ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Dr. Steinberger
ProVitamin Tudástár » Z betű » Zsírsavak

Zsírsavak

A zsírok és olajok az alapélelmiszerekhez tartoznak. Alapvetően energiahordozó funkciót töltenek be, de fontos a zsírbanoldódó vitaminok szállításában is. Energiatartalma körülbelül duplája a szénhidrátnak. Megkülönböztetünk telített és telítetlen zsírsavakat. A telített zsírsavaknak nincsenek szabad kötései (vegyértékei). A telítetlen zsírsavaknál a szénatomok között duplakötések vannak. Ennek számától függően beszélhetünk egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakról. Egyes zsírokat a test maga is képes előállítani - átalakítani. A többszörösen telítetlen zsírsavakat azonban nem. Ezek az életfontosságú (vagy esszenciális) zsírsavak és a táplálékkal kell, hogy a szervezetbe kerüljenek. A telítetlen zsírsavak számos kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, a rák megelőzésében és gyógyításában is. Olyan élelmiszerekben találjuk meg őket, mint a halfélék, az említett növényi élelmiszerek, a szója, a kukoricacsíra vagy a kukoricából készült olaj, a hidegen sajtolt napraforgóolaj, a tökmag vagy a tökmagolaj.