ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Szabaduljon meg a fölösleges folyadéktól a Diurerbe Forte segítségével!
ProVitamin Tudástár » N betű » Nyírfacukor

Nyírfacukor

A nyírfacukor azért vált mára az egyik legkeresettebb természetes édesítővé, mert íze, megjelenése és felhasználása megegyezik a hagyományos kristálycukoréval, ám a cukorral ellentétben az egészségre kifejezetten jótékony hatással van. Nem hizlal, nem rontja a fogakat, lúgosít, és antibakteriális hatású. Cukorbetegek, fogyókúrázók, diétázók, gyerekek és felnőttek is fogyaszthatják.

Nyírfacukor - A kalóriaszegény és egészséges édesítő

A nyírfacukor elnevezése onnan ered, hogy ezt az édesítőt először nyírfa kérgéből állították elő. Azóta sikerült már kukoricacsutkából is kivonni, xilit, xilitol néven is forgalmazzák. A kalóriacsökkentés és a fogyókúrás étrendbe illesztés mellett rengeteg előnye van az emberi szervezet számára.

Alacsony glikémiás indexű, cukorbetegek diétájához ideális

A hagyományos fehér- és barnacukor glikémiás indexe 70 és 100 közötti, ehhez képest a nyírfacukor indexe csupán 7. Lassan szívódik fel, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Lassan emészthető szénhidrát, emésztéskor csupán 25%-a szívódik fel, amelyhez nincs szükség inzulinra, a maradék mennyiség kiürül a természetes kiválasztódás során.

Az emberi szervezettel ellentétben azonban a kutyákban a nyírfacukor inzulinválaszt vált ki, ezért az ő számukra kis mennyiségben is veszélyessé válhat!

Megakadályozhatja a fogszuvasodást

A nyírfacukor megakadályozza a szájban lévő baktériumok savtermelését, mely a fogszuvasodás egyik legfőbb okozója. Ezek a baktériumok nem tudják lebontani a nyírfacukrot, nem táplálkoznak belőle. Rendszeres fogyasztása csökkenti a lepedékképződést, a káros baktériumok elpusztításával a leheletet is frissíti, és képes helyreállítani a már károsodott fogzománcot a hiányzó ásványi anyagok visszaépítésével.

Candidásoknak kifejezetten javasolt!

A cukrok, édességek fogyasztása tiltott a Candida-diéta alatt, mert a gombák szaporodásához kiváló táptalajt nyújtanak. A diéta alatt azonban nem kell nélkülözni az édes ízt, mert a nyírfacukrot Candidások is korlátlanul, biztonsággal fogyaszthatják. A nyírfacukor intenzív lúgosító és méregtelenítő, segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását. Lúgos hatásával lelassítja és megállítja a káros baktériumok, gombák szaporodását.

Nyírfacukor - A kalóriaszegény és egészséges édesítő

Segíti az emésztést, gátolja a székrekedést

A nyírfacukor természetes úton fokozza a bélműködést, gyorsítja az emésztést, ezzel megakadályozza a székrekedés kialakulását. Kitisztítja a szervezetet a lerakódásoktól, salakanyagoktól. Hirtelen, nagy mennyiségben fogyasztva érzékeny gyomrúaknál okozhat egy kis hasmenést, ám ez elkerülhető, ha a gyomor és az emésztőrendszer fokozatosan van hozzászoktatva, egyre emelve a nyírfacukor mennyiségét.

Fogyókúrában italokhoz, ételekhez egyaránt felhasználható

A nyírfacukor kalóriaértéke 2,36 grammonként, 40%-al kevesebb, mint a hagyományos cukoré. A legtöbben fogyókúra során térnek át erre a természetes édesítőre, mert alacsony kalóriatartalma mellett lassú felszívódásával hosszan tartó telítettségérzetet ad, csökkenti az étvágyat, a nassolás, az édesség utáni vágyat. Rendszeres fogyasztásával a túlevés is megszüntethető, kevesebb ételt kíván a szervezet, hamar telítődik.

Főzés és sütés nyírfacukorral

A nyírfacukrot ugyanolyan arányban kell használni, mint a hagyományos kristálycukrot. Édessége megegyezik a cukoréval, magas hőmérsékleten sem veszít ízéből, így főzéshez és sütéshez is ideális.

Ugyanúgy édesíthető vele a forró kávé, tea, mint ahogyan a hideg italok, például a limonádé vagy a különféle koktélok. A sütemények, torták, töltelékek mellett befőttekhez is felhasználható. Egyedül – antibakteriális hatása miatt – az élesztővel készült ételek, kelt tészták sütésére nem alkalmas.

A nyírfacukor korlátlan mennyiségben fogyasztható, nincs kellemetlen mellék- vagy utóíze, káros mellékhatása.