ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Organiqa Bio szupertáplálékok
ProVitamin Tudástár » S betű » Süngomba

Süngomba

A süngombáról már a régi időkben is azt terjesztették, hogy aki rendszeresen fogyasztja, annak acélidegei és kiváló memóriája lesz, akár egy oroszlánnak. Oroszlánysörény gombának, illetve fehéres, gumószerű megjelenése miatt cseppkőgombának is hívják. Gyógyászati célokra különleges hatóanyagai teszik alkalmassá, amelyek a betegségek megelőzésében és kezelésében, továbbá a szövődmények kialakulásának elkerülésében is jelentős szerepet játszanak.

Süngomba 

A süngomba főbb hatóanyagai

A süngomba főbb gyógyhatású anyagai azok a poliszacharidok, köztük a különböző glukánok, amelyek segítenek a szervezet természetes védekező képességét aktivizálni. Az aktivizálás hatására az egészséges sejtek megerősödnek, képesek felvenni a harcot a károsodott sejtek ellen, csillapítani a gyulladásokat, megfékezni a pusztító sejtburjánzásokat. Ezek a poliszacharidok kimagasló daganatellenes, immunerősítő, antioxidáns, lipidcsökkentő és idegsejtvédő hatással rendelkeznek! A gyógygomba értékes fehérjéket és aminosavakat is tartalmaz, az esszenciális aminosavak közül például fenil-alanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, treonin és valin található benne. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagkban és nyomelemekben, jelentős a foszfor-, vas-, kalcium-, kálium- és B-vitamin-tartalma.

A süngomba legértékesebb tulajdonsága, hogy serkenti az idegsejtszövetek kialakulását, ezzel segíti az idegrendszer működését, javítja a memóriát, gátolhatja az időskori feledékenységet és szenilitást, megelőzheti az Alzmheimer-kórt. Emellett hatóanyagai védik az emésztőrendszert, megakadályozhatják a nyombél- és gyomorfekély kialakulását, támogatják a szív- és érrendszert, csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, erősítik az immunrendszert, gyorsítják a betegségek utáni felépülést. A süngomba kivonata antioxidáns hatással rendelkezik, szabályozza a szervezetben a vérzsír mennyiségét, csökkenti a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintet.

Süngomba 

Az idegrendszer védelmezője

A gomba egyes összetevői segítik az úgynevezett NGF protein működését, amely megvédi az agysejteket az elhalástól, lassítja az öregedési folyamatokat, sőt természetes úton hatva az idegsejtekre a hangulatot, közérzetet is pozitív irányban befolyásolja. Éppen ezért a szorongásos állapotok és a depresszió csökkentésére is javasolják rendszeres fogyasztását. Az NGF-szint szabályozása az idegi fájdalomra is hatással van: tapasztalatok alapján képes csökkenteni főleg a cukorbetegek és a HIV-fertőzöttek fájdalomérzetét, miközben helyreállítja az idegkárosodást, enyhítve ezzel a kellemetlen vagy kifejezetten fájdalommal járó tüneteket és panaszokat.

Autoimmun betegségeknél, például a mindmáig gyógyíthatatlan sclerozis multiplex esetében, amikor az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő zársejteket, a gyógygomba hatóanyagai képesek lelassítani az idegrendszert érő romboló folyamatokat, sőt javulást hozni a beteg állapotában. Javulás mutatkozhat a tipikus ingerületvezetési területeken, például csökken a látászavar, enyhül a végtagok zsibbadása, helyreállnak a vizelési problémák.

Segíti az emésztést, megelőzi a gyomor és a bélrendszer daganatos megbetegedését

A süngomba kivonata normalizálja az emésztést, és kiváló hatással lehet egyes gyomor- és bélrendszeri problémáknál, mint amilyen például a reflux, a gyomorfekély, a gyomor- és bélhurut, illetve a gyomor- és nyelőcsőrák. Rendszeres fogyasztása mellékhatások nélkül fejti ki gyógyhatását, nagymértékben visszaszorítja a betegséggel együtt járó kellemetlen tüneteket, a fájdalmat, csökkenti a már kialakult gyulladásokat, és megelőzheti újabb gyulladt gócpontok megjelenését.

A túlzott gyomorsavtermelődés és a reflux nagymértékben megnöveli a nyelőcsőrák és a légzőszervi daganatok, rákos megbetegedések esélyét. A gyomorsavcsökkentő gyógyszerek számos csoportja, bár képes a savtermelés mérséklésére, nem gátolja meg a rák kialakulását. A betegeknél a gyakori rizikófaktorok, mint például a túlsúly, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás mind tovább növeli a betegség súlyosbodását, a szövődmények kialakulását. Az egészséges életmód és a gyógyszeres kezelések mellett a süngomba rendkívüli módon képes növelni a hagyományos terápiák gyógyulást elősegítő hatását! Védi a gyomor nyálkahártyáját a gyulladások ellen, csökkenti a gyomorsav mennyiségét, helyreállítja a nyelőcső felmaródásait. E tulajdonságainak köszönhetően igazolták rákmegelőző hatását, kivonataiból gyógyhatású készítményeket, gyógyszereket is gyártanak.

Tumorellenes hatású!

A tumoros folyamatok kezelésére használt gyógygombák közül a süngomba hatékonyan gátolja az egészséges sejtek károsodását, elrákosodását. A termőtestében lévő poliszacharidok képesek irányítani az immunrendszert úgy, hogy a szervezetet hatékonyabb „válaszadásra”, öngyógyításra késztetik.

A rákellenes hatást elsõsorban azok béta-glukánokból álló poliszacharidok idézik elõ, amelyek a szervezet immunreakcióit erõsítik. Hatásukra megnő a T-limfociták és a falósejtek száma, amelyek megtámadják a károsodott sejteket, segítenek elpusztítani a vírusokat és a rákos sejteket, emellett pedig kiválóan serkentik az egészséges sejtek fejlődését. A süngombában lévő lentinan számottevően csökkentheti vagy meg is állíthatja a rákos sejtek szaporodását, megakadályozva ezzel a tumorok növekedését, az áttétek kialakulását. Az immunrendszer megerősítésével a gyógygomba vegyületei bizonyítottan tumorgátló hatást fejtenek ki, a későbbi daganatos kiújulás esélyét is minimalizálják.

A gomba ezen felül tartalmaz olyan fenolokat, zsírsavakat is, melyeknek kifejezetten kemoterápiás hatása van. Közvetlenül a daganatos sejtekre koncentrálódnak, de a kemo- és sugárterápia folyamán is segítik a szervezetet a gyorsabb gyógyulásban, regenerálódásban, a teljes legyengülés elkerülésében, sőt a fájdalmat, a rossz közérzetet is nagymértékben csökkentik.

 Süngomba

A gyógygomba különleges hatóanyagaival nemcsak egy-egy konkrét betegség kezelésénél nyújthat segítséget, de az immunrendszer megerősítésével normalizálja a szervezetben zajló egészségkárosító folyamatokat. Így hatékonyan szabályozza a vérnyomást, a vércukor- és vírzsírszintet, növeli a jótékony koleszterint, és csökkenti a káros koleszterin szintjét. Ezzel hosszú távra nyújt védelmet a szív- és érrendszer számára.

A süngomba Távol-Keleten az egyik legkedveltebb étkezési gomba. Magyarországon védett gombafajnak minősül, ezért kereskedelmi mennyiségben tilos gyűjteni. Értékes hatóanyagaihoz elsősorban a különféle táplálékkiegészítő porok, szárítmányok, kivonatok formájában lehet hozzájutni, melyek nagy koncentrációban tartalmazzák a gomba gyógyhatású vegyületeit, tápértékben gazdag összetevőit.