ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Alveola Immunerősítő koncentrátumok
ProVitamin Tudástár » C betű » Csipkebogyó

Csipkebogyó

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Cserjés növény, mely megtalálható erdőszéleken, hegyvidékek lejtőin, domboldalakon, legelőkön.

A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk.

A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, ám téli napokon forrón is fogyasztható. A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják.

A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való.
Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Magas magnéziumtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást és idegnyugtató is.

A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk; teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle. Keverhetjük az áttört csipkehúst joghurtba, kefirbe illetve ásványvízbe. A csipkebogyó készítmények jól használhatók erősítő, üdítő és élvezeti célokra is. Íz javító hatása miatt gyógynövény-keverékekben, gyümölcs-teákban széles körben alkalmazzák

A csipkebogyóból sokféle gyógyhatású termék (tea, szörp, lekvár) készíthető. Egyes népek még likőrt, bort és pálinkát is készítenek belőle, a svédek pedig levest főznek belőle. A csipkebogyó-készítmények kúraszerű fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja a vérképzést.

A csipkebogyó tea

Tisztítsuk meg a szár- és csészelevél- maradványoktól, majd tegyük 30 percre a 80 fokos sütőbe, ezt követően a fűtőtesten szárítsuk ki a bogyókat. Ha ez megvan, tegyük a bogyókat egy mixerbe, és aprítsuk össze. Tegyük egy durvább kendőbe és abban rázogatva, morzsolgatva távolítsuk el belőlük a szőrök és a magok egy részét. A csipkebogyóvelőhöz a fagyok után gyűjtött, puha termések felelnek meg a legjobban. Csipkebogyóvelőt házilag előállítani elég macerás, mivel a magok eltávolítása a bogyóból nagyon időigényes feladat. Ha mégis kedvet érzünk hozzá, akkor a a kimagozott terméseket mossuk meg, majd főzzük puhára egy kevés vízben. Passzírozzuk át egy szitán, és harmadrész cukorral összekeverve forraljuk fel. Ha úgy érezzük, hogy még viszonylag sok C -vitamint tartalmaz áztassuk be a már megpuhult termések héját egy kis vízbe vagy fehérborba, 3-4 napra, majd passzírozzuk át az egészet szitán, és az így kapott masszát főzzük össze cukorral, míg majdnem forrni kezd. Kevergessük, míg ki nem hűl. Ezután a szokásos módon tegyük el.

Kapcsolódó termékek