A máriatövis kiválóan serkenti az egészséges májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott szövetek gyógyulását, az elhalt sejtek lecserélését. Megerősíti a májat a védekező képességében, megelőzve a különféle vegyi anyagok rombolását, a káros anyagok behatolását a sejtekbe, emellett nagymértékben segíti a tápanyagok megfelelő mértékű hasznosulását.
Sok gyógynövény segítheti a szervezet hatékony méregtelenítését, de a legkiemelkedőbb ezek közül a máriatövis. A népi gyógyászatban már évszázadok óta használják, különösen mérgezések esetén, de a máj tisztítására, a méreganyagok bejutatásának megakadályozására, illetve májbetegségek kezelésére, epekövek, ekcéma, pikkelysömör és daganatos betegségek gyógyítására is.
A máriatövis hatása
Minden étel, ital, gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba, a májsejtek pedig milliónyi mérgező molekulát közömbösítenek naponta munkájuk során. Idővel a mérgező szintetikus, kémiai anyagok felhalmozódhatnak, károsítják a sejteket, a szöveteket. Jellemző tünetek lehetnek erre a migrénes fejfájás, a menstruációs fájdalmak, az ízületi betegségek, bőrbetegségek, ekcémák megjelenése. A máriatövis mindezeket megelőzheti, és a már kialakult problémákat és betegségeket is hatékonyan kezelheti.
A máriatövisnek minden része fogyasztható, a gyökere, a levelei, a szára és a virága is. A bogáncsos virágában megbújó rengeteg apró kis magban található legfőbb hatóanyaga, a szilimarin, mely képes megvédeni a májat a szintetikus anyagok károsításától, gyorsítja a mérgek lebontását, felgyorsítja a károsodott szövetek regenerációját és az új, egészséges májsejtek képződését. Olyan erős mérgek ellen is felveszi a harcot, mint például a gyilkos galóca életveszélyes toxinjai. A szilimarin és vegyületei antioxidánsként is fontos szerepet játszanak, mivel szabadgyök-fogóként védik a májat.
Mikor ajánlott a máriatövis fogyasztása?
Gyulladásos májbetegségek, hepatitis vagy zsírmáj-szindróma esetén kiváló eredmények érhetők el a máriatövis adagolásával. Számos betegség gyógyítására alkalmas, különösen azokkal szemben hatékony, amelyek szorosan kapcsolódnak a májhoz: idült májgyulladásnál, májzsugorodásnál, alkohol okozta cirózisnál, gyógyszerek, ipari mérgek, kábítószerek vagy alkohol kiváltotta májkárosodásnál. A máriatövis ajánlott enyhébb emésztési panaszok, görcsök kezelésre is, epehólyag-problémák gyógyítására. Gyulladáscsökkentő hatású, a terméséből készült kivonatok aranyérre és visszérre is használhatók. A máriatövis elősegíti a májban az ösztrogén hormon lebomlását, ezért a terméketlenségi, meddőségi problémáknál is javasolják. Daganatos, kemoterápián átesett betegeknél gyorsítja a szervezetben felszaporodó méreganyagok kiürülését, javít az általános állapoton, az életminőségen.
De nem csupán kialakult betegség esetében, megelőzésként, tisztítókúrákban, böjtökben is kiemelten hasznos a máriatövis fogyasztása. A helytelen táplálkozás kihat az egészségi állapotra, mivel a szervezet ilyenkor nem jut hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz a szükséges mennyiségben, ellenben sok, idővel ártalmas mennyiségben felhalmozódó mesterséges anyagot raktároz.
A máj az egyik legfontosabb szervünk, a méreganyagok semlegesítése és a vitaminok hasznosítása mellett részt vesz a koleszterin és a trigiliceridek szintézisében, hatással van a véralvadásra, a vérrögök kialakulására, átalakítja a cukrot glikogénné, epét termel, amely a zsírok megfelelő lebontásáért felelős.
A máriatövist elsősorban méregtelenítésre, a máj hatékony védelmére érdemes fogyasztani, mert lebontja a legtöbb káros, mérgező anyagot, ezzel megelőzi sokféle betegség kialakulásának az esélyét. Azoknak, akik szennyezettebb környezetben élnek, például nagyvárosban, nagy mennyiségű kémiai vegyszer közelében dolgoznak, vagy rendszeresen gyógyszert szednek, különösen hasznos gyógynövény a máj egészségi állapotának fenntartásában, javításában!
A máriatövis fogyasztásának ellenjavallatai vagy káros mellékhatásai nem ismertek, biztonsággal fogyasztható hosszú távon vagy kúraszerűen is.
Májvédő tulajdonsága miatt önmagában is fogyasztható, vagy saláták, készételek ízesítésére is használható. Íze növényi olajra emlékeztető, semleges, nem intenzív.
Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segíthet a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segíthetséget nyújt.
A máriatövis hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez, a máj normális működéséhez, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját.
Májvédő, májsejtek újraképződését elősegítő hatású. Krónikus májgyulladás kiegészítő kezelésére, toxikus májkárosodással összefüggő emésztési panaszok enyhítésére alkalmazható.
Máriatövis kivonat tartalmú étrend-kiegészítő készítmény. A Máriatövis akut és krónikus májkárosodások (alkoholizmus, hepatitis és nem alkoholos májkárosodások esetén) megelőzésében és kezelésében használható.
A Máriatövis termésének kivonata hozzájárulhat a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkciók fenntartásához, a szervezet számára toxikus anyagok eltávolításához. A készítmény hatóanyaga (sylimarin) elősegítheti a máj egészséges működését és a májszövet, illetve a májsejtek normális regenerációját. Májvédő szerepe mellett hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez.
A Nature Cookta Máriatövismag-olaj hideg préseléssel készített minőségi, konyhai alapanyag. Elsősorban a reggelik készítéséhez ajánlott: szendvicskrémekhez, öntetekhez, pástétomokhoz.
A máriatövis kivonat hozzájárulhat a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a toxikus anyagok szervezetből való eltávolításához, a májszövetek és sejtek normális regenerációjához.
A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erősítheti a májsejtmembránokat, ami megelőzheti a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket.
Hozzájárulhat a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkció fenntartásához, a szervezet számára toxikus anyagok eltávolításához, a máj egészséges működéséhez a májszövet, illetve a májsejtek normális regenerációjához, az emésztőrendszer egészséges mőködéséhez.
A Nature Cookta Máriatövismag-olaj hideg préseléssel készített minőségi, konyhai alapanyag. Elsősorban a reggelik készítéséhez ajánlott: szendvicskrémekhez, öntetekhez, pástétomokhoz.
Májvédő, májsejtek újraképződését elősegíthető hatású. Krónikus májgyulladás kiegészítő kezelésére, toxikus májkárosodással összefüggő emésztési panaszok enyhítésére.
Máriatövis kivonat tartalmú étrend-kiegészítő készítmény. A Máriatövis akut és krónikus májkárosodások (alkoholizmus, hepatitis és nem alkoholos májkárosodások esetén) megelőzésében és kezelésében használható.
A máriatövis fő hatóanyaga a szilimarin. A máriatövismag olaját elsődlegesen májtisztításra és a májsejtek regenerálására használhatjuk.
Májnagyobbodás és májzsugorodás esetén segíthet a szervezetnek. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segíthetséget nyújt.
A máriatövis (másnéven tejbogáncs) egy nagyon fontos májvédő növény. Serkenti a máj fehérjeszintézisét, és az egészséges májsejt növekedést. A májsejtek sebezhetőek a különböző méreganyagok által. Ezeket a károsodásokat az antioxidáns tulajdonságú anyagok képesek kivédeni.
A máriatövis ajánlott enyhébb emésztési panaszok kezelésre, de hatásos lehet epehólyag problémák gyógyításában is. Vegyszerek és gyógyszerek okozta májkárosodás esetén kiváló segítséget nyújt.
A Máriatövis termésének kivonata hozzájárulhat a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkciók fenntartásához, a szervezet számára toxikus anyagok eltávolításához.
A máriatövis magjából hideg sajtolásos eljárással előállított olaj legjelentősebb hatása a máj erősítése, a növény magjában található vegyületek védelmet nyújthatnak az alkohol és a hepatitis vírusok pusztító hatásától, sőt a károsodott májsejteket is képesek lehetnek megújítani.