ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Organic Bioaktív Levendula kozmetikumok

D

D-vitamin
A D-vitamin alacsony szintje, hiánya nemcsak a csontritkulás esélyét növeli meg, de szív- és érrendszeri problémákhoz, autoimmun betegségek és daganatok kialakulásához is vezethet. A megfelelő mennyiségű D-vitamin pótlása növeli a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel erősíti a csontokat és a fogakat, lehetővé teszi az ízületek megfelelő működését, javít rugalmasságukon, hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, C-vitaminnal együtt pedig megerősíti az immunrendszert, segít elkerülni a fertőzéseket, illetve gyorsabb gyógyulást biztosít. Ez a zsírban oldódó vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ásványok beépülését a csontokba. A D-vitamin megtalálható a halmájolajokban, a májban, a tojásban, a tej és a tejtermékekben, margarinokban. A bőrben az ultraibolya sugárzás hatására kellő mennyiségű D-vitamin képződik szervezetünkben, ha a bőrt rendszeresen napfény éri. Segíti a kalcium csontokba való beépülését, hiányában a csontok gyengék és törékenyek lesznek. A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálása, s ezen keresztül csontrendszerünk integritásának megőrzése. Nem utolsó sorban a fogak épsége, a szuvasodásra való hajlam szintén kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottsággal.

D-vitamin


További részletek »
D-vitamin és az immunrendszer
Több tudományos kutatás is bizonyítja, hogy a D-vitaminnak, vagy más nevén D-hormonnak szerepe van az immunrendszer szabályozó folyamatokban. A D-vitamin gátolja az immunrendszer kóros működését és serkenti a fertőzésekkel szembeni védekező reakciókat. A D-vitamin hiánya, vagy alacsony szintje kedvezőtlen az immunrendszer számára, a szervezet sérülékenyebbé válik. A D-vitamin hiánynak szerepe lehet olyan autoimmun betegségek kialakulásában, mint a reumás ízületi gyulladás, a sclerosis multiplex vagy az inzulinfüggő cukorbetegség. Egyes betegségek a D-vitamin ellátottságunk évszaki ingadozásával együtt erősödhetnek fel. Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását gyermekeknél a rendszeres és nagy dózisú D-vitamin pótlás jelentősen mértékben lecsökkentheti. A reumás ízületi betegség esetében a tünetek is mérsékelhetőek D-vitamin bevitelével. Ezen kívül több más betegség megelőzésében és kezelésében is fontos szerep jut a D-hormon jótékony hatásának, mint például a felső légúti fertőző betegségek, az influenza, vagy akár a tbc.

D-vitamin


További részletek »
D3-vitamin
A D3-vitamin (kolakalciferol) legfontosabb funkciója az, hogy egyensúlyban tartja a kalciumháztartást: segíti a kalcium felszívódását és gátolja annak kiválasztását, így biztosítja a megfelelő vérkalcium-szintet, azaz a csontképzéséhez nélkülözhetetlen kalcium mindenkori megfelelő mennyiségű jelenlétét. A D-vitamint újabban egyre többször D-hormonként is emlegetik, mert bebizonyosodott, hogy hormonszerű hatást fejt ki a test szinte minden szövetében (pl. befolyásolja a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy, a petefészkek működését). További részletek »
DHA zsírsav
Más néven dokozahexaénsav. Többszörösen telítetlen, tehát esszenciális zsírsav, amelyet szervezetünk nem tud előállítani. Az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik. Érdekesség, hogy a magzati élet utolsó harmadában nagy mennyiségű DHA halmozódik fel az agyban és a szem ideghártyájában, az idegsejtek membránjaiban (az agykéreg 15-20 százaléka, a szem ideghártyájának 30-60 százaléka DHA). Az omega-3 zsírsavak elősegítik a megfelelő szerotoninszint fenntartását az anya szervezetében, ezáltal csökkentik a szülés utáni depresszió rizikóját. A halat rendszeresen fogyasztó gyermekeknél negyedére csökken az asztma kialakulásának kockázata. További részletek »
Dióolaj
A dióolaj linolsavtartalma különösen magas. Az esszenciális zsírsavakhoz tartozó linolsav segít a reumatikus izületgyulladásban szenvedő betegek terápiájában ami ugyan még nem nyert egyértelmű tudományos bizonyítást, azonban sok beteg, aki rendszeresen fogyaszt linolsavaktartalmú termékeket, kevesebb végtagfájdalomról, és csökkent izületi merevségről számol be. További részletek »