ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Segítse elő szervezete méregtelenítését!
ProVitamin Tudástár » B betű » Béta-glükán

Béta-glükán

A béta-glükán a baktériumok, gombák, élesztőgomba, algák és egyes növények sejtfalában megtalálható szénhidrát típusú vegyület. Használata gyógyászati célra is kezd elterjedni, ugyanis erősíti az immunrendszer működését, de hasznos lehet magas koleszterinszint, cukorbetegség, fertőzések és daganatos betegségek esetében is.
 
A béta glükánoknak több forrása ismert, beleértve az élesztőből, baktériumokból, gombákból és gabonafélékből származó béta glükánokat. Ezek komplex szénhidrát molekulák egyedi molekulaszerkezettel, amelyek meghatározzák a biológiai aktivitásukat is. A vizsgálatok szerint az 1-3, 1-6 szénatomokon elágazásokat tartalmazó béta glükánoknak van a legerősebb biológiai aktivitásuk, amely az immunrendszer specifikus aktiválásában nyilvánul meg.
 
Mi is a béta-glükán?
A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid; több altípusát különítik el, attól függően, hogy hány szénatom kapcsolódik a molekulához. Gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóelemei. Oldható és oldhatatlan formában egyaránt létezik: az oldhatatlan béta-glükán jóval nagyobb biológiai aktivitással rendelkezik, mint az oldható.
 
Miben található?
A béta-glükán növények, gombák és baktériumok sejtfalában található meg. Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae), de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.
 
Mire jó a béta-glükán?

  • Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Mivel feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzhetjük le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhatunk ellent a fertőzéseknek.
  • Segítségével sikeresen erősíthető meg a krónikus betegek, a tartósan stressznek kitett egyének, a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is.
  • Hatásos bizonyos daganattípusok kezelésében. A béta-glükánt feldolgozó makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejteket az azonos markerekkel megjelölt tumorsejtek elpusztítására.
  • Javíthatja a krónikus bőrbetegségekben (pl. ekcéma, atópiás dermatitisz) szenvedők állapotát.
  • A magas koleszterinszintűeknél az élesztőkivonatból előállított béta-glükánok csökkenthetik a koleszterinszintet azáltal, hogy megakadályozzák az ételekben található koleszterin felszívódását.

Csökkenti a koleszterinszintet

A béta-glükán koleszterincsökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását. Tanulmányok megerősítik, hogy az élesztőkivonatból előállított béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet. 


Daganatellenes hatása van

Szintén tanulmányok igazolják, hogy valóban hatásos a tumorok kezelésében. A szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a magrofág típusú fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejt típusokat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására. 

Erősíti az immunrendszer működését

A műtéten vagy traumán átesett betegek fertőzéseinek kivédésében is hatásosnak igazolódott.

Kiknek ajánlott a béta glükánok használata?

Mindenkinek, aki szeretné fokozni vagy megtartani az immunrendszere aktivitását. A béta glükánok korábban természetes módon megtalálhatóak voltak a táplálékainkban és biztosították az immunrendszer folyamatos és természetes stimulációját. A hiper-higiénikus élelmiszerláncok és a gombaölőszerek fokozatos elterjedésével ezek a természetes immunstimulánsok már nem kerülnek be a szervezetünkbe.

Ezzel párhuzamosan több olyan hatás ér bennünket, amely csökkenti az immunfunkciókat. Ilyenek a környezeti mérgek, nehézfémek, imunszuppresszív gyógyszerek, és a folyamatos stressz, a szimpatikus idegrendszer túlstimulált állapota. A krónikus degeneratív és anyagcsere betegségek is immunszupprimált állapotot eredményeznek. Nem véletlen, hogy az immunrendszer rendellenességével összefüggő kórképek és betegségek száma évről-évre növekszik. Ezzel párhuzamosan az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek száma is emelkedik.