ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Lazuljon el az aromaterápia segítségével!
ProVitamin Tudástár » E betű » Eritrit - Eritritol

Eritrit - Eritritol

Egyre többen cserélik le a hagyományos cukrot természetes édesítőre. Sokszor nemcsak az ideális testsúly elérése a cél, az egészségesebb táplálkozásra való törekvés, a betegségek megelőzése, a szervezet méregtelenítése miatt sokan térnek át a kalóriaszegény, mesterséges anyagoktól mentes készítményekre. Ilyen az egyik legkedveltebb cukoralkohol is, az eritritol.

Az eritritol vagy eritrit olyan cukorpótló, amely természetes formában a gyümölcsökben is előfordul, sőt az emberi szövetekben és testnedvekben is. Az eritritol nem tartalmaz etanolt, az alkoholos italokhoz nincsen köze.  Fogyasztása teljes mértékben biztonságos, még napi rendszerességgel és nagyobb mennyiségben is.

Eritrit - Eritritol - A cukorpótló

Az eritritol állaga nagyon hasonlít a cukoréra, fehér és szemcsés, vagy por formájú, az íze is szinte ugyanolyan, kellemetlen utóíz nélkül. Csaknem teljesen kalóriamentes, az egyik legideálisabb édesítőszer a fogyókúrázóknak, speciális diétát tartóknak, paleósoknak vagy diabéteszeseknek.

Milyen előnyökkel jár az eritritol fogyasztása? 

Testsúly csökkenése

100 gramm eritritol csupán 20 kalóriát tartalmaz, szemben a kristálycukorral, amelyben közel 400 kalória van. A cukor kiváltása természetes édesítőszerre így jelentősen csökkentheti a napi kalóriabevitelt, a fogyás pedig nemcsak esztétikusabb külsőhöz segíthet, de jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség és több daganatos megbetegedés kockázatát is. Az eritritol édesítőereje körülbelül 70 százaléka a cukorénak, így valamennyivel többet kell használni belőle a megfelelő édesítéshez, de alacsony kalóriatartalma és biztonságos összetétele megengedi a nagyobb mennyiség fogyasztását.

A vércukorszint normalizálása

Az eritritol segítségével kontroll alatt tartható a vércukorszint, a diabéteszesek számára ezért kifejezetten előnyös lehet a mindennapi étkezés során. Nem emeli meg a vércukorszintet, nincs hatással az inzulintermelésre. Glikémiás indexe 0, szénhidráttartalma pedig 100 grammonként csupán 1 gramm, könnyen beilleszthető a szénhidrátszegény diétába.

Eritrit - Eritritol

Antioxidáns hatású

Az eritritol kiváló szabadgyökfogó, önmagában is képes csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázatát, védi az érfalak rugalmasságát.

Egészségesebb fogak

Az eritritol nem okoz fogszuvasodást, sőt megakadályozza a lepedékképződést. Védőréteget alakít ki a fogakon, ezzel meggátolja, hogy az elfogyasztott ételek szénhidrát- vagy keményítőtartalma savvá alakuljon, és fogszuvasodást okozzon. A cukorral ellentétben nem nyújt táptalajt a szájba kerülő baktériumok számára, nem engedi megtelepedésüket a fogzománcon.

Nem okoz hasmenést, javítja az emésztést

Az eritritol jelentős része gyorsan felszívódik a vékonybélben, a fogyasztás után 24 órával már ki is ürül a szervezetből. Nincs puffasztó és hashajtó hatása, mint más cukoralkoholoknak. Aki Candida-diétát tart, annak kiemelten ideális cukorpótló, mert nemhogy nem táplálja a gombákat, de meggátolja szaporodásukat, ezzel hozzájárul a bélflóra egészséges működéséhez, a gyomor- és a bélrendszer védelméhez.

Az eritritolt gyakran használják más édesítőszerekkel elkeverve, elsősorban steviával, mert ez a két természetes édesítő együtt tökéletes cukor ízt ad. Mind az eritritol, mind a stevia kiváló édesítő tulajdonsága mellett pozitív hatással van az egészségre, elkeverve pedig optimálisan oldódnak, így sütéshez és főzéshez is megfelelő állagban használhatók anélkül, hogy például kiszárítanák a süteményeket, tésztákat. Az eritritol forró és hideg italok elkészítéséhez egyaránt használható, kellemes, hűsítő-frissítő ízt hagy a szájban.