A shiitake gomba a csiperke után a második leggyakrabban fogyasztott gomba a világon. Kínában és Japánban már régóta nem csupán étkezési célra termesztik, hanem rendkívüli egészségvédő, gyógyító hatása miatt is.

A shiitake gomba könnyen beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Finom, fokhagymára emlékeztető az íze, alacsony a kalóriaértéke (100 gramm friss gombában mindössze 34 kalória található), és szinte nem is tartalmaz zsírt. Fontos rost- és fehérjeforrás, több létfontosságú, természetes aminosav található benne, mint például a húsokban. Rengeteg vitamint, elsősorban A-, B-, C-, E- és D-vitamint tartalmaz, ásványianyag-tartalma kiemelkedő! A kalcium, magnézium, vas, kálium, mangán, foszfor, réz és cink mellett szelén és niacin is kimutatható benne.

 

Shiitake gyógygomba

 

Milyen gyógyhatással rendelkezik a shiitake gomba?

Magas A- és C-vitamin-tartalma kiváló antioxidánssá teszi, de egészségvédő és gyógyító hatását elsősorban különleges szénhidrát-összetételének köszönheti. Legfontosabb poliszacharidja az úgynevezett lentinan, amely képes meggátolni a baktériumok és a vírusok szaporodását. További értékes vegyületei az 1,3-β-glükán és az emitanin, valamint az KS-2-nek nevezett, aminosavval is rendelkező poliszacharid, amely igazoltan kiemelkedő immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású.

 

Segít a rák leküzdésében

A shiitake gombában jelenlévő lentinan beindítja az immunrendszer védekező mechanizmusát, képes csökkenteni vagy vissza is fordítani a sejtek szaporodását. Megállítja, illetve lelassítja a növekedését. A 1,3-β-glükán erős immunstimuláló tulajdonságával szintén támogatja a hatékony kezelését, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő szerepével a mellékhatásait is jelentős mértékben csökkenti. Különösen gyomor- és esetében hoz a shiitake gomba rendszeres fogyasztása igen jó eredményeket: aktivizálja az immunrendszer azon sejtjeit, amelyek megtámadják a sejteket, és csökkenti, illetve megszünteti a belső gyulladásokat. A gomba hatóanyagainak köszönhetően az immunrendszer olyan extra védelemhez és megerősítéshez jut, amely állapotban a beteg szervezet képes felvenni a harcot a rosszindulatú , az áttétek ellen, javítva ezzel a életminőséget és a gyógyulási esélyeket.

 

Csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet, az érrendszert

A shiitake gombában lévő egyik speciális aminosav meggátolja a koleszterin felszívódását a véráramba, és emellett hatékonyan szabályozza a vérzsír-szintet. Kevesebb zsírt és több fehérjét juttat a szervezetbe, elősegíti az LDL-koleszterin HDL-koleszterinné alakulását. Akár már néhány hét alatt is 8-10%-kal csökkenthető a vér káros koleszterinszintje!

A gomba kevés nátriumot tartalmaz, de jelentős mennyiségű káliumot és foszfort, ezért a keringési problémáktól szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása. Erősíti a szívet, tisztítja az érfalakat, a vérnyomásra is kedvező hatással van. Véralvadásgátló hatású, megelőzi a trombózis kialakulását.

Shiitake gyógygomba

 

Védi a gyomor- és bélrendszert

A shiitake gomba lentinantartalma igen hatásos a gyomor- és bélrendszeri panaszok, megbetegedések esetén. Nemcsak a vírusok, baktérium és paraziták szaporodása ellen kiváló, de segíti a károsodott emésztőrendszer regenerálódását, újjáépülését. Erősíti a bélfalat, megszünteti a gyulladásokat, elpusztítja a kórokozókat. Magas rosttartalma nagyban hozzájárul az egészséges emésztéshez, megköti a gyomorsavat, és helyreállítja a bélflórát. Gyomorfekélyes, refluxos betegeknél enyhíti, illetve meg is szüntetheti a felmaródást, a torok és a gyomorszáj gyulladásait.

 

Diabetész ellen

A shiitake gyógygomba poliszacharidjai az immunrendszer serkentésével a sejtek inzulintermelését is fokozzák. Ezzel hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez, a hasnyálmirigy működésének szabályozásához és az inzulinhiány pótlásához. Mellékhatások nélkül enyhíti az inzulinhiány tüneteit, de fogyasztása nagyban hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez, súlyosbodásához!

 

Méregtelenít, salaktalanít

A shiitake nyákoldó, lúgosító és tisztító hatása révén elsőrangú méregtelenítő. Megköti a táplálkozás során szervezetbe jutott káros anyagokat, és természetes úton távolítja el a szervezetből. Segít feloldani az állati eredetű zsírok fogyasztása során keletkezett lerakódásokat, és közömbösíti a tartósítószerekben, illetve adalékanyagokban lévő erős vegyületek romboló hatását.

 

Megvéd a fertőzésektől, a vírusoktól

Tudományos kísérletekkel bizonyították, hogy a shiitake gomba fogyasztása mintegy 70%-os védettséget nyújthat az A típusú influenzával szemben. Természetes alternatívája lehet az influenza elleni oltásnak! Különleges immunerősítő, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása a meghűléses tüneteket is gyorsan enyhíti. Már néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, rendkívül hatékony köhögéscsillapító, nyákoldó és köptető.

 

Shiitake gyógygomba

 

Kezeli a hepatitis B-vel és HIV-vel fertőzött szervezetet

A shiitake gomba fogyasztása a hepatitis B és a HIV ellen is hatékonynak bizonyult. A gombakivonat hatóanyagai gátolják a vírusok szaporodását és késleltetik a tünetek, a betegség és a szövődmények kialakulását. Lignintartalma megerősíti az ellenálló sejtek működését, nagy mennyiségű antitest-termelésre serkenti a szervezetet, a vírus inaktiválódását is elősegítheti. Ez a tulajdonsága a herpeszvírusok ellen szintén fantasztikus eredményeket mutat.

 

Segít a túlsúly leküzdésében

Ez a gyógygomba a fogyókúrázók, diétázók számára különösen fontos szerepet játszhat a mindennapos étkezés során, nemcsak alacsony kalóriatartalma miatt, de azért is, mert nem tartalmaz számottevő zsírt. 100 gramm shiitake gombában 34 kalória van és mindössze 0,5 gramm zsír. A gomba fogyasztása könnyen beindítja a fogyást, mivel igen tápláló, de nem hízlaló, magas rosttartalma pedig eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhségérzetet, és gyorsítja az emésztést, a zsírégetést.

 

Lassítja az öregedést, szépíti a bőrt

A shiitake gombából készült kivonatokat már a kozmetikai iparban is alkalmazzák, különböző kozmetikumok és krémek fontos alkotóeleme lett. Gyönyörűen rendbe hozza a gyulladt, aknés, pattanásos bőrt, feszesíti a kötőszöveteket, javítja a bőr tónusát. Antioxidáns hatása révén lassítja az öregedést, megakadályozza a ráncok idő előtti kialakulását, illetve elmélyülését.

 

Hogyan fogyasszuk a shiitake gombát?

A friss gombát áztatás nélkül, folyóvízben ideális megtisztítani, hogy ne szívja magába a felesleges vizet. Egyedi ízének és magas vitamin-, illetve tápanyagtartalmának megőrzéséhez párolással, rövid pirítással érdemes elkészíteni, kerülendő a hosszas főzést, sütést, mely során veszíthet értékes hatóanyagaiból. A gombafajták húsos jellegéből adódóan nagyszerűen pótolhatók vele a húsételek, de a shiitake a különféle leveseknek, köreteknek, zöldségeknek is pikánsan fűszeres, finom ízt biztosít.

 

A friss vagy szárított gomba mellett a shiitake kivonata por vagy kapszula, tabletta formájában is fogyasztható. Ezek a készítmények megőrzik a shiitake aktív vegyületeit, és étrend-kiegészítőként tökéletesen beilleszthetők a napi táplálkozásba. Kiválóan alkalmas a szervezet számára létfontosságú ásványi anyagok, vitaminok folyamatos pótlására. Rendkívüli módon segíti az immunrendszer egészséges működését, a fertőzések, betegségek leküzdését, a megelőzésben pedig óriási szerepe lehet ennek a gyógygombának!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: