ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

ESI Relax alkoholmentes csepp - Természetes megoldás a nyugodt, pihentető alvásra, gyerekeknek is!
ProVitamin Tudástár » A betű » Antioxidánsok

Antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek a sejteket a szabad gyökökkel szemben védik. Egy részüket a szervezet maga állítja elő, másokat, példál a C-vitamin, E-vitamin, a táplálékkal illetve különböző készítményekkel veszi fel.

Az antioxidáns szó jelentése oxidáció gátló, lassító. Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei. Egy részükhöz csak növényi táplálékon keresztül tudunk hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Az antioxidánsok csoportosítása

Endogén: szervezetünk maga termeli (ezek általában enzimek, koenzimek és kéntartalmú vegyületek)

Exogén: táplálékból vesszük fel

Sok ásvány elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez. Ide sorolható a szelén, a mangán, a réz és a cink.

A legalapvetőbb öz antioxidáns az A és E vitaminok, amelyeket a szervezet raktározni is képes, a C-vitamin, amely nap mint nap pótlásra szorul, a csodaszernek tartott Q10, és a szervezet által csak kis mennyiségben igényelt szelén. Legutóbbiból ritkán alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található.

Azokon a napokon, amikor úgy gondolod, nem fogyasztottál kellő mennyiségű antioxidánst, érdemes egy-két Q10 kapszulával – amelyhez szinte mindig adnak E-vitamint is –, és egy fél liternyi frissen préselt, sárgás-pirosas színű gyümölcslével pótolni az antioxidáns-hiányt.

Antioxidáns ételek készíthetők az alábbiak felhasználásával:

- zöldségek: spenót, káposzta, brokkoli, hüvelyesek, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, uborka, saláta

- gyümölcsök: feketeribiszke, áfonya, narancs, szőlő, szilva, málna

- hüvelyesek: bab, zöldbab, szójabab

- magvak: napraforgómag, dió, mogyoró, pisztácia, mandula