ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

FitoTree baktériumölő és fertőtlenítő olaj és kapszula - Ne hagyja, hogy az influenza leterítse a lábáról!

Acerola

Az acerola vagy barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, éretten világító narancsvörös vagy sötétvörös csonthéjas, alma alakú gyümölcsöt terem, ezek puhák, lédúsak, kellemes zamatúak. A termésekben 3 világos, narancsszínű, a terméshússal szilárdan összenőtt kőmagot találunk, amelyek tompa trapéz körvonalúak, keresztmetszetük szélesen 3 élű és a végük rovátkolt; a magok felülete szabálytalan, kiemelkedő kereszt- és ferde irányú bordákkal strukturált.Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. Ezeken a helyeken gyümölcsként fogyasztják, a kőmagvakat eldobják. Cukorral főzve a barbadosi cseresznye ízletes desszert. A levéből zselé vagy szirup készül, amelyet ételekhez és gyümölcssalátákhoz adnak, vagy hogy a C-vitamint növeljék, különféle gyümölcsléhez keverik. A befőzött termések barnásvörös színt kapnak. Kis méretekben a levet iparilag porrá alakítják, és C-vitamin-készítményként árusítják. A gyümölcshús annak ellenére zamatos, hogy rendkívül savanyú, de itthon friss gyümölcsként nemigen lehet találkozni vele. Annál gyakrabban kerül konzervekbe, gyümölcslevekbe és gyümölcskoncentrátumokba, zselékbe, szirupokba.

A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5%) tartalmaz C-vitamint (több mint 50-szerese a narancs C-vitamin tartalmának); ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül az acerolában több mint 150 más anyagot azonosítottak, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, bioflavonoidokat, foszfort, stb. Található még benne dextróz, fruktóz, szacharóz, valamint rost, fehérje, lipid és zsírsavak.

A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták. Egy maroknyi friss acerola vagy egy fél csésze frissen kipréselt lé, naponta 2-3 alkalommal meggyógyítja a lázat és a vérhast. Használják mint gyulladásgátló, összehúzó, vizelethajtó, valamint élénkíti a májat és a vesét, támogatja a szív működését, a sebek gyógyulását. Jó hatású a hasmenés, meghűlések, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma valamint a tbc. fertőzés esetében is. Igen erős antioxidáns hatással bír.

Manapság az acerolából bőrápoló szereket készítenek, vitamin- és ásványi só tartalma miatt. Ezek harcolnak a szabadgyökökkel, lassítják a sejtöregedést és frissítik a fáradt, stresszes bőrt.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy az acerola képes lehet más étrend-kiegészítők (pl. szója, alfalfa) koleszterincsökkentő és oxidációs folyamatokat gátló hatását fokozni. Állatokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy az acerola kivonat csökkentheti a tüdőtumor kialakulásának esélyét, illetve lassíthatja annak előrehaladását. Laboratóriumi kísérletekben magyar tudósok közreműködésével kimutatták az acerola egyes komponenseinek különböző tumorsejteket pusztító hatását, és a kutatók javasolták a rák kiegészítő terápiában történő alkalmazását.