ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Dr. Chen Multivitaminok Nőknek és Férfieknak
ProVitamin Tudástár » B betű » B-vitamin

B-vitamin

A B-vitaminok szolgáltatják testsejtjeinknek az energiát, ők indítják be a zsír és a fehérjék anyagcseréjét

A különféle B-vitaminokban sok a közös vonás, ezért szokták B-vitamin-komplexumként emlegetni őket. Általában ugyanazokból a táplálékforrásokból erednek (ilyen a máj, a teljes őrlésű gabonafélék, a sörélesztő ), és olyan szorosan működnek együtt, mint egy nagycsalád tagjai, vagy egy gyár kollektívája. Mindegyikük oldódik vízben, ami azt jelenti, hogy a vér és a vizelet gyorsan kimossa, és így sűrűn kell pótolni őket. Az alaposan megrágott és nyállal jól összekevert ételből jobb hatásfokkal szívódik fel. A B-vitaminok sohasem fordulnak elő izolálva a természetben (mondjuk egy zöldségfélében), hanem komplexumként állandóan együtt vannak.

Ily módon a B-vitaminok évmilliók és évmilliárdok során együttes erővel fognak hozzá az anyagcsere fontos feladatainak végrehajtásához. Ebből következően nincs sok értelme annak, hogy a gyógyszertárban beszerezzünk mondjuk B3-vitamint, és azzal próbáljuk kúrálni valami bajunkat. Ha nincs jelen az összes többi B-vitamin, akkor a magára maradt B3 meg sem próbál hatékonnyá válni. Ha azonban együtt van a teljes csapat, valóságos egészségforradalmat hajt végre a szervezetben. Az idegeken kívül elsősorban az izmok, az emésztőszervek, a bőr, a haj, a szem, a száj és a máj látja hasznát.

Sajnos szinte mindnyájan súlyos B-vitamin-hiányban szenvedünk. Ez azzal függ össze, hogy a B-vitaminok kedvenc tartózkodási helyei a gabonacsírák, maghéjak, a rizs és a melasz, mi pedig a finomítás során ezeket eltávolítjuk, és az állatokat etetjük velük. Így lesz az értékes természetes rizsből fényezett, "üres" rizs és remek gabonáinkból fehér liszt, amelyben, akár a finomított fehér cukorban, gyakorlatilag már semmiféle tápanyag sincs. A következmény: egy sor hiányjelenség, a korai őszüléstől a kopaszodáson keresztül a depresszióig, a székrekedéstől a veszélyesen magas koleszterinszintig.

A B-vitamin-hiány következményei

Egy gramm teljes őrlésű gabona 3,5 mikrogramm tiamint (B1vitamint) tartalmaz, míg a fehér liszt csak nyomorúságos 0,8 mikrogrammot. Ez az arány érvényes minden más B-vitaminra is. Az emberi anyagcsere viszont, fejlődéstörténetünk évmilliói során, teljes értékű gabonára "programozódott be", sejtjeink és tápanyagszükségletük alig változott e hosszú idő alatt. Így aztán a B-vitamin-hiány elsorvasztja, öreggé és beteggé teszi, végül pedig megöli sejtjeinket . Aki pedig szívesen fogyaszt cukrot, édességet, édes italokat, az a cukrok lebontásánál feláldozza utolsó szegényes B-vitamin-tartalékait is. Ráadásul a cukor károsítja a bélflórát, és így a bélbaktériumok sem képesek önállóan B-vitamint termelni. Az alkohol és a mértéktelen kávé- vagy teafogyasztás is felfalja a B-vitaminokat a szervezetben.

A modern vitaminkutatás különbséget tesz a B-vitaminoknál egyrészt a B6 (piridoxin), B12 (kobalamin), folsav és para-amino-benzoesav (PABA), másrészt az olyan B-vitaminok között, amelyek az intermediális anyagcserében működnek. Ez az anyagcserének az a szakasza, amely a táplálék felvétele és az első kémiai reakciók után lép munkába, és mindaddig dolgozik, amíg minden tápanyag, így a fehérje, a nyomelemek, a szénhidrátok stb. feldolgozása be nem fejeződött, és csak a végtermékek, a húgyanyag, a víz, az ammóniák stb. maradt meg, amivel szervezetünk már nem tud mit kezdeni. Ez utóbbi B-vitaminok a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a biotin, a kolin és az inozit. 

Kapcsolódó termékek