ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

ZeoFlavin - 10 fajta antioxidáns hatású gyümölcs koncentrátuma!
ProVitamin Tudástár » D betű » D-vitamin

D-vitamin

A D-vitamin alacsony szintje, hiánya nemcsak a csontritkulás esélyét növeli meg, de szív- és érrendszeri problémákhoz, autoimmun betegségek és daganatok kialakulásához is vezethet. A megfelelő mennyiségű D-vitamin pótlása növeli a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel erősíti a csontokat és a fogakat, lehetővé teszi az ízületek megfelelő működését, javít rugalmasságukon, hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, C-vitaminnal együtt pedig megerősíti az immunrendszert, segít elkerülni a fertőzéseket, illetve gyorsabb gyógyulást biztosít.

A D-vitamin mennyiségét nemzetközi egységekben (NE) mérik. Jelentőségét a szervezet egészséges működéséhez az is mutatja, hogy míg korábban felnőttek esetében napi 

 

 

D-vitamin

A D-vitamin meghatározó szerepet tölt be szervezetünkben, tartós hiánya komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ilyen például:

  • a csontritkulás (osteoporosis)
  • izomgyengeség, izomtömeg megfogyatkozás
  • a szív, érrendszeri panaszok (magas vérnyomás, érelmeszesedés, stroke)
  • az autoimmun betegségek (gyulladásos bélbetegség, rheumatoid arthritis)
  • az angolkór
  • a mellrák, prosztatarák és a vastagbélrák

D vitamin szinten tartása a fentiek elkerülése miatt rendkívül fontos. A D-vitamin szintünk feltöltésének természetes forrásai egyes élelmiszer fajták, mint a tőkehal máj, az olajos halak, tej egyéb tejtermékek mint a vaj, sajt és tojás. Zsírban oldódó vitaminként szervezetünk képes tartalékolni, de a fokozatos feltöltésről nem árt gondoskodni. Általánosságban sajnos nagyon kevés D vitamin előállításához szükséges ételt tudunk magunkhoz venni. ezért nagyrészt csak UV-B hatására termelődik szervezetünkben.

A D-vitamin egyedülálló jellegzetessége, hogy kialakulásához a bőrünket rendszeresen érő napsugarakra van szükség, egész pontosan az UV(ibolyántúli)-sugárzás azon tartományába eső sugarakra, amelyek képesek a bőrünkben lévő szteroidokat D-vitaminná alakítani.A szervezet a D-vitamint koleszterinből állítja elő. A reakciót az UV-sugárzás indítja be. Először a D-vitamin előanyaga alakul ki, amely a májban és a vesékben alakul át aktív formává és lesz a szervezetünk számára hasznosítható. A D-vitamin a többi zsírban oldódó vitamintól eltérően nem raktározódik el a májban.

Ez a vitamin segíti a kalcium csontokba való beépülését, hiányában a csontok gyengék és törékenyek lesznek. A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásban, s ezen keresztül csontrendszerünk integritásának megőrzésében van: a kalciumionok felszívódását elősegíti a bélben, a vesében pedig „visszatartja” őket, és emellett részt vesz a csontépülés folyamatában.Éppen emiatt, hiánya esetén zavar keletkezik a fenti mechanizmusokban, a vér kalciumszintje csökkenni kezd, a csontok felpuhulnak, deformálódhatnak, törékenységük fokozódhat. A kórkép jól ismert, gyermekkori formája az angolkór.

 A fogak épsége, a szuvasodásra való hajlam szintén kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottsággal. A fogínysorvadásban szenvedők esetében a D-vitamin hatékonyan állítja meg az állkapocscsont fogágybetegség következtében kialakuló csontvesztését.

Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik. Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.


Kapcsolódó termékek