A chia Dél-Amerikában őshonos növény, legértékesebb része a magja. A chia magja több proteint tartalmaz, mint bármely más gabonamag, ötször annyi kalciumot, mint a tej, és háromszor annyi vasat, mint a spenót. Teljes értékű fehérjeforrás, szinte az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, amire a szervezetnek szüksége van. Fehérjetartalma a vegánok, vegetáriánusok számára is kiváló forrás lehet.

Chiamag nemcsak gluténérzékenyeknek, fogyókúrázóknak

Biztosítja a szervezet omega-zsírsav szükségletét

Hasonlóan a vitaminokhoz, a szervezet az omega-zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azok csak étkezéssel pótolhatók. Létfontosságú tápanyagok: ezek az esszenciális zsírsavak biztosítják a megfelelő növekedést és fejlődést, javítják az agy, a szív és a hormonháztartás működését, erősítik a csontokat, lassítják az ízületek kopását, csökkentik a rák kialakulásának esélyét.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak biztosításával a chiamag a magas vérnyomás csökkentésében és a koleszterinszint normalizálásában is részt vesz. Csökkenti a káros koleszterin szintjét, miközben növeli a hasznos koleszterint. Védi az érfalakat, megakadályozhatja az érelmeszesedést, mérsékli az infarktus kialakulásának esélyét. Természetes gyulladáscsökkentő hatásával megelőzheti vagy nagymértékben enyhítheti az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás, az asztma vagy a migrén.

Fogyókúrás étrendbe érdemes beépíteni

A chiamag alig tartalmaz kalóriát, viszont magas a rosttartalma, hamar eltelít. Magába szívva a folyadékot sűrű géllé alakul, ezzel kitölti a gyomrot, hamar jóllakottság-érzetet okoz, és segít kitisztítani a bélrendszerben felhalmozódott salakanyagokat. Gyorsítja az anyagcserét, lassítja a szénhidrátok cukorrá alakulását. Fogyókúrázok számára ezért különösen ideális rendszeres fogyasztása.

Chiamag nemcsak gluténérzékenyeknek, fogyókúrázóknak

Cukorbetegség, IBS, emésztési problémák ellen

A chia rostjai kiegyensúlyozottabbá teszik az emésztést, megelőzik a vércukorszint hirtelen megugrását. Zselészerű anyaggá alakulva a chiamag kíméletesen tisztítja a bélrendszert, megakadályozhatja a bélfalak áteresztését, a székrekedés vagy a hasmenés kialakulását. A bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében is kiemelt szerepe lehet!

Milyen problémák esetén segíthet?

  • diabétesz
  • inzulinrezisztencia
  • pajzsmirigy-problémák
  • gyomorégés, reflux
  • haspuffadás, IBS
  • székrekedés, hasmenés
  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • túlsúly
  • gluténérzékenység


A chiamag felhasználása

A chiamagnak enyhe,kellemes, dióra emlékeztető íze van, sokféle ételhez felhasználható, nem változtatja meg más ételek ízét, zamatát. Könnyen tárolható, akár évekig megőrzi ízét, illatát, tápértékét. A lenmaghoz hasonló a felhasználási területe.

Keverhető joghurtba, müzlibe, szórható salátára, szendvicsre, süthető süteményekbe, kenyérbe, de főzelékek, mártások is sűríthetők vele.

Felhasználás előtt ajánlott vízbe áztatni körülbelül félórára, mivel könnyen megduzzad, megszívja magát, zselés állagúvá válik. Ez a tulajdonsága kiváló alapanyaggá teszi pudingokhoz is!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: