B9 vitaminnak vagy M-vitaminnak is nevezik. A folsav nélkülözhetetlen a sejtek osztódásához, létfontosságú szerepe van a DNS hibátlan előállításában. Szinte az összes életfolyamatra hatással van, hozzájárul a gyomor- és bélrendszer, illetve a száj nyálkahártyájának egészségéhez, véd a mérgezések és a bélparaziták ellen, erősíti a szívet, az agyat, befolyással van a hormonszintre, a pszichikai és idegi zavarok kialakulására. A terhesség során kiemelten fontos a fogyasztása, mert a fejlődő magzat gerince csak folsav jelenlétében záródik le tökéletesen.

folsav

A folsav elsősorban az agyban és az idegrendszerben lát el fontos feladatokat, részt vesz a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében. Vérszegénység kezelésénél is alkalmazzák, javítja a vas és a B12 vitamin felszívódását, szabályozza a gyomorsav mennyiségét, ezzel elpusztítja a káros baktériumokat, élősködőket.

A folsav megelőzheti a szívbetegségek kialakulását, mert csökkenti a magas koleszterinszintet és az érelmeszesedés kockázatát, a sejtek örökítőanyagának védelmével pedig néhány rákfajta, például mell-, gyomor-, nyelőcső-, illetve ellen is hatékony lehet.

A folsav hiánya szoros kapcsolatban állhat a pszichés zavarok, a demencia, a depresszió kialakulásával, emiatt különösen B6 és B12 vitaminnal együtt fogyasztva javasolják rendszeres fogyasztását. A folsav csökkenti a vér homociszteinszintjét, megakadályozza a sejtosztódás  lelassulását vagy felbomlását.

Magzatvédő vitamin

A folsav legfontosabb hatását a terhesség idején fejti ki. Mivel a magzat növekedésében és fejlődésében az egészséges sejtosztódás nagyon fontos, ezért a szükséges mennyiségű folsav fogyasztása kihat a DNS előállítására. A gerinc és az idegcső záródása a méhben csak folsav jelenlétében jöhet létre! A folsav hiánya az agy és a koponya elégtelen fejlődését, szív- és végtag-deformációkat okozhat, sőt a vetélés kockázatát is megnövelheti.

A folsavhiány tünetei

A folsavhiány kezdeti tünetei lehetnek a gyakori fejfájás, fáradtság, az étvágytalanság, a száraz bőr, szorongás, nyugtalanság, alvászavarok. Begyulladhat a száj és a nyelv nyálkahártyája, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek.

Mennyi folsavat szükséges fogyasztani, és miben található meg?

A folsav igen érzékeny vitamin, fény, meleg vagy hosszas tárolás hatására is csökken a hatékonysága.  Azoknak, akik sokat napoznak vagy szoláriumba járnak, folsavpótlásra van szükségük, mert a nap sugarai is roncsolják a vitaminmolekulákat. Hasmenéses, hányással járó betegségek alatt kevés folsavat tud hasznosítani a szervezet, mint ahogyan a pajzsmirigy túlműködése esetén is. Az alkoholfogyasztás, a máj károsodása, bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátló tabletták szedése szintén hozzájárulhat a folsav elégtelen felszívódásához.

folsav

A legjobb folsavforrások a máj, a tojássárgája, a leveles zöldségek, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az élesztő.

A napi szükséglet körülbelül 200 mikrogramm, de egy esetleges hiány megelőzésére, illetve a gyermekvállalásra készülő nőknek, várandósoknak, 55 év felettieknek napi 4-600 mikrogramm elfogyasztása ajánlott.

Érdemes táplálékkiegésztő formájában is pótolni a hiányt, mert a mesterséges készítményekből nagyobb arányban szívódik fel a folsav, mint a természetes források esetében. 

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: