A C-vitamin valószínűleg a legismertebb és a leggyakrabban használt vitamin. Mindenki tudja, milyen fontos a rendszeres szedése, meghűléses időszakban adagjának növelése. De miért is? Mi történik a hiányában? Milyen előnyös hatásai vannak a szervezetünkre? Mennyit kell szedni, és kell-e külön szedni?
Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt folyamatosan „adagolnunk” kell. Ha elhanyagoljuk a C-vitamin szedését, sok betegséggel, fertőzéssel szemben válhatunk védtelenné. Fontos, hogy odafigyeljünk az esetleges hiánytünetekre, hogy felismerjük, mennyi C-vitaminhoz jutunk a táplálkozásunk során, és szükségünk van-e pótlásra.
Mi történik, ha kevés C-vitaminhoz jut a szervezetünk?
Ha a szükségesnél kevesebb C-vitamint fogyasztunk, hiánytünetként ínysorvadás, meglazult fogak, vérzékenység, fokozott bőrszárazság, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, gyakori fertőzések és különféle gyulladások kialakulása figyelhető meg.
Hosszabb időn keresztül fennálló vitaminhiány esetén nagymértékben megemelkednek a szív- és érrendszeri kockázatok, a szívroham és a rák kialakulásának veszélye.
A C-vitamin jótékony hatásai
A C-vitamint elsősorban a megfázás és a nátha elleni természetes szerként ismerjük. Valóban segít leküzdeni a fertőzéseket, erősíti az immunrendszer működését. Javítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak állapotát, fejlődését, gyorsítja az égési sérülések és a műtét utáni sebek gyógyulását, serkenti a hegképződést. Támogatja a szervezetben a vas felszívódását, és képes csökkenteni a vér káros koleszterinszintjét. A látásrontó szürkehályog ellen is védelmet nyújt. A bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen: erősíti a kötőszöveteket, az ízületeket. A megterhelt izmok regenerálódását is javítja, a pajzsmirigy működésében betöltött szerepével képes csökkenteni a fáradtság érzését, sőt segít leküzdeni a fizikai vagy pszichés stressz tüneteit.
Milyen élelmiszerekben található meg?
Természetes C-vitamin található például a citrusfélék gyümölcseiben, ilyen a narancs, a citrom, a grapefruit, valamint a bogyós növények. C-vitaminban gazdag zöldség- és főzelékfélék a paprika, a paradicsom, a fejes saláta, a burgonya, a kelbimbó, a brokkoli, illetve a káposztafélék.
Mindezeket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve vagy rövid párolással célszerű fogyasztani, mert a hosszú főzés, áztatás, a fagyasztás és kiolvasztás jelentős vitaminveszteséget okoz.
Napi C-vitamin szükséglet
A napi szükséglet minimuma 45–80 mg közötti Az ajánlott mennyiség 60–90 mg, de több szakember szerint érdemes túllépni az ajánlott bevitelt, akár 1000 mg-ig is, hogy valóban kifejthesse pozitív hatását.
A környezeti stresszhatások, egyes gyógyszerek szedése, a dohányzás, a lázas, legyengült fizikai állapot, a műtéti beavatkozások mind tovább növelhetik a szükséges adag mértékét.
Napi 10 mg-nál kevesebb C-vitamin fogyasztása skorbutot okozhat, 50 mg-nál kisebb adag pedig jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát, a szürkehályog kialakulásának gyakoriságát és a fertőzésekkel szembeni védekezés elveszítését.
A C-vitamin gyorsan felszívódik, a felesleges mennyiség pedig hamar, mintegy 2 óra alatt kiürül a vizelettel, ezért érdemes a nap folyamán egyenletesen elosztani, akár 3-4 óránként szedve.
Természetes vagy mesterséges vitamin?
A természetes és a mesterséges úton előállított C-vitamin szerkezete gyakorlatilag azonos egymással. Szükséges-e a C-vitamin kiegészítő szedése? Természetesen a legegészségesebb az lenne, ha megfelelő mennyiségű friss, nyers gyümölcsökből és zöldségekből vinnénk be a napi optimális C-vitamin mennyiséget. De mivel a C-vitamin már a polcon állástól is gyorsan elbomlik, a főzés, feldolgozás során pedig szinte elvész, a különböző táplálék-kiegészítők szedése kifejezetten hasznos!
Manapság már számos formában és dózisban megvásárolhatjuk a C-vitamint, külön figyelve a gyermekek, idősek, állapotos nők vagy megterhelő fizikai munkát végzők szükségleteire. Áruházunkban Ön is megtalálhatja azt a kiszerelést, amely biztosíthatja teljes családja számára a szükséges napi C-vitamint-bevitelt.
Kapcsolódó termékek:
- BioTech USA C-vitamin 1000mg + Bioflavonoid tabletta - 100db - ára: 3 490 Ft
- Now bioflavonoidos C-1000 vitamin kapszula - 100db - ára: 5 650 Ft
- Sanct Bernhard Acerola + C-vitamin kapszula - 300 db - ára: 7 050 Ft
- Vitaking C-vitamin 1000mg Bioflavonoid, acerola, csipkebogyó tabletta - 90db - ára: 2 900 Ft
- Vitaking C-vitamin 1000mg RETARD nyújtott felszívódású tabletta - 60db - ára: 2 720 Ft
- Vitaking C-vitamin 500mg RETARD nyújtott felszívódású tabletta - 100db - ára: 1 190 Ft
Kapcsolódó cikkek:
- Mit ne tegyen, ha fogyni szeretne?
- Ősi gyógyerő: A sokoldalú kurkuma
- D3-vitamin azaz a Napfény vitamin
- Erősödjön, szépüljön, fiatalodjon a spirulina alga gazdagságával!
- Immune Complex, pH Complex, Coral Calcium Complex