A leghatékonyabb immunerősítő gyógynövények

Nemcsak a megfázásos, járványos időszakokban, de egész évben érdemes természetes hatóanyagokkal megtámogatni az immunrendszert. Többféle gyógynövény van, amely a vitamin- és ásványianyag-pótlás mellett megnöveli a szervezet védekezőképességét, ellátja a szükséges vírus- és baktériumölő anyagokkal, miközben nem terheli a gyomrot, a májat, és nem borítja fel a bélflóra egyensúlyát.

Csipkebogyó. A természetes formában elfogyasztott C-vitamin egyik leghasznosabb forrása. A C-vitamin megnöveli az ellenálló képességet a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, megelőző szerepe lehet a rosszindulatú és a szívproblémák kialakulásában.  A csipkebogyó a téli náthás, lázas megbetegedések idején különösen ajánlott megelőzés szempontjából, de egész évben gondoskodhat a C-vitamin pótlásáról. Gyomorsavhiányra, emésztési zavarokra és gyenge hashajtó, illetve vizelethajtó tulajdonsága miatt vesehomok és vesekő hajtására is kiváló. Külsőleg főzetével nehezen gyógyuló sebeket és fertőzéseket lehet kezelni.

Csalán. A csalán a legerősebb vértisztító gyógynövény, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, ezért az emésztőrendszer és a kiválasztó szervek egészségének természetes gyógyszere. Gyomor- és bélproblémákat, ízületi gyulladásokat, köszvényt, reumát, allergiát, bőrbajokat is kezel. Rendszeres fogyasztása azok számára lehet a legfontosabb, akik hajlamosak hólyag- és vesekőképződésre, mert segítségével még idejében kiválasztódhat a homok. Gyökerének kivonata alkalmas a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésére.

Macskakarom. Különleges immunerősítő tulajdonságával javít a szervezet általános állapotán, kiemelkedő szerepe lehet a betegségek megelőzésében és leküzdésében. A vírusokkal szemben csak az erős, jól működő immunrendszer lehet hatásos gyógymód, a macskakarom pedig kimagaslóan hatékony ezen a téren. Lebontja a szervezetet megtámadó vírusokat, baktériumokat és azokat a karcinogén anyagokat, amelyek sejteket hoznának létre. Elpusztítja a parazitákat, helyreállítja a bélflórát, Candida ellen is kiváló. Kemoterápiánál csökkenti a kezelés kellemetlen mellékhatásait, védelmet nyújt a legyengült szervezet számára a kórokozókkal szemben.

Ginzeng. Az egész szervezetre jótékony hatást fejt ki, normalizálja a belső folyamatokat. Ahol szükséges, ott serkenti az immunrendszert, ahol túlműködés van, ott lenyugtat és kiegyenlít. Kezeli a pszichés és testi kimerültséget, gyógyítja az álmatlanságot, az impotenciát, a vérszegénységet, az ízületi gyulladásokat. Segíti az emésztést, védi a szívet, egyensúlyba hozza a magas, illetve alacsony vérnyomást és vércukorszintet. A ginzeng a belső elválasztású mirigyek működésére is kihat, elősegíti, hogy a bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat a lehető legjobb felszívódással tudja hasznosítani a szervezet.

Máriatövis. Elsősorban méregtelenítésre, a máj hatékony védelmére érdemes fogyasztani, mert lebontja a legtöbb káros, mérgező anyagot, ezzel megelőzi sokféle betegség kialakulásának az esélyét. Azoknak, akik szennyezettebb környezetben élnek, nagy mennyiségű kémiai vegyszer közelében dolgoznak, vagy rendszeresen gyógyszert szednek, különösen hasznos gyógynövény a máj egészségi állapotának javításában. A véráramba került mérgező molekulákat, melyek károsítják a sejteket, szöveteket, a máriatövis hatékonyan közömbösíti, a már kialakult problémákat és betegségeket is eredményesen kezelheti. Epekövek, ekcéma, pikkelysömör és gyógyítására is alkalmas.

Hársfavirág. A kamilla után az egyik legismertebb és legértékesebb gyógynövény. Antibakteriális, antoxidáns hatású növényi immunanyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A flavonoidok olyan természetes növényi festékanyagok, amelyeket a növények termelnek védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben. Ezeket az anyagokat az emberi szervezet is hasznosíthatja: fogyasztásuk védelmet nyújt például a szív- és érrendszer megbetegedései, a baktériumos és vírusos fertőzések, a rosszindulatú kialakulása ellen.

Kurkuma. Fő hatóanyaga, a kurkumin elősegíti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimek hatékony működését, , antibakteriális, vírusölő vegyület, az immunrendszer megfelelő működésének kiemelt támogatója. Elsősorban a reumás panaszok enyhítésében, az ízületi merevség oldásában, az ízületek rugalmasságának megtartásában és az ödémák csökkentésében alkalmazzák, de kiváló méregtelenítő és fájdalomcsillapító is egyben. Védi a májat, a veséket, kezeli az emésztési panaszokat, a hasmenést és a székrekedést. Kiválasztja a salakanyagokat, megköti a mérgeket, ezzel kitisztítja a beleket, és szabályozza az anyagcserét. Koleszterincsökkentő és érelmeszesedés elleni hatásával gátolja a vérrögök kialakulását, ezáltal csökkenti a trombózisveszélyt.

Bodzavirág. Az immunrendszer megerősítésére mind a virága, mind a termése hasznos házi szer lehet, inhalálásra is használható. Termések leszűrt leve magas C-vitamin-tartalmú, különleges növényi immunanyagokkal, flavonoidokkal társul. Hatóanyagai meggátolják a vírusok szaporodását, csökkentik az érszűkület és az agyvérzés kockázatát, semlegesítik a szabad gyököket az egész keringési rendszerben. Rutinban is gazdag, kimagasló érerősítő hatású. Csökkenti a véredények áteresztőképességét, megőrzi az erek rugalmasságát, növeli az erek falán az ellenállást, megakadályozza a lerakódásokat. C-vitamin-tartalmával együtt gyorsan regenerálja a külső és belső sérüléseket.

Kasvirág. Rendkívüli immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt vált népszerű és keresett gyógynövénnyé. Fertőzéses megbetegedések, például nátha és influenza megelőzésére, kezelésére az egyik leghatékonyabb növényi antibiotikumot tartalmazza. Belsőleg használva megfázás, középfül- és mandulagyulladás, légúti, szájüregi, húgyúti és nőgyógyászati fertőzések kiegészítő és megelőző kezelésre alkalmas, külsőleg pedig nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. Fertőzésgátló és gyulladáscsökkentő gyógynövény, védelmet nyújt az immunrendszer számára mind a betegségek megelőzésében, mind a betegségek leküzdésében.

A gyógynövények felhasználását megelőzően mindig érdemes szakembertől tanácsot kérni, illetve gondosan elolvasni a használati útmutatókat, mert különböző lehet a növények elkészítési, áztatási módja, fogyaszthatósági ideje. A hatóanyagok esetleges mellékhatásairól, a gyógyszerekkel együtt szedett kölcsönhatásokról is szükséges tájékozódni!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: