Egyre többen figyelnek oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra, keresik az egészségesebb, könnyebb alapanyagokat. A hajdina is nagyon kedveltté vált, magas rosttartalmával, alacsony zsírtartalmával ideális köret, ráadásul lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mivel nem tartalmaz glutént.

Divatba jött a hajdina – nemcsak gluténérzékenyek figyelmébe

A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozó növény, sötétbarna színű, gömbölyű formájú magjai csaknem annyi fehérjét tartalmaznak, mint például a búza, de köztük olyan értékes esszenciális aminosavak is megtalálhatók, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani.

Rosttartalma más gabonafélékhez viszonyítva kiemelkedően magas, hatékony lehet a bélrendszeri problémák, IBS gyógyításában, a bélrendszer kitisztításában, a bélrendszeri megelőzésében. Szénhidrátjai lassan szívódnak fel, nem emelik meg a vércukorszintet, ezért fogyókúrázók, diabéteszesek számára is ajánlott a fogyasztása. Magas rosttartalma hamar eltelíti a gyomrot, jóllakottságérzetet kelt.

Szinte a teljes B-vitamin-komplexet tartalmazza, emellett nagy mennyiségű antioxidáns hatású C- és E-vitamin, valamint flavonol típusú, P-vitaminnak is nevezett rutin van benne. Rutintartalma azért is jelentős, mert a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, védi a sejtfalakat, gátolja a hajszálerek sérülését, és megnöveli az antioxidánsok hatását. Ezzel lassítja az általános öregedési folyamatokat, megelőzheti a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a belső gyulladások és a kialakulását.

Az ásványi anyagok és nyomelemek közül magnéziumban, kalciumban, káliumban, mangánban, cinkben, rézben és vasban gazdag.

Divatba jött a hajdina – nemcsak gluténérzékenyek figyelmébe

Mi készíthető a hajdinából?

A hajdinát leggyakrabban a rizs helyettesítésére használják. Szinte minden olyan étel elkészíthető belőle, ami más esetben rizsből készülne. Köretként, levesbetétként, töltelékként  is fogyasztható, belekeverhető salátákba, müzlikbe. Önálló ételként, reggelire kásaként is megfőzhető, édes vagy sós változatban.

A hajdina főzése nagyon egyszerű. A megmosott magokat kétszeres vízben, fedő alatt kell párolni addig, amíg szépen meg nem puhulnak. Főzés előtt be lehet áztatni a magokat, hogy minél előbb puhára főhessenek. A hajdina bátran fűszerezhető ízlés szerint, a majoránna és a bazsalikom különösen illik hozzá, édességként pedig mézzel, steviával, xilittel vagy gyümölcsökkel, lekvárokkal keverhető.

Hajdinaliszttel kiváltható a hagyományos liszt

A hajdinát gyakran használják megőrölve, liszt formájában, például kenyérsütéshez, süteményekhez, tésztákhoz, palacsintához. Fasírtba, krémlevesekbe is belekeverhető sűrítőanyagként. Más lisztekkel együtt, mandulával, gesztenyével, lenmagliszttel, zabpehellyel vagy akár szezámmaggal a paleo, illetve a gluténmentes étrendbe is tökéletesen beilleszthető alapanyag.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: