ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Dr. Chen Multivitaminok Nőknek és Férfieknak
ProVitamin Tudástár » S betű » Shiitake gyógygomba

Shiitake gyógygomba

A shiitake gomba az ember számára ideális élelmiszer az összetétele révén: alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag, és tele van az ember számára nélkülözhetetlen aminosavakkal, enzimekkel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Fontos fehérje és káliumforrás, és a tönkje cinket is tartalmaz. Jelentős B-vitamin forrás, és ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, már 4-5 szárított termőtest elfogyasztása fedezi a szervezet napi D-vitamin igényét.

A távol-keleten már évszázadok óta termesztik ezt a gombát, nem csak a vadon termett példányokat keresik. Kizárólag a már elhalt fák törzsén él, főleg tölgyfán, bükkfán és gesztenyén.

Egészségvédő hatása miatt nagy becsben tarják. Kínában és Japánban közel másfél millió tonna shiitake gombát termesztenek évente. Európába csak a 20. század második felében jutott el, és csak az 1970-es évek óta vizsgálják gyógyhatásait.

A távol-keleti országokban a mi kamillateánkhoz hasonlóan számtalan panasz esetén javasolt, amolyan mindent gyógyító étek ma is. Használják meghűlés esetén, megfázásra, tüdőgyulladásra, TBC ellen, gyomorrontásra, gyomorfekélyre, emésztési problémákra, fejfájásra, migrénre, reumás panaszokra, cukorbetegségre, köszvényre, vérnyomásproblémákra. Japánban régóta hatásos afrodiziákumnak tartják.

 

Shiitake

 

Kísérletek során tumorgátló hatású poliszacharid-vegyületeket mutattak ki a shiitake gombában, továbbá lentinant, amely megállítja, illetve lassítani képes a daganatok növekedését. Hatását úgy fejti ki, hogy káros mellékhatások nélkül serkenti a szervezet immunrendszerének működését. Rendszeres fogyasztását tumoros megbetegedések és AIDS  esetében is javasolják. Számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake-kivonatot is adagolnak a betegeknek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.

A shiitake gombában található értékes aminosavak, vitaminok, nyomelemek és enzimek gátolják több baktérium, vírus szaporodását, védelmet nyújtanak a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen. Megelőzhetik az agyvérzést, a trombózist!

Egyedülálló hatóanyagai segítik a D-vitamin tökéletes felszívódását, és az inzulintermelést is fokozhatják, így cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

A shiitake legfontosabb hatóanyagai:

  • Lentinan, ami erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét. Tumor-gátló, rákellenes hatását is kimutatták.
  • Eritadenin, ami koleszterinszint szabályozó, vírusos fertőzés akadályozó hatású
  • L-ergothionein, ami egy 40-szer erősebb antioxidáns, mint más növényekben található antioxidánsok
  • Cortinellin, egy széles spektrumú antibiotikum
  • Találunk még benne vírusszaporodás-gátló, immunrendszer szabályozó anyagokat, rák és víruselleni fehérjéket, véralvadás és kicsapódás gátló anyagot.

A shiitake kutatásokkal igazolt hatásai:

  • Vírusellenes hatás
  • Baktérium- és gombaellenes hatás
  • Immunerősítő hatás
  • Antioxidáns hatás, májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhíti
  • Vérnyomáscsökkentő
  • Érelmeszesedés folyamatát lassító hatás, csökkenti az LDL-koleszterin szintet, és növeli a HDL-koleszterin szintet
  • Csökkenti a vércukor szintet
  • Általános erősítő és élénkítő hatása van