ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Steinberger

A

A-vitamin
Az A-vitamin alapvető tápanyag, amelyet az állati eredetű ételekkel veszünk magunkhoz, a karotinoidok pedig a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg. A karotinoidok közül sok közeli rokonságban van az A-vitaminnal. Szervezetünk például képes az egyik leggyakoribb karotinoidot, a beta-karotint A-vitaminná alakítani. De ez nem mondható el az összes karotinoidról; a lutein és likopen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, szervezetünk viszont nem tudja őket A-vitaminná alakítani. Az A-vitaminnak csak gyenge antioxidáns hatása van, míg a béta-karotin, a lutein és a likopin erőteljes antioxidánsok, és a vitaminokhoz hasonló tevékenységet folytatnak szervezetünkben. További részletek »
Acai Berry
Az acai bogyó az Acai pálma termése, melynek nyolc faja Közép-és Dél-Amerikában honos. A gyümölcs az áfonyára hasonlít, kicsi, lilás színű. Amazóniában mint a legértékesebb növényt tartják számon, mert az ott élő bennszülött népek táplálékának 42 százalékát teszi ki. Az Acai Berry vagy acai bogyó világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségmegőrzés területén. A gyümölcs titka három pontban összefoglalható, hogy miért is fontos beilleszteni a napi étrendbe, legyen a cél az egészségünk megőrzése vagy az ideális testsúly elérése. Az acai antocianinokat és flavonoidokat tartalmaz. Az antocianin elnevezés görög eredetű, a "növény", és a "kék" szavak összetételéből ered. Az antocianinok felelősek a vörös, a lila, és a kék színekért számos gyümölcsben, zöldségben és virágban. Az antocianinokban gazdag ételek - mint pl. az áfonya, a kék szőlők, a vörösbor és az acai - erős színűek, a sötétlilától a feketéig váltakozhat a színük.

Acai Berry


További részletek »
Acerola
Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. Ezeken a helyeken gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert. A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak. Kis méretekben a levet iparilag porrá alakítják, és C-vitamin-készítményként árusítják. A gyümölcshús annak ellenére zamatos, hogy rendkívül savanyú, de itthon friss gyümölcsként nemigen lehet találkozni vele. Annál gyakrabban kerül konzervekbe, gyümölcslevekbe és gyümölcskoncentrátumokba, zselékbe, szirupokba.

Természetes C-vitamin-bomba: az acerola

További részletek »
Ajánlott tápanyagbeviteli érték (RDA)
Ahhoz, hogy ne szenvedjünk hiányt egy vitaminból sem, az Amerikai Táplálkozástani Intézet az 1950-es években meghatározta és standardizálta az egyes vitaminok és ásványi anyagok optimális mennyiségét, amelyet RDA-nak (Recommended Dietary Allowance), azaz Ajánlott napi táplálékbevitelnek nevezett el. Természetesen ennek meghatározására számos táplálkozás-élettani, biológiai és táplálkozás-epidemiológiai kutatást végeztek el a szakemberek. Az RDA minden egyes vitaminra és ásványi sóra megadja a javasolt bevitel mennyiségét. Ennek mintájára számos ország - így hazánk is - létrehozta saját RDA értékeit, figyelembe véve az ország éghajlatát, földrajzi sajátosságait, stb. További részletek »
Alfa liponsav
A gyógyításban az alfa-liponsavat leginkább idegkárosodás kezelésére alkalmazzák: főként diabéteszes neuropátiára, amely a cukorbetegség egy veszélyes, fájdalmas és hosszan tartó szövődménye, ami végül a végtagok érzéketlenné válását okozza (Németországban támogatott gyógyszerként is kapható). Az idegkárosodás részben azzal magyarázható, hogy a vércukorszint nagymérvű és gyakori emelkedése következtében szabad gyökök képződnek, amelyek megtámadják az idegsejteket. Az alfa-zsírsavak két tulajdonságuknál fogva is segítenek a betegség kezelésében és megelőzésében. Az alfa-liponsav ugyanis ún. inzulin-utánzó anyagnak tűnik, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vércukorszintet, valamint segítik az inzulin felvételét is, ezért különösen hatásosak öregkori cukorbetegség esetén. Másrészt erős antioxidáns, fokozza az immunrendszer hatékonyságát. Mint minden antioxidáns, az alfa-zsírsavak is jobban hatnak kombinálva, pl. C- és E-vitaminnal. További részletek »
Alfa-linolénsav
Az alfa-linolénsav esszenciális zsírsav, amelyre szervezetünk egészséges működéséhez szükséges. Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, a vérnyomás szabályozásában. Az esszenciális zsírsavakat a tápanyagok vagy különböző táplálékkiegészítők biztosítják. Az alfa-linolénsav színtelen, olajszerű folyadék. Vízben gyakorlatilag oldhatatlan, de etanolban, dietil-éterben és sok más szerves oldószerben jól oldódik. A természetben az úgynevezett száradó olajokban, például a lenolajban található meg. A mákolaj, a kender és a gyapot olajának is alkotórésze. Az emberi és az állati szervezet nem tudja felépíteni. További részletek »
Alfa-sejtek
Szervezetünk anyagcseréjében kulcsszerepet játszanak az egyszerű szénhidrátok, a cukrok. E tápanyagokat a sejtek gyorsan elégetik (a zsír égetése például jóval lassabban lezajló reakció), és saját működésükhöz használhatják a cukorlebontó-folyamatok során felszabaduló energiát. A sejtek a szőlőcukrot (glükózt) a vérből veszik fel. A hasnyálmirigy ún. Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei inzulint, alfa-sejtjei pedig glukagont termelnek: e két ellentétes hatású hormon szabályozza és tartja állandó értéken a vércukorszintet. További részletek »
Alfalfa - lucerna
Az Alfalfa - lucerna rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot, fogazatot, segítségével megfékezhetjük a csontritkulást. A szervezet emésztőrendszerére lúgosító hatást gyakorol. Értékes összetevői a béta karotin, B6 -, C-, D-, E-, K- és U- vitamin, valamint a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, mely eddigi ismereteink szerint a lucernán kívül igen kevés növényben lelhető fel. Az Alfalfa - lucerna összetételénél fogva segítheti helyreállítani testünk sav-bázis egyensúlyát, ezáltal elősegíti szervezetünk a regeneráló és öngyógyító folyamatainak a beindítását, emellett kitűnő rostforrás is.

Alfalfa - lucerna


További részletek »
Alga
Az alga az élet forrásának, a tengernek az ajándéka az embere számára. Olyan aminosavak, proteinek és vitaminok esszenciája, amelyek kitűnően kiegészítik az egyoldalúan táplálkozó emberek étrendjét, optimalizálják a zsírsavszintet, és segítenek az ideális testsúly kialakításában. Rostjai megába szívják, és kiürítik a lerakódó káros és mérgező anyagokat, melyek a gyulladt, aknés bőr kialakulásáért felelősek. Így a szervezet felfrissül, és a bőr visszanyeri természetes szépségét. A tengeri algák a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazzák: többszörösen telítetlen omega-3 típusú zsírsavakat, klorofill származékokat, poliszacharidokat, szterineket, vitaminokat, karotinoidokat, makro-, mikro- és más elemeket.

Az alga az élet forrása


További részletek »
Allantoin
Az allantoin a fekete nadálytő kivonata, mely gyulladásgátló hatású és megtámadja a méreganyagokat. Arckrémekben és más szépségápolási termékekben mint hidratáló- és gyógyító hatóanyagot alkalmazzák. Különösen hatékony a bőr felszínén lévő elhalt sejtek eltávolításában, melyek kezelése egészségesebb és lágyabb bőrt eredményez. Fogkrémek, szájvizek, samponok, borotválkozási szerek és ajakírek alkotórésze is. Nyugtató hatású anyag, segíti a sebgyógyulást is. Pattanások elleni termékek gyakori összetevője. Kutatások szerint az allantoin csökkenti az öregség külső jeleit. További részletek »
Almapektin
Az almapektin és általában a pektinek vízoldékony rostként vannak aposztrofálva. Vízzel keverve gélesítő hatása van. Mivel étkezési rost, az almapektin jó hatással van az emésztésre. A pektinek egyébként fehér, formátlan komplex szénhidrátok csoportja, melyek gyümölcsökben és különféle zöldségekben fordulnak elő. Barackban, almában, ribizliben, szilvában különösen sok található. Az almapektin segítségünkre lehet székrekedés, illetve fogyókúra esetén. Régen nagymamáink a nehezen főzhető lekvárokba gyakran reszeltek almát, így az gyorsan besűrűsödött. Bár sok más gyümölcs is tartalmazz pektint, mégis az alma rendelkezik a legnagyobb pektin tartalommal. Aki hajlamos a székrekedésre, vagy szeretne pár kilótól megszabadulni, fogyasszon rendszeresen almát, amely gyorsan rendbe teszi emésztésünket, és felgyorsítja az emésztés folyamatát. További részletek »
Aloe vera
Az Aloe verát ősidők óta használják gyógyításra. Évezredeken átívelő karrierjét annak köszönheti, hogy számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható. A növény őshazája eredetileg Afrika száraz éghajlatú vidékei. Napjainkban a Földközi-tenger mellékén, az Egyesült Államok több vidékén, továbbá a dél-amerikai kontinensen termesztik. Európába a keresztes hadjáratok idején jutott el az Andalúzia földjére lépő arabok révén. Az aloe vera az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és az előkelők balzsamozásáért felelős papok előszeretettel használták a mumifikálási eljárás során. A fáma szerint a messze földön szépségéről híres Kleopátra királynő is e növény levével ápolta bőrét. Az aloé azonban nem csupán kozmetikumként szerzett magának elismerést: az ókori katonák sebgyógyításra is használták. A későbbiekben Avicenna, a híres arab orvos és gondolkodó is említést tett az Aloe vera gyógyító erejéről.

Aloe Vera


További részletek »
Aloe Vera hatóanyagai
Az Aloe Vera multi funkcionalitása a benne rejlő hatóanyagokban rejlik. Hatalmas mennyiségben tartalmaz számos vitaminokat (C- és B-vitamint), ásványi anyagokat és nyomelemeket, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet optimális működéséhez, regenerálódásához és ritka enzimforrásnak is számítanak. Ezek az enzimek segítik a szervezet tápanyag-felszívódási és méregtelenítő folyamatait, tehát páratlan segítség lehet egy-egy tisztítókúra vagy fogyókúra alkalmával. Az Aloe vera gélállományának többnyire gyulladáscsökkentő, gombaölő és antibiotikus hatását használjuk fel. Erősíti az immunrendszert, és elősegíti a szervezetben felhalmozott méreganyagok távozását. További részletek »
Aminosavak
A fehérjék felépítésében részt vevő vegyületek. Egy részüket a szervezet is elő tudja állítani, míg másokhoz csak az élelmiszerek vagy táplálékkiegészítők révén jut hozzá. Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz, különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavak közül tizenegyet képes előállítani maga az emberi test, míg a másik kilencet (melyeket alapvető, vagy esszenciális aminosavaknak nevezünk) a táplálékkal kell bevinnünk. Az állati eredetű táplálék, mint például a hús, hal, tojás, a tejtermékek, az alapvető aminosavak leggazdagabb forrásai, míg a növényi táplálékok gyakran nem tartalmazzák mindegyiket. Ez a hiányosság azonban elkerülhető, ha változatos, többféle növényi eredetű ételt fogyasztunk. További részletek »
Ananász
Az ananász egy kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító gyümölcs. Elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet és erősíti az immunrendszert is egyaránt. Az ananász zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Híres lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

Ananász


További részletek »
Ánizs
Az illóolaj nyálkaoldó és köptető hatású, számos köhögés elleni készítmény alkotóeleme. Enyhe görcsoldó és szélhatjó tulajdonsággal is rendelkezik, ezért a gyermekgyógyászatban gyakran használják kólikás panaszok ellen. A népi gyógyászatban szoptatós anyák számára az ánizst a tejelválasztás fokozása céljából ajánlják. Homeopátiás felhasználási területei közé a tarkótájék és a nyak, valamint a derékzsába fájdalmainak csillapítása tartozik. Bizonyítottan antibakteriális sajátsággal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható, ugyanígy a termések gyógytea-keverékekben, íz- és illatjavító adalékként, továbbá számos szeszesitalnak jellegzetes ízt ad (ouzo, raki, pernod). Emelett kenyerek és sütemények kedvelt fűszere. További részletek »
Antioxidánsok
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek a sejteket a szabad gyökökkel szemben védik. Egy részüket a szervezet maga állítja elő, másokat, példál a C-vitamin, E-vitamin, a táplálékkal illetve különböző készítményekkel veszi fel. Az antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló, lassító. Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák. Sok ásvány elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Ide sorolható a szelén, a mangán, a réz és a cink. A legalapvetőbb öz antioxidáns az A és E vitaminok, amelyeket a szervezet raktározni is képes, a C-vitamin, amely nap mint nap pótlásra szorul, a csodaszernek tartott Q10, és a szervezet által csak kis mennyiségben igényelt szelén. Legutóbbiból ritkán alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található. További részletek »
Aranygyökér
A Rhodiola rosea gyökere (ugyancsak használatos neveken: rózsagyökér, aranygyökér) elsősorban a Távol-Keleten, Kínában és Szibériában, de Európában is, pl. a vikingek és - számos feljegyzés szerint - a görög orvosok által használt és nagy becsben tartott herbárium. Elsőként felismert és ma már tudományosan is igazolt hatása az állóképességet, a fizikai és a mentális (kognitív) funkciót jelentősen serkentő hatása. A Rhodiola rosea (sarki gyökér; aranygyökér) új adaptogén gyógynövény, amely a multivitaminok és ásványi anyagok komplex formulái mellett hatékony, de szelíd fegyver a stressz-ellenes anyagok arzenáljából. Az aranygyökér antioxidáns hatással bíró tápanyag, melynek köszönhetően gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat, védi a sejteket, elősegíti azok megfelelő működését.

Aranygyökér - Rhodiola Rosea


További részletek »
Aranykolloid
Az arany hatásos fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerként is elhíresült. Támogatja az ízületek mozgását, hiszen karbantartja azokat, ezáltal csökkenti az ízületi duzzanatot. Ezen felül az arany stabilizálja a szívműködést, serkenti a vérkeringés és kialakítja az optimális testhőmérsékletet. Enyhíti az asztmatikus panaszokat, valamint jótékonyan hat az alkohol-, nikotin- és koffeinfüggőség kellemetlen tüneteire egyaránt. Az arany óvja az idegrendszert, és egyen segíti az összpontosítást és a figyelmet, tehát élesíti az elmét. Depresszió, szorongás, levertség hatásos ellenszere is egyaránt az arany. További részletek »
Arginin
Az arginin megakadályozza a szövetek lebomlását és segíti az izmok regenerálódását azzal, hogy fehérje-anyagcseréből származó melléktermékeket bont le. A növekedési hormon és inzulinkiválasztás támogatása által növeli a sovány izomtömeget és a zsírégetést is. Legfőképp húsokban és tejtermékekben fordul elő, de megtalálható a zselatinban és a garnélában is. Az embernek általában nincs szüksége arginin bevitelre, mivel szervezetük eleget termel. Az arginin a hipofízisben termelődik, és legnagyobb koncentrációban a húsban, halban, szárnyasokban és a tejtermékekben fordul elő. A mogyoróban és a mogyoróvajban szintén megtalálható. További részletek »
Arginin tulajdonságai
Az 1-arginin késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat, hoz¬zájárul az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon kibo¬csátásához illetve segít fenntartani az egészséges immunrendszert, ahogy a kutatások bizonyítják. Ezen felül az arginin elősegíti mérgező hatású ammónia eltávolítását is egyaránt, gyorsítja a férfiak spermaképződését, illetve pozitív hatással van vese-rendellenességek, valamint sérülések kezelésében is egyaránt. Szükség van az arginin aminosavra a fehérjeszintézishez és az optimális növekedéshez. Az izomtömeg gyarapodása és a testzsír csökkenése az 1-arginin jelen¬létében megy végbe. Ezen kívül az arginin hozzájárul a kollagén képződéséhez. Májbetegségek esetén az arginin adagolása javulást eredményezhet. További részletek »
Articsóka
Az articsóka egy bogáncshoz hasonló zöldségféle, amely Közép-Európában, Észak-, Dél-Amerikában és Ázsiában is megtalálható. Az articsóka gazdag magnézium-, kálium-, vas-, réz- és mangánforrás. Cyranint is tartalmaz, amely a keserűanyagokkal együtt májvédő, a máj méregtelenítő funkcióját fokozó valamint emésztést segítő, étvágygerjesztő hatású. Különösen előnyösen befolyásolja a koleszterin anyagcseréjét (mozgósítja a szövetekből és segít a kiürítésben). Az articsókát már az ókorban is ismerték, a rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is használták. Nevét (szkolimos, görög szó) tüskés fészekpikkelyeiről kapta. További részletek »
Ásványi anyagok
Az ásványi anyagok azok a kémiai elemek, amelyekre szervezetünknek a megfelelő működéshez szüksége van.Ezeket az elemeket napi étrendünknek a megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia. Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen – mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be. Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Az egészség fenntartásához, megőrzéséhez minden tápanyagra, így az ásványi anyagokra is meghatározott mennyiségben van szükség. Ezt a mennyiséget elsősorban az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg. További részletek »
Aszkorbinsav
Az aszkorbinsav a C-vitamin kémiai elnevezése, amelyet sok gyümölcs és zöldség, valamint a tej is bőségesen tartalmaz. Gátolja a levegő oxigénjének hatására létrejövő szabad gyökök képződését, ezért az aszkorbinsav a természetes antioxidánsok közé tartozik. Az emberi szervezetben a C-vitamin részt vesz többek között a sejtek oxigénfelvételében és a kollagén-képződésben, ami a csontok és a porcok kötőszövetének felépítéséhez szükséges. Ezen felül erősíti az immunrendszert és javítja a vas felszívódását. A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a XVI. század elején leírták. Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. További részletek »
Aszparaginsav
Az aszparaginsav szerepe a központi idegrendszer védelmében van, fontos neurotranszmitter (ingerületátvivő) az agyban. Segíti a hangulatingadozások elkerülését, mind az extrém idegesség, mind az extrém nyugalom kialakulását megelőzi. Az aszparaginsavnak fontos szerepe van a szervezet nitrogén-anyagcseréjében. Az aszparaginsav egy aminosav , mely nem esszenciális, azaz a szervezet képes saját maga is előállítani, amennyiben elegendő esszenciális aminosavat fogyasztunk. Az L-aszparaginsav olyan molekulák keletkezését segíti elő, melyek a DNS szintézisben vállalnak szerepet. További részletek »
Autopen
1,5 és 3,0 ml-es inzulinpatronokkal működő félautomata inzulinadagoló pen-készülékek. Penkészülékek a teljesség igénye nélkül: Novopen 3, Novopen 4, Humapen Luxura, Optipen, Autopen, Tactipen. Az inzulininjekció beadására- akár fecskendővel, akár pennel történik- a test különböző tájékai alkalmasak. Általános érvényű azonban, hogy mindig a bőr alá- szubkután- szükséges adni az inzulinokat. A manapság használatban lévő rövid adagoló tűkkel a megcélzott bőrterületet 2 ujjal összecsípve „hurkát” kell képezni, majd a tűt merőlegesen beszúrni. További részletek »