Az üdítőitalok és a gyümölcskonzervek dobozán gyakran szerepel összetevőként az acerola, mostanában azonban vitaminok, étrendkiegészítők egyik alapanyagaként is sokszor találkozni vele. Ennek a különleges trópusi gyümölcsnek finom, savanykásan édeskés íze mellett magas C-vitamin-tartalma, speciális hatóanyag-összetétele adja a legnagyobb értékét.

acerola1

Az acerola, más nevén barbadoszi cseresznye  csupán színe és formája miatt kapta a cseresznye elnevezést, valójában egy citrusféle. A brazil őserdőkben és Dél-Amerikában honos, alacsony növésű bokrokon, illetve fákon terem, Brazíliában, Ázsiában és Indiában is termesztik már. A gyümölcs pirosas színű, puha, lédús, az európai cseresznyéhez nagyon hasonlít.

Milyen gyógyhatású összetevőket tartalmaz?

Az acerola C-vitamin-tartalma több mint 50-szerese a narancsénak, az egyik leggazdagabb és legjobb természetes C-vitamin-forrás. Emellett kétszer annyi magnézium, kálium és pantoténsav is található benne, mint a narancsban. A-vitamin-tartalma szintén jelentős, 100 grammjában több van belőle, mint például a sárgarépában.  Kalciumot, vasat, foszfort, fehérjét, szőlőcukrot, fruktózt, tiamint, riboflavint, niacint, B-vitaminokat és bioflavonoidokat is számottevő mennyiségben tartalmaz.

Érdekesség, hogy amikor az acerola elkezd beérni, vitamintartalmának jelentős részét könnyen elveszítheti, ezért az ipari, gyógyászati felhasználásra termesztett gyümölcsöt még zöld állapotában betakarítják, hogy felhasználásra a lehető legmagasabb mértékben kiaknázhassák különleges hatóanyag-összetételét.

Az acerola gyógyhatása

Az acerolát a C-vitamin természetes pótlása mellett elsősorban immunerősítésre, felső légúti problémák kezelésére és gyulladáscsökkentésre ajánlják. A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használják már régóta. Leviszi a lázat, gyógyítja a vérhast, kiváló vizelethajtó, segít egészségesen tartani a májat és a vesét, gyorsan gyógyítja a sebeket. A magas koleszterinszintre is jó hatással van, emellett a reumás fájdalmat, gyulladást is természetes úton kezeli. A friss gyümölcsöt lázcsillapításra és hasmenés esetén alkalmazzák. Az acerola rendszeres fogyasztása segítséget jelenthet cukorbetegségnél, a máj problémáinál és a tüdő megbetegedéseinél is. Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy az acerola egyes összetevői képesek meggátolni a különböző rosszindulatú sejtek pusztító hatását, csökkenteni a növekedését, illetve kialakulásának esélyét, megerősítik az egészséges sejtek védekező munkáját.

Igen erős antioxidáns tulajdonságával a betegségek megelőzésében lehet még nagyon eredményes, természetes C-vitamin- és tápanyagforrásként különösen az őszi-téli influenzás időszakot megelőzően érdemes elkezdeni rendszeres fogyasztását. Hosszabb betegségek, műtétek utáni lábadozáskor rendkívül hatékonyan támogatja a szervezet gyors helyreállását, az egészség visszaszerzését.

acerola2

Az acerola felhasználása

Cukorral együtt kifőzve a barbadosi cseresznyéből ízletes desszert készíthető. A gyümölcs levéből általában zselét vagy szirupot készítenek, melyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz is felhasználnak, húsát főként konzervekbe, gyümölcslevekbe adagolják. Az acerolát a kozmetikai ipar is felfedezte, a gyümölcsből bőrápoló szereket készítenek, kiaknázva, hogy hatóanyagai megkötik a szabadgyököket, lassítják a sejtek öregedését, és felfrissítik, hidratálják a fáradt szöveteket, kisimítják, megszépítik a bőrt.

Porrá őrölve vagy gyümölcslé formájában C-vitamin-készítményekhez, multivitaminokhoz keverik, hogy erős megterhelés vagy legyengült szervezet esetén a megnövekedett C-vitamin-szükséglet is egyszerűen fedezhetővé váljon, de tiszta formájában, önmagában is hozzáférhető a gyümölcskivonat.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: