Az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, a kellemetlen teltségérzet, feszülés. A bélrendszer gyulladásos betegségei is járhatnak puffadással, ám többnyire a nem megfelelően összeállított étrend okozza. A közismerten gázképző hatású élelmiszerek kerülése mellett rengeteg olyan fűszert, gyógynövényt fogyaszthatunk, amelyek nemcsak átmeneti segítséget nyújtanak, de hosszú távon is biztosíthatják az emésztőrendszer egészséges működését.

Gyakran szenved haspuffadástól?

A haspuffadás okai

Haspuffadáshoz legtöbbször a kapkodó vagy túl bőséges étkezés, a rohanás és stressz miatti fokozott levegőnyelés, a nagy mennyiségű szénsavas ital vagy fel nem szívódó szénhidrát fogyasztása vezethet. Ezeken túlmenően gyakori a felszívódási zavar, például laktóz- vagy gluténérzékenység okozta puffadás, kellemetlen tüneteket okozhat az irritábilis bél szindróma (IBS) is, antibiotikum-kezelést követően a bélflóra sérülése, a különböző gyógyszerek mellékhatása, illetve a hasnyálmirigy megbetegedése.

Ha a komolyabb betegségek, szövődmények kizárásra kerülnek, javulást elsősorban az életmód megváltoztatása hozhat: a rendszeres, nyugodt körülmények között, kis adagokban történő étkezés, a szénsavas italok kerülése, az étkezéseket levezető testmozgás, a puffasztó ételek kiiktatása és a probiotikumok rendszeres, kúraszerű használata.

Gyógyszerek helyett természetes gyógymód a haspuffadás ellen

A probiotikumok elősegítik a vastagbélben lévő és a gáztermelő baktériu­mokat egyensúlyban tartó hasznos baktériumok termelődését. A gyakori haspuffadás a bélflóra egyensúlyának felborulását, a káros baktériumok kóros elszaporodását is mutatja, mindenképpen javasolt néhány hónapos probiotikumkúra beiktatása. A bélflóra egészségének helyreállítása mellett az alábbi fűszerek és gyógynövények segítenek az emésztőrendszer megfelelő működésében.

Gyömbér

A gyömbér serkenti az emésztést, így az elfogyasztott táplálék nem tölt hosszú időt a belekben, kevesebb gáz képződik. Kiváló fűszere a puffadás megelőzésének, napi fogyasztásra ajánlható. Gyökerének illóolaja hatékony görcsoldó, szélhajtó, jótékony hatását elsősorban a gyomor- és bélrendszerben fejti ki. Mindenféle emésztési zavar jól kezelhető vele, csökkenti a gyulladásokat, megszünteti a puffadást, az émelygést, a hányingert. Gyomorrontásra is javasolt, várandósság idején pedig segít leküzdeni az első hónapokkal járó rosszulléteket. 

Édeskömény

Az édeskömény magját már régóta használják a gázképződés visszaszorítására és az emésztés javítására. Természetes hatóanyagai felgyorsítják a szervezet anyagcseréjét, jelentősen és gyorsan csökkentik a gázok képződését a belekben. Az édeskömény ellazítja az emésztőrendszer izmait is, ezzel az összegyűlt gázok könnyen távozhatnak. Már kis mennyiségben fogyasztva megelőz­heti a közvetlenül evés után jelentkező puffadást, böfögést és bélgázképződést.

Borsmenta

A borsmentából készült főzetek, kivonatok segítenek megelőzni a gyomorgörcsöket és a puffadás kialakulását. Étkezés előtt fogyasztva nem jelentkezik telítettségérzet, hasfeszülés. Az étvágyra is jótékony hatással van, a gyomorbajok mellett az epe működését is pozitívan befolyásolja. Kifejezetten hasznos szélhajtó, görcsoldó, tisztító és idegnyugtató növény. Teáját elsősorban görcsoldásra, felfúvódásoknál alkalmazzák, naponta 3-4 csészével is fogyasztható, mentoltartalma miatt azonban csecsemőknek nem javasolt.

Kamilla

Ha valaki nem szereti a borsmenta vagy az édeskömény ízét, a kamillatea ideális alternatíva. Görcsoldó, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása elősegíti a puffadás megszüntetését, megnyugtatja a gyomrot, a beleket. Hasfájásra, émelygésre is hasznos gyógynövény.

Almaecet

A nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettségérzet csökkenthető, ha étkezés előtt egy teáskanálnyi vízben elkevert almaecetet kortyol. Az almaecet olyan hasznos összetevőket tartalmaz, amelyek gyorsítják az emésztést, gátolják a zsírlerakódást, méregtelenítik a szervezetet. Hatékony természetes fertőtlenítő szer, megöli a gombákat, baktériumokat, parazitákat.

Papaya

Ez a különleges gyümölcs elsősorban kiadós étkezéseknél segíthet a haspuffadás megszüntetésére, a felfúvódásra, a görcsök kezelésére. Papain nevű hatóanyaga természetes úton bontja le a fehérjéket, zsírokat és cukrokat, hozzájárul a kíméletes emésztéshez. Cukorbetegek, epe- és májbetegségben szenvedők számára is hasznos a fogyasztása.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: