Kombucha italRöviden szólva, a kombucha egy ital, melyet egy gombakultúra segítségével önállóan is elkészíthet. Bár a "gomba" elnevezés nem pontos, ez nem a szokásos száras, kalapos gomba, de a kombuchát a köznyelv mégis gombának nevezi. A kombucha teagomba nem önálló éllény, hanem különböz élesztsejtekbl és más mikroorganizmusokból álló életközösség (szimbiózis). Lapos, rugalmas, többnyire fehéres szürke vagy barnás korong és majdnem úgy néz ki, mint egy vastag, zsíros palacsinta.

Az ital elállításához  fekete vagy zöld vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot készítünk, melybe belehelyezzük a teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a teaoldatban egymásután és egymás mellett bonyolult reakciók (asszimilációs és disszimilációs folyamatok) játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat állít el, melyek belekerülnek az italba: glukoronsav, B1, B2, B3, B6, B12 és C vitamin, valamint folsav és jobbra forgató (L+) tejsav, aminosavak, enzimek, antibiotikus anyagok és egy kis mennyiség alkohol. Az alkoholtartalom átlagosan 0,5 %. Ez annyi mint amennyi az alkoholmentes sörben vagy néhány gyümölcslében van. A keletkez szénsav az italnak kellemes, üdít jelleget ad.

Látjuk tehát, a teagomba igazi kis vegyi üzem. A cukor a mikroorganizmusoknak tápanyagul szolgál, úgymond azok "falják fel" és messzemenen az ital alkotórészeibe alakítják át, valamint az új gomba növekedéséhez van rá szükségük. A gomba állandóan növekszik. A gombalemez elször a tea teljes felületén szétterjeszkedik, aztán megvastagodik. Ha az ember helyesen kezeli a gombát, akkor gyarapodik, növekszik és tulajdonosát egész életen át elkíséri.

A teagombakolónia olyan szimbiózis (kölcsönösen hasznot adó életközösség), melyben mindegyik résztvevõ a másiknak is hasznos. A kölcsönös haszonadásnak és haszonátvételnek ezt a kölcsönhatását az alábbi módon lehet elképzelni: az élesztk a baktériumoknak létfontosságú anyagokat szolgáltatnak, így pl. a cukrot alkohollá erjesztik. A baktériumok az élesztk által termelt alkoholt tejsavvá, ecetsavvá, glukoronsavvá és más szerves savakká és alkotórészekké alakítják. A savasodás a teának annyiban fontos, hogy akkor más mikroorganizmusok nem tudnak elterjedni. A savas folyadékban csak a savra ellenálló ill. savtoleráns élesztk és baktériumok tudnak megélni, melyek a hosszú évekig tartó együttélés során ehhez a környezethez hozzászoktak. Az egész szimbiózist egy kicsit kocsonyaszer anyag tartja össze, melyet a baktériumok hoznak létre és tiszta cellulózból áll.

KombuchaA kombuchagombáról gazdag tapasztalati anyag gylt össze. Különösen az ázsiai országokban és Oroszországban használják a teagombát  évszázadok óta sikerrel természetes gyógyszerként. Üdítitalként való alkalmazása mellett majdnem minden beszámolóban olvasni lehet a gyógyszerként történ alkalmazásról.
Kezdetektl fogva költészet és igazság szövi körül a kombucha tea erejét. De mivel minden költészetnek és legendának valós élmény az alapja, így a kombucha gomba hihetetlen erejébe vetett hit is már megfigyelt, meglep hatásokon alapul.
A régi és mai idkbl való beszámolókban számtalan betegséget említenek, melyekre a kombuchateát használják és méltatják. A paletta a legkisebb gyengélkedéstl a legsúlyosabb megbetegedésig terjed. A népi gyógyászatban majdnem minden betegségnél, vizelethajtó szerként ödémáknál, különösen érelmeszesedés, köszvény, bélrenyheség és kfájdalmak ellen.

De éppen ez a  "majdnem minden betegségnél alkalmazás", ami bizalmon, hagyományon, ajánláson és saját tapasztalaton alapszik, az, amit az orvostudomány sok követje kifogásol.

Számos tudományos munka létezik a kombucháról. Ezek az alkotórészek, mint a  glukon- és glukoronsav, tejsav, ecetsav valamint az életfontosságú C és a B csoportba tartozó vitaminok gyógyászati hatásáról beszélnek. Mint ahogy mindenek eltt orosz kutatások bizonyítják, az alkotórészek többségének antibiotikus és méregtelenít hatása van  és az emberi szervezet biokémiai folyamatainál dönt szerepet játszanak. Ellentétben sok mellékhatásokkal rendelkez orvossággal a kombucha összetevi a szervezet egészére hatnak és az anyagcserére jótékony hatású tulajdonságok a sejtmembránokban a normális állapotot mellékhatások nélkül helyreállítják és a jó közérzetet elsegítik.

Ez különösen a mi korunkban nagyon fontos, amelyben olyan sok a  környezetbl, a táplálékból és ivóvízbl származó káros befolyásnak ki vagyunk téve. Ezek ellen a gyakran káros hatások ellen nem tudunk védekezni. De segíthetünk a testünknek azzal, hogy a biológiailag helyes anyagokat fogyasztjuk. Így szervezetünket normális állapotában tartjuk,- jó közérzet és egészség -  ill. ismét rendbe hozzuk.

Kétségtelenül  a milliónyi éleszt és baktérium és az él makromolekula a bélflórát alapjaiban újjáéleszti. Természetgyógyászati szempontból ez ez egyik legfontosabb elfeltétele a szervezet saját védekezõrendszere erõsõdésének. Ha ez a védekez rendszer jól mködik, akkor az öngyógyító erk  számos egészségügyi állapotzavarnál mozgásba jönnek. A kisiklott anyagcsere és a megzavart bélrendszer a kombucha alapos méregtelenít és anyagcsere aktíváló funkciója hatására mozgás jön a beteg ember testében. Ezért a kombuchát sikeresen alkalmazzák minden betegségnél, melyek anyagcserezavarokra vezethetk vissza.

Kapcsold termkek: