ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Flavin7 italok akár féláron!
ProVitamin Tudástár » Z betű » Zöld tea

Zöld tea

A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti.

Mindezt persze nem sejtette 5000 évvel ezelőtt a mondabeli kínai császár, amikor is egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a császár csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Olyannyira kellemesnek tűnt, hogy hamarosan termeszteni kezdték, ennek ellenére jóval később, csak az 1500-as években indult el világ-, vagyis Európa-hódító útjára a zöld tea.
Csodatevő erejéről már a XII. században könyv jelent meg, s a modern kor kutatásai jószerével mindezeket igazolták is. A keleti bölcsek ma is esküsznek rá, hogy a hosszú élet eléréséhez a zöld tea fogyasztása elengedhetetlen.

A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő, érvédő szerepük is régóta ismert tény az orvoslásban.

 

A zöld teát más néven szűz teának is nevezik, mert a legkevésbé van kezelve. A zöld teák előállítása a levelek azonnali hevítésével vagy gőzölésével történik, az eljárás az oxidációs folyamatok leállítását hivatottak szolgálni. Az erjesztés elkerülésével a levél megtartja eredeti, természetes, fényes zöld színét. A zöld teában kevés koffein van, a fekete tea koffeintartalmának egyharmada, a feketekávéénak pedig csak egynegyede, de ez a koffeinmennyiség csészénként változhat. Levelei kardpengéhez hasonlítanak, sötétzöld színűek és a bojtorjánra jellemző fehéres végződést találhatunk rajta.

 

A zöld tea előnyös élettani tulajdonságai

• A zöld tea méregtelenít, serkenti az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést;

• Csökkenti a rákos, daganatos betegségek kialakulásának lehetőségét;

• Antioxidáns hatású, azaz segít lebontani a pusztító szabad gyököket;

• Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának lehetőségét;

• Ellazítja a vérereket, ami csökkentheti a magas vérnyomást;

• A zöld tea erősíti az immunrendszert, ezáltal véd a fertőzések ellen;

• Fluoridtartalma óv a fogszuvasodástól (amennyiben cukor nélkül isszuk!);

• Koffein tartalma élénkítő hatású, serkenti a szellemi teljesítőképességet;

Javítja az emésztést, és elősegíti az emésztőrendszerbe került zsírok azonnali lebontását. Éppen ezért érdemes a főétkezéseket egy-egy csésze zöld tea elfogyasztásával kezdeni. Serkenti az anyagcserét, ezáltal előmozdítja a régóta jelen lévő zsírrétegek lebontását, ami növeli a bőr rugalmasságát, így csökken a cellulit (narancsbőr) kialakulása, s megszabadulhatunk a fölös centiméterektől! 

A zöld tea nemcsak belsőleg, de külsőleg is igen hatékony, a fürdővízhez adva például kiválóan gyógyítja a kiütéseket és a különféle bőrbetegségeket.

Ma már nagyon sok kozmetikumban, aromaterápiás kezeléseknél is találkozhatunk a zöld teával.

 

Teázási tanácsok

• A leforrázott tea ne érintkezzen fémmel, csak üveggel vagy porcelánnal!
• A teához szükséges vizet olyan edényben forraljuk, amelyet másra nem használunk!
• Mindig a felforralt vizet öntsük a teára és ne fordítva!

Kapcsolódó termékek