A papaya azon ritka növények közé tartozik, melynek minden részét, a gyökerétől a magjáig hasznosítják. Fogyasztását elsősorban emésztési problémáktól, gyakori puffadástól, székrekedéstől, gyomorsav-elégtelenségtől, fekélytől szenvedőknek, cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak ajánlják, de egy-egy kiadós étkezés után bárki számára nagyon hasznos lehet.

papaya1

A papaya igen lédús gyümölcs, mintegy 90 százaléka víz. Értékes fehérjéket, zsírokat és rostokat tartalmaz, magas a C- és A-vitamin-tartalma, több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. Közel húszféle aminosav, magnézium, kálium, kalcium, vas, B- és E-vitamin is található benne, de legértékesebb hatóanyaga a papain. Ez az erős fehérjebontó enzim a fehérjék mellett elősegíti a zsírok és a cukrok gyors emésztését is, szabályozza a gyomorsav mennyiségét, és elpusztítja a szervezetbe kerülő kórokozókat, élősködőket.

A papain enzim saját súlyának 35-szörösét kitevő hús emésztését teszi lehetővé. A rosszul emésztett fehérje az emésztőrendszerben nyálkás anyagok lerakódását, méreganyagok termelődését eredményezheti, sokféle betegség, például magas vérnyomás, diabétesz, köszvény okozója lehet. A papain megtisztítja a bélfalakat, a szöveteket, megelőzheti az erek elmeszesedését, javítja az artériák állapotát. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően rákmegelőző és öregedésgátló hatású.

Természetes ellenszere az emésztési problémáknak

A papaya étkezések után fogyasztva fejti ki legeredményesebben hatását. Meggyorsítja a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontását, megszünteti a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzetet, és puffadást, az emésztés gyorsításával csökkenti a szervezetben felhalmozódó zsírok és méreganyagok mennyiségét. A papain nem károsítja a bél nyálkahártyáját, tisztítja a bélfalat, az elfogyasztott fehérjék, húsok rostjait is lebontja, előkészíti az emésztéshez.

Nemcsak a húsevők számára hasznos, de a vegetáriánus étrenden élőknél is segíti az emésztést, megtisztítja a beleket, magas víz- és rosttartalmával egészséges bélműködést biztosít, megelőzi a székrekedést vagy a hasmenést. Csökkenti a vesékben lerakódott fehérjék mennyiségét, ezáltal a cukorbetegség szövődményei ellen is hatásos lehet.

Fogyókúrás étrendbe is beilleszthető

Mivel a papaya lerövidíti az emésztés idejét, nagymértékben csökkenti a szervezetben a zsír felhalmozódását és a méreganyagok felszívódását.  Az anyagcsere gyorsításával hozzájárul a diétás étrendek hatékonyságához, zsír- és koleszterinmentes, alacsony a kalóriatartalma, ezért nemcsak a testsúly csökkentéséhez, de az egészséges testsúly megtartásához is ajánlott rendszeres fogyasztása.

Megőrzi a szem egészségét

Magas béta-karotin- és A-vitamin-tartalmával jelentős mértékben csökkentheti az időskori sárgafolt kockázatát, amely a látás elvesztésének egyik fő oka lehet.  Védelmet nyújt a káros sugarak ellen, amelyek elsősorban a retinát károsítják, javítja a látást, megakadályozhatja a szürke vagy a zöld hályog kialakulását is.

papaya2

Antioxidánsként hatású

A papaya gazdag antioxidáns-tartalmával, elsősorban a likopinnal és karotinjaival fontos szerepet játszhat különféle típusú megelőzésében, különösen a kockázatát csökkentheti. Elpusztítja a szervezetből a potenciális karcinogéneket, emellett javítja a sejtek ellen dolgozó fehérjék működését.

A papaya felhasználása

A gyümölcs fajtától függően körte, tojás vagy kerek formájú lehet, súlya akár több kilogrammost is elérhet, illata a dinnyére vagy a sárgabarackra emlékeztet. Nyersen, párolva, sütve is fogyasztható, a héját eltávolítva, a gyümölcs húsa ehető. Az érett gyümölcs csak rövid ideig tárolható, ezért érdemes a friss hajtásaiból, szárítmányaiból készült kivonatokat táplálékkiegészítő formájában is fogyasztani.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: