ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Természetes segítség a változó korban - Klimin

« Előző termék Következő termék »

Akciós termék Arkocaps Isphagula kapszula

Összehasonlítás

Arkocaps Isphagula kapszula

Kiszerelés: 45 db kapszula

Az Isphagula különösen kedvelt szer fogyókúrás étrend esetén is, mégpedig két okból: először is, mert elveszi az éhségérzetet, másodszor pedig azért, mert lassíthatja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt.

A termék már nem rendelhető!

15.000 Ft felett ingyenes szállítás »

Termékleírás

Felhasznált rész: maghéj 430 mg fagyasztva őrölt teljes egyiptomi útifű por kapszulánként

Neve ellenére nem csak Afrikában, hanem Indiában és Pakisztánban is gyakran előforduló növény. Az egyiptomi útifű magjának burka egy nyákban gazdag anyag. Ez a nyákos anyag a gyomorba kerülve vízzel érintkezve gélt képez, amelyet nem emészt meg a szervezet. Ennek a gélnek több előnyös tulajdonsága is van. A keletkezett, viszkózus gél segíthet helyreállítani a normális bélmozgást, és ezáltal ki lehet kerülni a „klasszikus” hashajtók okozta ördögi körből. Növelheti a béltartalom térfogatát és víztartalmát, amely megkönnyíti a kiürülést. Azáltal, hogy bevonja a bélfalat, védőhatást is kifejt. A gél abszorbeálja az epesavakat, melyek a széklettel kiürülnek, ahelyett, hogy a bélből újra felszívódnának. Ennek köszönhetően a májnak koleszterint kell felhasználnia az epesav képzéshez, ezáltal az Isphagula csökkentheti a koleszterin és a triglicerid szintet is. Az Isphagula különösen kedvelt szer fogyókúrás étrend esetén is, mégpedig két okból: először is, mert elveszi az éhségérzetet, másodszor pedig azért, mert lassíthatja a táplálék, főleg a zsírok és cukrok felszívódását ezáltal csökkentve a kalória felvételt.

Ajánlható: szorulás esetén, fogyókúrázóknak étvágycsökkentésre és a felszívódás lassítására

Figyelem: testsúlycsökkenést csak kontrollált kalória-bevitel mellett okoz.

Adagolás: 2 kapszula minden étkezés előtt. Az adag szükség esetén 4 kap szuláig növelhető.

Ellenjavallatok, mellékhatások: nincs ismert mellékhatása. Hasi fáj dalmak esetén használata nem javasolt. Hosszú távú használat esetén kérje kezelőorvosa jóváhagyását!

Regisztrációs szám: 4499/2009 OÉTI

 

Részletes leírás a gyógynövényről:

 

Isphagula hatóanyagának részletes ismertetése

Eredete:

Nyugat-Ázsiában és Indiában elterjedt növény az útifű, Indiában és Pakisztánban termesztik is. 

Botanika:

Ennek a kis méretű, nem évelő növénynek a szára egyenes, a levelei lándzsaszerűek, párhuzamos erezetűek. A virágok szára fehér virágokból álló, körkörös füzérvirágzatban végződik. A csésze- és a fedőlevelek alakja az útifűfélék családjának megkülönböztető jele. 

Hatóanyagokat tartalmazó része:

A növény hatóanyagokat tartalmazó része a maghéj, vagy annak érett, szárított magja [G31]. A maghéj, amely a maghártyából és az egymás melletti kambiumokból áll, darabokban, vagy világosbarnás-rózsaszín burokban van, elérheti a 2 mm-es hosszúságot és az 1 mm-es szélességet. Az útifű magja világosbarnás-rózsaszín, sima, csónak formájú, befelé görbülő. 1,5-3,5 mm hosszú, 1,5-2 mm széles és 1-1,5 mm vastag. A homorú oldalán középen egy világos folt látható: ez a mag köldöke. A domború oldalán egy világosbarna, a mag hosszának negyedét takaró folt látható, amely a csíra elhelyezésére szolgál. A maghéj pora halványsárga, a magé világosbarna. Mikroszkóp alatt a mag 3-25 nm átmérőjű, 2-4 részből álló keményítőket mutat, melyek ritkán fordulnak elő a maghéjban. A felfúvódás mértékének meghatározása segítségével megbecsülhető a mag folyadéktartalma (mucilage). Ez minimum 40 a maghéjban vagy 9 a magban.
TLC-vizsgálat során azonosították a xilózt, az arabinózt és a galaktózt. 

Kémiai összetétele:

Az útifű magja proteinekben igen gazdag, ezeken kívül 0,06 % alkaloidot, valamint aucuboside-ot (ez egy iridoid), szterolokat (alfa-szitoszterol, sztigmaszterol, kampeszterol), triterpéneket, lipideket [1 és a többi idézett jegyzet] és a maghéj külső részében elhelyezkedő szénhidrogéneket tartalmaz.. A növény aktivitása a folyadék (mucilage) jelenlétének köszönhető.
Folyadék (mucilage): A maghéjban nagy arányban van jelen, elérheti a 30 %-ot is. Az oldható poliszacharid frakció (a teljes mucilage-tartalom 85 %-a) nagyon elágazó, savas szerkezetű, főleg a D-xilózból (63,6 %) és az L-arabinózból (20,4 %) tevődik össze [2]. A polimer fő lánca egy xilán, melyben a kötések szabálytalanok: vagy 1-4, vagy 1-3 [3]. Az oldalágakat vagy egy xilóz (1-3 kötéssel), vagy egy arabinóz (1-3 kötéssel), vagy egy aldobiuronique sav (alfa-D-galakturonsav és alfa-L-ramnóz (1-2) kötéssel kapcsolódva 1-3 vagy 1-2 kötéssel alkotják. Más munkák megkülönböztetik a hidegen vízben oldódó frakciókat a melegen vízben oldódóktól és e két frakció különböző monoszacharid-arányát is megemlítik [4]. 

Gyógyszerészeti adatok:

Mint sok más, poliszacharidban gazdag növény, az útifű is mechanikusan laxatív hatású. Az útifű folyadéktartalma (mucilage) a felszívott vízzel sűrű gélt alkot, ami hidrofil tulajdonságának és puffasztó hatásának köszönhető. Így ez a gél a belek tartalmának méretét megnövelve stimulálja a perisztaltizmust és könnyíti a belek kiürítését. Az így kialakult gél viszkozitása befolyásolja azok aktivitását is [5].
Az útifű folyadéktartalmának (mucilage) más biológiai tulajdonságainak többsége embereken, valamint állatokon végzett kísérletekből ismeretesek. Az útifű használata (de még általánosabban: annak rostjainak használata) divertikulózis esetében hatásos. A vastagbélre és a belekre gyakorolt gyulladáscsökkentő hatása és az akciómechanizmusok vizsgálata patkányoknál megtörtént [6]. Az útifű mukopoliszacharid tartalmának (más néven kondroitintartalmának) szokatlan hatása az, hogy tisztítja a sebeket és gyorsítja a hegesedésüket [7].
A szénhidrátok metabolizmusára való hatása: Számos tanulmány beszámol az útifű alacsony glükózszintet kiváltó hatásáról [8,9], ez lehetővé teszi a drog hagyományos gyógykezelésben való kiegészítő használatát (nem inzulinfüggő diabétesz esetében). Ez a hatás egyrészt az enterohormonális rendszer csökkenéséhez [11], másrészt egy, a táplálék és a nyálkahártya között képződő szövetszerű anyag [10] kialakulásához köthető.
A lipidek metabolizmusára való hatása: A diétás ételekhez oldható rostok hozzáadása jelentősen módosít bizonyos, kardiovaszkuláris megbetegedések rizikófaktoraiként általánosan elismert paramétereket. A koleszterinszintet és a lipidszintet csökkentő hatásokról is beszámoltak [8,12,13]. Az oldható rostok gyorsíthatják a keringést és a koleszterin bélben való felszívódását [14], stimulálhatják ennek kiválasztását, gyorsíthatják a koleszterin biliáris savakká való alakítását, gátolhatják bizonyos emésztőrendszeri enzimek hatását [15]. Egy tengerimalacokon végzett kísérlet kimutatta, hogy az útifű lipidcsökkentő hatását úgy fejti ki, hogy ehhez felhasználja a biliáris savak felszívódását és a koleszterin hepatikus metabolizmusát [16]. 

Megfigyelések az embernél:

Székrekedés: Számos útifű-folyadék (mucilage) alapú, útifű maghéj-alapú [17] vagy más szennacserjék maghéjával kevert [18] készítményt megvizsgáltak és a széklet konzisztenciájának és útjának javulását jegyezték le [19]. Krónikus székrekedés esetén is hatásos a kezelés [20].
Hasmenés: Gyermekkori vagy radioterápiás kezelés okozta hasmenés [21], valamint fekális inkontinencia [22] esetén is szabályozó hatást jegyeztek föl.
Vastagbél irritáció: Az útifűről egy klinikai kísérlet nagyon kielégítő eredményeket hozott [23 és már idézett referenciák] a vastagbél irritáció szimptomatikus kezelésében. 
Cukorbetegség: A 2-es típusú cukorbetegség esetén alkalmazott táplálkozás kiegészítője az útifű. Ha egy cukorban szegény étel bevitelét útifű- és pszillium-típusú rostokkal dúsítjuk, akkor a 2-es típusú cukorbetegségekben szenvedő felnőttek szérumában csökkenthető a glükóz, az inzulin és a szabad zsírsavak aránya. [27]. Átlagosan 36 %-os inzulin-, és 11 %-os glükózkoncentráció-csökkenés érhető el útifűvel kezelt személyek esetében [28].
Magas koleszterinszint: Számos klinikai kísérlet megmutatta, hogy a útifűfélék (pszillium, útifű) kismértékben csökkentik az LDL-koleszterinszintet (és így az összkoleszterinszintet is), de nem hatnak a trigliceridek és a HDL-koleszterinek arányára [G6, 29-32]. Megfigyelték, hogy a lipoproteines metabolizmus különbözött a vizsgált személy nemétől: nőknél az ösztrogének bizonyos folyamatokkal interferáltak [33]. A lipidarány javulásának fontos és jótékony következménye a kardiovaszkuláris veszély [34] és a hipertónia kialakulási esélyének csökkenése [35]. Az oldható rostok párhuzamos használata lehetővé teszi a statin-adag felére csökkentését - jegyezték fel magas koleszterinszintben szenvedő betegeknél [36].
Elhízás: Az elhízottság kezelése esetén az útifűvel kombinált kezelés sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint az anélküli [37]. 

Használata:

Az útifű magja toxinmentes, és - bár az útifű magja respiratorikus allergiás problémákat okoz - használatánál csak kivételes esetben léphet fel anafilaktikus sokk [38]. Az útifű, a pszillium és más útifűfélék magja: egész magok, hántolt magok, mucilage (nagy pohár vízben 2 evőkanálnyi), granulátumok, a teljes por géles kapszulái mind a székrekedés szimptomatikus kezelésére szolgálnak. A tiszta útifű maghéja (szaharóz hozzáadása nélkül) kisegítő kezelésként javasolt a következő metabolikus zavaroknál: elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint. 

Biztonság:

Nincsenek nagy gyógyszeres kölcsönhatások, a tolerancia jó, kicsik a nemkívánatos hatások (haspuffadás). Fekvőbetegeknél, valamint ismeretlen eredetű hasi fájdalom és bélelzáródás esetén a magokat csak elővigyázatosan szabad alkalmazni. Gyermekeknél ellenjavalt a hosszantartó kezelés.

Amire még szüksége lehet

Akciós termék Virde síkosító gél

Az intim gélek új generációja citrus kivonattal. Hosszan tartó nedvesedést eredményez, optimálisan csúszós.

Kosárba teszem

Akciós termék ProVitamin 10 000 Ft értékű vásárlási utalvány

Ajándékozzon családtagjainak, barátainak, munkatársainak, ügyfeleinek ProVitamin vásárlási utalványt, amellyel a ProVitamin online áruház valamennyi terméke megvásárolható.

Kosárba teszem

Akciós termék ProVitamin 3000 Ft értékű vásárlási utalvány

Ajándékozzon családtagjainak, barátainak, munkatársainak, ügyfeleinek ProVitamin vásárlási utalványt, amellyel a ProVitamin online áruház valamennyi terméke megvásárolható.

Kosárba teszem

Akciós termék ProVitamin 500 Ft értékű vásárlási utalvány

Ajándékozzon családtagjainak, barátainak, munkatársainak, ügyfeleinek ProVitamin vásárlási utalványt, amellyel a ProVitamin online áruház valamennyi terméke megvásárolható.

Kosárba teszem

Akciós termék ProVitamin 1000 Ft értékű vásárlási utalvány

Ajándékozzon családtagjainak, barátainak, munkatársainak, ügyfeleinek ProVitamin vásárlási utalványt, amellyel a ProVitamin online áruház valamennyi terméke megvásárolható.

Kosárba teszem

Akciós termék ProVitamin 5000 Ft értékű vásárlási utalvány

Ajándékozzon családtagjainak, barátainak, munkatársainak, ügyfeleinek ProVitamin vásárlási utalványt, amellyel a ProVitamin online áruház valamennyi terméke megvásárolható.

Kosárba teszem

Kapcsolódó magazin cikkeink:

Gyártó honlapja: Arkocaps

Csökkenti az étvágyat, gyorsítja a fogyást: az ördögnyelv

Csökkenti az étvágyat, gyorsítja a fogyást: az ördögnyelv

Az ördögnyelv (konjac néven is ismerik) attól különleges növény, hogy rostjai képesek saját súlyuk 2-300-szorosát is megkötni, eltelítik a gyomrot, csökkentik az étvágyat, és magukban szívják az elfogyasztott zsírok, szénhidrátok és méreganyagok nagy részét. A fogyókúrázók mellett azok számára is ajánlott kúraszerű fogyasztása, akiknek nincs rendben az emésztése, elhúzódó hasmenéstől vagy székrekedéstől szenvednek.

Tovább olvasom »

Cékla, a vörös vitaminbomba

Cékla, a vörös vitaminbomba

A céklára a legtöbben egyszerű savanyúságként gondolnak, ám érdemes belőle minél többet fogyasztani egész évben, mert különleges hatással van a szervezetre. Rákmegelőző hatása mellett normalizálja a vérnyomást, növeli az állóképességet, méregtelenít, és megvédhet az időskori demenciától is.

Tovább olvasom »

Méregtelenít, csökkenti az ízületi gyulladást, szabályozza az emésztést, és még a fogyásban is segít: a kökény

Méregtelenít, csökkenti az ízületi gyulladást, szabályozza az emésztést, és még a fogyásban is segít: a kökény

A kökényt nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes fogyasztani. Gyógynövényként segíti a vese és a hólyag egészséges működését, a magas vérnyomás csökkentését, enyhíti a reumás, ízületi panaszokat, gyógyítja a gyomor és a bélrendszer betegségeit, de még bőrtisztításra és fogyásra is bevethető!

Tovább olvasom »

Netamin Natúr Borsó fehérje és Natúr Rizs fehérje-10% kedvezmény
Iratkozzon fel hírlevelünkre!