A magas koleszterinszint csökkentésére elsősorban speciális diétát javasolnak, azonban a legtöbb esetben pusztán diétával nem lehet hatékonyan befolyásolni a koleszterinszintet. Ennek az az oka, hogy a szervezetben található koleszterin mintegy 80%-a a májban termelődik, és csupán 20 százaléka az, ami táplálékkal kerül a szervezetbe.

Magas koleszterinszint csökkentése természetes módon

Mitől válhat magassá a koleszterinszint?

Az össz-koleszterinszint optimális értéke 5,2 mmol/liter alatti, amely szint kétféle koleszterinből tevődik össze. A HDL-ből, az úgynevezett "jó koleszterinből" és a káros koleszterinből, az LDL-ből. Ez utóbbi kerül a szövetekből a vérkeringésbe, a HDL pedig eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik. Az össz-koleszterinen belül a HDL-koleszterin szintjének emelkedése kifejezetten hasznos lehet, mert rizikócsökkentő hatású, azonban az LDL-koleszterin, ha egy bizonyos határ feletti mennyiségben termelődik, súlyos károsodást, szövődményeket okozat.

A koleszterinszint értéke nagymértékben függ az öröklött hajlamtól, emellett a táplálkozás, a mozgásszegény életmód is befolyásolja. A magas koleszterinszinthez gyakran kapcsolódik cukorbetegség, elhízás vagy magas vérnyomás, és az ereket károsítva megduplázhatja, vagy akár meg is triplázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Szövődménye érszűkület, szívinfarktus, stroke is lehet.

Koleszterincsökkentés gyógyszer nélkül

Míg a vaj és más szilárd zsírok növelik a koleszterin szintjét, a telítetlen zsírok és olajok segítenek normalizálni azt. Nemcsak csökkentik az LDL-t a szervezetben, hanem egyúttal növelik a jó koleszterin, a HDL szintjét. A telítetlen zsírsavak mellett több olyan gyógyhatású növényt, hatóanyagot is beépíthetünk mindennapos étrendünkbe, amelyek bizonyítottan képesek csökkenteni a koleszterin szintjét, és hozzájárulnak az általános egészségi állapot javulásához.

 

Magas koleszterinszint csökkentése természetes módon

Halolaj

Rengeteg többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat tartalmaz, jelentősen csökkenti a trigliceridek szintjét, növeli az artériák rugalmasságát, és fokozza a szív vérellátását. Megakadályozhatja az erekben az elzáródást, segíti a vér megfelelő áramlását a szívartériákban. A halolajban lévő omega-3 zsírsavak vérzsírcsökkentő hatásúak, mérséklik a káros koleszterintszintet, hozzájárulnak az esetleges túlsúly könnyebb, gyorsabb leadásához, sőt visszafordíthatják a szívbetegek artériájának meszesedését és beszűkülését.

Rákolaj

Kimagaslóan hatékony felszívódású olaj, az egyik legjobb omega-3 forrás. Olyan formában tartalmazza a hasznos telítetlen zsírsavakat, mint amilyen formában az emberi sejtekben is megtalálhatók, így azonnal és könnyen hasznosulnak, a máj lebontása és átalakító munkája nélkül. A rákolaj rengeteg A-, E- és D-vitamint tartlamaz, valamint kantaxantint és asztaxantint, amelyek a legjobb hatásfokú antioxidánsok közé tartoznak. A rákolaj hatóanyagai tisztítják az artériákat, csökkentik a vér koleszterinszintjét, védik az agysejteket, megelőzve ezzel az érelmeszesedést, a szívritmuszavarokat és az agyvérzést.

Lenmagolaj

Javítja a keringést, az artériák működését és az energiatermelést. Rendszeres fogyasztása már egészen kis mennyiségben is képes csökkenti a káros koleszterinszintet és a magas vérnyomást. A lenmagolaj segíti a máj munkáját is, szabályozza az emésztést, a gyomorsav-termelést. Kiváló gyulladáscsökkentő és anti hatású, megelőzheti a mell-, a prosztata- és a tüdőrák kialakulását. Gazdag értékes omega-3 zsírsavakban, emellett A-, B-, C-, D-, E-vitamint és rengeteg ásványi anyagot, többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, cinket, jódot is tartalmaz, védi a sejteket a káros behatásokkal szemben.

 

Fokhagyma

A koleszterinszint csökkentésében a fokhagymának is jelentős szerep juthat. Megakadályozza a koleszterin, illetve a zsír lerakódását a vérben, sőt a benne található kénvegyületeknek köszönhetően képes a már lerakódott koleszterinmasszát is feloldani. Rendszeres fogyasztásával már rövid időn belül akár 10 százalékkal csökkenthető a koleszterinszint. A fokhagyma továbbá növeli az érfalak rugalmasságát, megelőzi a vérrögképződést, normalizálja a vérnyomást. Nagy mennyiségben található benne allicinvegyület is, amely elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat, ezzel segíti a szervezet méregtelenítését, a máj megfelelő működését.

Görögszéna

Kiváló makro- és mikroelem forrás, jelentős mennyiségű A-, B-, C- és D-vitamint tartalmaz, sok szerves vasat, szelént, szilíciumot. Antioxidáns hatásának köszönhetően általános immunerősítőként is működik. A görögszénában lévő szteroid jellegű szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és termelődését, hozzájárulnak az egészséges koleszterin- és vércukorszint eléréséhez, fenntartásához. Bőséges ásványianyag-tartalma a csontritkulás megelőzésében is hatékony. Rendszeresen fogyasztva akár 20 százalékkal is képes  csökkenteni a teljes koleszterinszintet, ezért fontos szerepe van az érelmeszesedés és a koronaérszűkület kialakulásának megelőzésében.

Lecitin

Számos májprobléma esetén van jótékony hatása, felgyorsítja a zsírok és a koleszterin átáramlását, megakadályozza azok felhalmozódását, és segíti a méreganyagok kimosódását. Hiányában a zsírok felhalmozódnának a májban, ahol akadályoznák az anyagcserét. A lecitin felhígítja a koleszterint, mielőtt az lerakódhatna a sejtfalakra és elzárná az artériákat. Segíthet megelőzni a stroke-ot, a szívrohamot, az érelmeszesedést és az epekövesedést is.

Pecsétviaszgomba

A gomba termőtestében kiváló minőségű teljes értékű aminosavak és fehérjék találhatók, spórájában pedig gyulladásgátló és hisztaminfelszabadító terpenoidok. Szteroidokban is gazdag, és az anyagcsere-folyamatok fenntartásához szükséges, illetve a szövetek roncsolódását gátló erős antioxidánsokat, például lektint, germániumot és olajsavat is tartalmaz. Csökkentheti a vérnyomást, gátolja a káros LDL-koleszterin termelődését, segíthet szívkoszorúér betegség és az arthritis kezelésében

Articsóka

Kimagasló ballasztanyag-tartalmú növény, bővelkedik káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban, magnéziumban és vasban. Tartalmaz még hasznos fehérjéket, szénhidrátokat, telítetlen zsírokat, valamint A-, B- és C-vitamint. Értékes flavonoidjai megakadályozzák a káros koleszterin lerakódását, elősegítik lebomlását, valamint eltávolítását. Az articsóka a májban történő koleszterintermelődést is gátolhatja, megakadályozva a májsejtek károsodását és a méreganyagok okozta májrendellenességek kialakulását. A vér zsírtartalmát is csökkenti, emellett inulintartalma szabályozza a vércukorszint-ingadozást. A koleszterinszint normalizálása mellett a diabétesz kezelésében is hasznos lehet.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: