A bazsalikom régóta kedvelt és ismert növényünk, fűszernövény és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors.
Az ókori görögök a királyok növényének tartották, nevét is a görög basileus (király) szóból eredeztetik. Szerencsét hozó, szerelemhez kapcsolódó növénynek tartották. Itáliában úgy tartották, hogy csak a legszebb hölgyek képesek sikeresen bazsalikomot nevelni. Indiában is szent növény. Székelyföldön a lányok bazsalikomcsokorral a kezükben mentek férjhez.
Rengeteg fajtája ismert, és akár az erkélyen, cserépben is nevelhető. A vízhiányon és a fagyáson kívül szinte mindent kibír.
Fűszerként csak a főzés végén érdemes az ételhez adni, hogy ne tűnjön el a zamata.
A friss bazsalikomot lehet apróra vágva lefagyasztani, és úgy tárolni, de szárítva is jól eltartható.
Jótékony hatásai:
Teája bélproblémákra, puffadásra, köhögéscsillapítóként, idegnyugtatóként és vízhajtóként használható, hányinger- és enyhén fertőzés gátló. Egy teáskanál szárított bazsalikomot 10 percnyi áztatás után kell leszűrni.
Rengeteg jótékony hatású vegyi elemet tartalmaz:
Orvosi kutatások kimutatták, hogy egyik illóolajának, az eugenolnak, gyulladás gátló hatása van, a cycloxygenase(COX) enzimre hat, amely a szervezetben a gyulladások elterjedését segíti.
Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.
Az Lakhsmy fűszereket sütéshez, főzéshez, zöldségekből készült salátákhoz, sajtkrémekhez és egyéb köretekhez ajánljuk.