Az inzulinrezisztencia legalább olyan gyakori, mint a cukorbetegség, sokan nincsenek is tisztában a problémával, mert az esetleges tünetekkel nem fordulnak orvoshoz.  Jellemzően más betegségek, panaszok kapcsán merül fel az inzulinrezisztencia gyanúja, mint amilyen például a meddőség, a menstruációs zavarok, az indokolatlan hízás, petefészekciszta, depresszió. A nőket nagyobb számban érinti az IR, a túlsúlyosaknál már egész fiatal korban is kialakulhat.

Milyen tünetekkel jár az inzulinrezisztencia és hogyan kezelhető?

Mi az az inzulinrezisztencia?

A vércukorszint szabályozásában fontos szerepet tölt be az inzulin, eljuttatja a sejtekbe az egészséges működéshez szükséges szénhidrátmennyiséget. Inzulinrezisztencia fennállásakor a sejtek cukorfelhasználását segítő inzulin nem tud elegendő cukrot szállítani a sejtekbe, ezért a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel a feladathoz, a vérben pedig felesleges cukormennyiség halmozódik fel. Ennek következménye lehet a fokozódó éhségérzet, az elhízás, az érelmeszesedés, a káros koleszterin szintjének növekedése, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulása.

Az inzulinrezisztencia esélyét növeli a meglévő genetikai hajlam, veszélyeztetebbek azok, akinél családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozási szokások is emelik a betegség kockázatát, a pajzsmirigy alulműködése, a különböző gyomor- és bélrendszeri problémák, a glutén- és laktózérzékenység, minden olyan tényező, ami befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét.

Az inzulinrezisztencia tipikus tünetei

  • Folyamatos hízás, jellemzően hastájékon
  • Rendszertelen menstruáció
  • Az étkezések után jelentkező erős fáradtságérzet, álmosság
  • Fokozott hajhullás, problémás, aknés, szemölcsös bőr
  • Fáradékonyság, csökkent koncentrálóképesség
  • Hirtelen fellépő „nassolási” vágy, édesség utáni éhség
  • Fogamzási problémák, nehéz teherbeesés

Ezek a tünetek nem minden esetben jelentkeznek, és nem is feltétlenül egyszerre; az inzulinrezisztencia kialakulhat akár teljesen tünetmentesen is. A diagnózisban egyszerű laboratóriumi vizsgálatok segítenek. Az inzulinrezisztenciát cukorterheléses laborvizsgálattal mutatják ki, vérvétel útján, ahol a levett mintákban a vércukorszint mellett az inzulinszintet is mérik.

Az inzulinrezisztencia kezelése

Az inzulinrezisztencia megfelelő diétával és rendszeres testmozgással legtöbb esetben teljesen gyógyítható, azonban ha valaki nem figyel oda az életmódjára, akkor idővel nagy eséllyel cukorbeteggé válik. A többletinzulin nemcsak a vércukorszintet befolyásolja hátrányosan, a stresszt is jelentősen megnöveli, fizikai és pszichés rombolás okozva a szervezetben.

A speciális diéta hasonlít a diabéteszben előírtakhoz: gyorsan felszívódó szénhidrátokban és telített zsiradékokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, rostdús, változatos étrend, napi négy-ötszöri étkezésre elosztva.

Milyen tünetekkel jár az inzulinrezisztencia és hogyan kezelhető?

Az inzulinrezisztencia étrend kiegészítése

Az inzulin hatását számos gyógynövény, vitamin és tápanyag támogatja, a tünetek enyhítéséhez és a gyógyuláshoz érdemes ezekre kiemelt figyelmet fordítani.

Omega-3 zsírsav

 Az egyik legfontosabb természetes zsiradék az IR-diétában! Rendszeres fogyasztása fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, csökkenti a diabétesz kialakulásának esélyét. A telített zsírsavak telítetlen zsírsavakkal való helyettesítése a genetikailag hajlamosaknál is csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát, segíti a fogyást, megelőzheti az elhízást, a magas túlsúlyt. A gyakoribb hal, rákfélék és lenmag fogyasztása mellett érdemes a szükséges mennyiséget táplálék-kiegészítőkkel is biztosítani a szervezet számára.

D-vitamin

Hiánya nagymértékben hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához, ezért megelőzésre a vitaminok közül a legfontosabb. A D-vitamin képes pozitívan befolyásolni az inzulinháztartást és a zsírsejtek alakulását, megerősíti az izmokat és a csontokat, csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát. Mivel a napfényből nyert D-vitamin nem minden időszakban elegendő a szervezet számára, a legegyszerűbb étrend-kiegészítő formájában szedni egész évben.

Króm

A krómnak kiemelkedő szerepe van a vércukorszint szabályozásában, segíti a sejtek megfelelő inzulinfelvételét, így növeli az inzulinérzékenységet. A szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét is befolyásolja, javítja a testzsírszázalékot, emellett csökkenti az éhségérzetet. Jó krómforrások a húsok, halak, rákok, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák és diófélék, továbbá néhány zöldség és gyümölcs, például a brokkoli, a körte, a paradicsom. Változatos étrenddel könnyen biztosítható a szervezet krómszükséglete, azonban főleg idősebb korban nehezebben hasznosul, és hiányában megnő az inzulinfüggő diabétesz, valamint a koszorúér-betegségek kialakulásának veszélye.

Cink

A rendszeres cinkfogyasztás hosszútávon kontrollálhatja a vércukorszint értékét, hatással van a vérzsírszintre is. Csökkenti a káros koleszterint, megelőzheti az inzulinrezisztencia szövődményeit, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést és az érszűkületet. C- és E-vitaminnal, magnéziummal együtt védelmet nyújt az idegi károsodás ellen, a sebek könnyű elfertőződését is megakadályozza.

Magnézium

Inzulinrezisztencia esetén a magasabb vércukorszint miatt több magnézium választódhat ki a vesén keresztül, ezért pótlása javítja az anyagcserét, az inzulin hatását. A vérben jelenlévő magasabb magnéziumszint az inzulinrezisztencia alacsonyabb szintjét eredményezheti!

Fahéj

Ez a különleges fűszer képes mérsékelni az elfogyasztott ételek hatására felszabaduló inzulin szintjét. A fahéj hatóanyagai növelik az inzulinérzékenységet, így azoknál, akiknél nem megfelelő az inzulintermelés, segíti a szénhidrátok megfelelő feldolgozását. Nagyobb adagokban szükséges bevinni a szervezetbe a megfelelő eredmény eléréséhez, ezért táplálék-kiegészítő formájában is javasolt szedni.

Görögszénamag

Nemcsak különleges ízt az ad ételeknek, de jelentős betegségmegelőző hatása van. A görögszénamag az egyik legértékesebb szénhidrátanyagcsere-szabályozó gyógynövény, csökkenti az inzulinrezisztenciát, a vércukorszintet és a vérzsírok káros arányát. Gazdag rostban, ezzel az étkezések utáni vércukorszintre is hatással van, késlelteti a cukrok felszívódását, gátolja a koleszterin- és zsírlerakódásokat, segít megelőzni az elhízást és az érelmeszesedést.

Természetes édesítők

A hagyományos kristálycukor helyettesítésénél fontos szempont, hogy sok mesterséges édesítő bár szénhidrát- és kalóriamentes, de tartalmazhatnak olyan inzulintermelést kiváltó anyagokat, amelyek károsan befolyásolhatják az inzulinrezisztenciával küzdő szervezet állapotát. A természetes édesítők, mint például a nyírfacukor, a stevia vagy az eritritol nemcsak a kívánt testsúly elérését és megőrzését segítik, de gyógyhatásuknál fogva normalizálják a vércukorszintet, javítják a keringést, egyensúlyban tartják az emésztést, a bélflórát, és távol tartják a kórokozókat.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: