Allergiások, étel-intoleranciások is fogyaszthatják, a fogyókúrás étrendbe is tökéletesen beépíthető. A quinoa nem egy újabb gabonaféle, a parajok és a céklák családjába tartozó növény.  A köles és a szezámmag közötti méretű, több mint száz fajta létezik belőle. A legismertebb a fehér, a vörös és a fekete quinoa. A színe befolyással van az ízére: a legenyhébb aromájú a fehér (ez egyben a legkeresettebb is), a vörös és a fekete ropogósabb, erőteljesebb ízű. Natúr vagy puffasztott formában lehet hozzájutni.

Nem hizlal, gluténmentes, egészséges!

A quinoa fogyasztásának egészségügyi előnyei

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, kiemelkedően magas a fehérjetartalma, több található benne, mint például a búzában vagy a rizsben. Minden olyan aminosavat tartalmaz, amelyre a szervezetnek feltétlenül szüksége van. C-, B- és E-vitamin-t is tartalmaz, valamint antioxidáns szem- és bőrvédő béta-karotint. Az ásványi anyagok közül kalciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, káliumban és cinkben gazdag. Mivel gluténmentes, könnyen emészthető, lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Élelmi rostjai különösen azok számára értékesek, akik gyakran küszködnek székrekedéssel, egyoldalú táplálkozás, bélgyulladás vagy várandósság alatt is igen hasznos lehet.

Kalóriatartalma 100 grammban 120, ebből 21 gramm szénhidrát, 4 gramm fehérje, 3 gramm élelmi rost. Alacsony kalóriatartalma mellett rendkívül tápláló, számos betegség megelőzésében és gyógyításában játszhat szerepet, főleg a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseinél, de migrénesek, diabéteszesek és gyenge csontozatúaknak is ajánlott rendszeres fogyasztása.

Nem hizlal, gluténmentes, egészséges!

A quinoa felhasználása

Felhasználás előtt a quinoát alaposan meg kell mosni, hogy megszabaduljon a külsejét borító csúszós, szaponinrétegtől. Tisztítás közben nyersen is megkóstolható, ha még keserű, tovább kell áztatni. Főzése igen egyszerű: a mosást követően kétszeres mennyiségű vízben kell párolni körülbelül negyed órán át, mire az összes folyadékot elfőtte. Főzés előtt meg is lehet kicsit pirítani, ekkor finom, enyhén diós íze lesz.

A quinoa ideális köretnek, de fogyasztható tejben megfőzve kásaként, ízesíthető friss vagy aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, fahéjjal, mézzel, sziruppal. Húsok, paprika töltelékéhez is használható, saláták gazdagíthatók vele, de akár még puding is készíthető belőle.

Gluténérzékenyeknek remek liszthelyettesítő süteményekhez, sőt nassoláshoz ki lehet pattogtatni a popcornhoz hasonlóan.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: