ProVitamin.hu - Vitaminok, kozmetikumok, bioélelmiszerek áruháza
Részletes keresés

Termékkategóriák

Bejelentkezés

Kérjük, jelentkezzen be!

Regisztráció  |  Elfelejtett jelszó

Kedvencek

Tenmag Maca

« Előző termék Következő termék »

Akciós termék Arkopharma-Arkocaps Bio Valeriana kapszula

Összehasonlítás

Arkopharma-Arkocaps Bio Valeriana kapszula

Kiszerelés: 45db

A valeriana gyökér nyugtató hatású, így álmatlanság, ingerlékenység, lehangoltság és stressz okozta lelki bántalmak esetén alkalmazható. Fontos még megemlíteni, hogy használata nem vezet függőséghez, valamint nem okoz napközben tompaságot.

A termék már nem rendelhető!

15 000 Ft felett ingyenes szállítás »

Termékleírás

Felhasznált rész: gyökér 350 mg fagyasztva őrölt teljes növénypor kapszulánként

A nyugtató

Nyár elején Dél-Európában ódon falakon és a gátakon gyakran felfedezhető a rózsaszín virágokkal tündöklő valeriána. A valeriana gyökér nyugtató hatású, így álmatlanság, ingerlékenység, lehangoltság és stressz okozta lelki bántalmak esetén alkalmazható. Fontos még megemlíteni, hogy használata nem vezet függőséghez, valamint nem okoz napközben tompaságot. Amennyiben a növényt kiszárítjuk, nagyon speciális illata lesz, ami szinte mágnesként vonzza a macskákat, ezért szokták a valeriánát macskagyökérként is emlegetni.

Adagolás:
Alváshoz: 2 kapszula vacsora közben, majd további 2 kapszula lefekvés előtt.
Relaxációhoz: 1-1 kapszula reggel, délben és este étkezés közben

Ellenjavallat, mellékhatások: nem ismeretesek Használata nem vezet függőséghez, valamint nem okoz nap közben tompaságot.

Regisztrációs szám: 3896/2008 OÉTI

 

Részletes leírás a gyógynövényről:

 

Valeriana hatóanyagának részletes ismertetése

Eredete:

A macskagyökér egész Európában megtalálható, a mediterrán területeket leszámítva. Főleg nedves mezőkön, árokparton, vizek mellett, völgyek bozótosaiban él. Drogjának használata a francia, német és kelet-európai kultúrákból terjedt el. 

Botanika:

Ez az évelő fűféle egy diploid típusú gyűjtőfaj, jellegzetessége a bogas virágzat, mely 5 levelű, épigyne, fehér vagy rózsaszínű virágokból áll. A porzó 3 porzószálból áll, a 3 termőleveles termő egylegyezőssé redukálódott. A kaszattermés egy bóbita (pappus) tetején található. 

Hatóanyagokat tartalmazó része:

A macskagyökér hatóanyagokat tartalmazó része a növény eredetileg föld alatt levő rizómája, gyökerei és indái megszárítva, egyben vagy darabolva. Minimum 0,5 % illóolajat kell, hogy tartalmazzon, ha egyben van (minimum 0,3 %-ot, ha darabolva) és minimum 0,17 %-ban szeszkviterpén savakat valerénsavban kifezezve [G31]. A növény gyökerének jellegzetes szaga van. A rizóma színe a szürkéssárgától a világos szürkésbarnáig terjed, alakja a kúp és a henger között változhat, mérete kb. 50 mm-es hosszúságot, és 30 mm-es átmérőt érhet el. A tövénél vékonyodó vagy összenyomott, számos gyökér kapcsolódik hozzá, melyek a leggyakrabban teljesen befedik; a rizóma hegyén általában egy homorú heg van, melyet a meddőhajtások hagytak. Számos, majdnem henger alakú gyökere van, melyek a rizómáéval megegyező színűek; átmérőjük 1-3 mm, hosszúságuk meghaladhatja a 100 mm-t. A föld alatti indákon (20-50 mm hosszúságúak) kiálló csomók vannak, amelyeket egymástól hosszantilag barázdált internódiumok (ízközök) választanak el. A növény porának színe világos szürkés-sárgától a világos barnás-szürkéig terjed. Mikroszkóp alatt derékszögű, egymástól elválasztott, pontozott, keskeny (5-15 nm) sejtfalú hártyákat láthatunk, valamint amidon-magvakat külön vagy halomban; a különálló magok kerekek vagy hosszúkásak, átmérőjük 5 és 15 nm közötti és gyakran hasított, vagy csillag alakú köldökük van; a halmok 2-6 magból állnak, átmérőjük elérheti a 20 nm-t. A Gyógyszerkönyv az illóolajának és a szeszkviterpén savak HPLC vizsgálat szerinti adagolását írja elő; a Valeriana nemzetség számos faja között különbséget tenni a szeszkviterpén-tartalom vizsgálata alapján lehetséges: a Valeriana wallichii és a Valeriana edulis nem tartalmaz valerénsavat [1]. 

Kémiai összetétele:

A növény hatóanyagokat tartalmazó részeiben számos összetevőt sikerült azonosítani [2]: szénhidrátokat, zsírsavakat, fenolsavakat, rövid láncú savakat, alkaloidokat [3], aminosavakat, flavonoidokat, mono- és szeszkviterpénes karbidos illóolajat, mely borneol-észterben gazdag [áttekintésért lásd:4]. A növény hatásáért felelős összetevők szeszkviterpének és iridoidok: a valepotriátok. Szeszkviterpének: 
Némelyikük semleges: ketonok (valeranon, faurinone), alkoholok (E-valerenol), észterek (valerenol E- és Z-észterei), aldehidek (valerenál), a többi sav (valerénsav, hidroxi-valerénsav, acetoxivalerénsav [5,G4]. Valepotriátok: Alkohol-triészterek: ciklopenta[c], pirén, monoén 3(4) vagy dién 3(4), 5(6), általában mindegyiknek 8,10-epoxi-gyűrűjük van és egymástól másodlagos (1- és 7-), és elsődleges (11-) alkohol-funkciójukat észterező savakban különböznek, amint ezt a spektrális technika is jól mutatja [6]. A valepotriát-tartalom 0,5 és 1 % közötti, a legfontosabb összetevője a valtrát (1,7-diizovaleroxy-11-acetoxyvalepotriát), melyet izovaltrát, acevaltrát, dihidrovaltrát és izovaleroxyhidroxydihidro-valtrát (IVHD) kísér. Ezek az összetevők labilisak, főleg savas környezetben, ahol a diének (többek között) a baldrinálhoz vezetnek [7]. 

Gyógyszerészeti adatok:

A macskagyökeret sokat vizsgálták [2], egyrészt nyugató hatása miatt, másrészt néhány összetevőjének sejtszintű aktivitása miatt. A központi idegrendszerre kifejtett hatása: A valepotriátok és a homobaldrinál csökkentik az egerek spontán aktivitását [8]. A macskáknál a per os adagolt valeportiátok hasonló EEG-változásokat okoztak, mint az imipramin [9]: csökkentették a szorongást és az agresszivitást. Ezzel szemben más vizsgálatok kimutatták, hogy az egerek viselkedése nem változott valepotriátok szájon át történt adagolása során [10]. Egyébként a valerénsav nem specifikus módon érintette az egerek viselkedését [11], ez a sav és származékai GABAse-gátló hatásúak [12]. A macskagyökér gyökere vizes kivonatának a GABÁ-ra gyakorolt hatását a patkányok agyi kéregállományának szinaptoszómáinak vizsgálatában elemezték [13]. Más tanulmányok kimutatták, hogy a macskagyökér-kivonatok együttműködnek a GABA-receptorokkal, de más, GABAerg neuronok preszinaptikus összetevőkkel is [14-16]. 
Megvizsgálták a macskagyökér akciómechanizmusait más, elalvásban szerepet játszó receptorral kapcsolatban is: így kimutatták, hogy a valerénsavban gazdag frakcióknak erős kötődési affinitásuk van az 5-HT5a-receptorhoz [17]. Felfedezték az A(1)Ars-adenozin-receptorokkal való szelektív affinitását, valamint részleges agonista hatását, amely valószínűleg szerepet játszik az elalvás elősegítésében [18].
A macskagyökér számos összetevője, melyeket külön-külön vizsgáltak, anxiolitikus vagy szedatív hatást mutatnak: a valerénsav, a flavonoidok glükozidjai (a 6- metilapigenin, a (2S)-(-)-heszperidin, a linarin [19]. Megfigyelték, hogy a metilapigenin a benzodiazepám receptorjaival kötést alkothat és anxiolitikus hatása van, valamint hogy a heszperidin szedatív hatású és megkönnyíti az elalvást [20]. Egy időben való használatuk javítja hatékonyságukat. Nagyon valószínű, hogy szinergikus kapcsolat van a macskagyökér ezen összetevői között, melyek az elalvást segítik. De azt is meg kell jegyezni, hogy a macskagyökér nem csak az elalvás megkönnyítésében hatékony, hanem az alvás minőségét is javítja [21].

Görcsoldó hatása: A macskagyökér görcsoldó hatást fejtett ki a nyulak csípőbelére. A valepotriátok keveréke sokkal hatékonyabbnak bizonyult hisztaminnal stimulált tengerimalacok vastagbelére, mint a papaverin [22]; a valeranon és a didrovaltrát a K+ által stimulált csípőbelet lazítják és meggátolják (10-5 - 10-4 M) a BaCl2 által keltett görcsöket [23]: a folyamat muszkulotróp típusú. Egyesek szerint a V. wallichii görcsoldó és alacsony vérnyomást kiváltó hatása a káliumtartalmú csatornák K+-ATP aktiválódásának eredménye, ami megmagyarázza a szer hagyományos használatát emésztési és kardiovaszkuláris zavarok esetén [24].

Citotoxikus hatása: A valtrát a patkányok májdaganatának sejtjeire mérgező hatással volt. A didrovaltrát, in vivo (40 mg/kg, egereknél, i.p.) az esetek 54 %-ában a Krebs II-típusú tumor kisebbedését eredményezte [G4 és idézett referenciák]. A citotoxicitás csak akkor figyelhető meg, ha közvetlen kapcsolat van a valepotriátok és a szövetek között. Bizonyos esetekben az iridoidok mutációt okozó hatását jegyezték föl [26].

Más hatásai: A macskagyökér az összes koleszterin, a kis sűrűségű lipoproteinek és a kreatinin éppúgy csökkenti a szérumban, mint a patkányok húgyfehérjéjét indukált magas koleszterinszint esetén. A vesebántalmak ellen gyakorolt védő hatása a TGF-béta-1-gátlásban fejeződik ki [27]. A macskagyökér kivonata a patkány idegsejt-szerkezetére pozitív hatással volt (hippocampus-neuronok), a béta-amiloid peptid toxicitásával szemben. 

Megfigyelések az embernél:

Az elvégzett vizsgálatok nagy része az álommal és az elalvással kapcsolatos. 126 inszomniás és neurotikus betegen valepotriátok keverékével (15 % valtrát, 80 % didrovaltrát, 5 % acevaltrát) végzett tanulmány kimutatta, hogy állapotuk jelentősen javult a kezelés folyamán [10]. A keverék anxiolitikus hatását összehasonlították a diazepáméval [29]. Más tanulmányok, melyeket Németországban [30-32], Mexikóban [33] vagy az Egyesült Államokban [34] végeztek, szintén jó, vagy nagyon jó eredményt értek el az inszomniás betegeknél. Idős pácienseknél [25] és gyerekeknél is [35] hatásosak voltak, különösképpen értelmi fogyatékos gyerekeknél [36]. A növény vizes kivonata jelentős mértékben csökkenti az elalvás idejét [37], de főként az álom minősége javult [38]. A macskagyökér hatékonyságát kimutatták a komlóval (250 mg macskagyökér és 60 mg komló); kavával való keverés esetén is stressz okozta inszomnia esetében [35,40], valamint mézfűvel az anxiolitikus hatást erősítendő és izgatott, alvászavarokkal küzdő gyerekek esetében [41,42] és az orbáncfűvel kombinálva a szorongásos depresszió kezelésében [43]. A macskagyökér görcsoldó és értágító hatását hasznosították koronária-megbetegedések esetében is, és ez klinikai kísérletek tárgyává is vált [44]. 

Használata:

A macskagyökér-készítmények neurovegetatív disztónia és alvászavarok esetén használandók. Franciaországban ezt a növényt hagyományosan a felnőttek és a gyerekek túlzott idegi megterhelésének csökkentésére és az alvászavarok kezelésére használják. Hatásmechanizmus szempontjából az aktív állomány tekintetében a növény teljes pora tűnik a leghatékonyabbnak. 

Biztonság:

A toxicitás nagyon gyenge: a kivonat DL50-szintje (i.p., egereknél) 360-400 mg/kg, per os. A triészterek DL50-szintje 4,6 g/kg fölött van. A macskagyökér teljes poránál toxikológiai vizsgálatok kimutatták az akut toxicitás (5 g/kg, egereknél, per os) és a szubakut (300 és 600 mg/kg/nap, 6 héten át per os adagolva patkányoknak) toxicitás teljes hiányát [45]. Ezzel szemben egy általánosan elterjedt vélemény szerint a macskagyökér nem működik együtt a központi idegrendszerre ható más depresszáns szerekkel (diazepám, haloperidol, stb.) [46]. Számos növény közül [47] a macskagyökér az egyik, amely a legkevesebb közös interakciót mutatja a citokrómok aktivitásával (gyengét a CYP3A4, semmit a CYP2D6-ra) [48], tehát sokkal kevésbé valószínűbb, hogy más gyógykezelésekkel együtt hasson.

Tájékoztatás

Az étrend-kiegészítők élelmiszereknek minősülnek és bár kedvező élettani hatással rendelkezhetnek, amely egyénenként eltérő lehet, jelölésük, megjelenítésük, és reklámozásuk során nem engedélyezett a készítményeknek betegséget megelőző vagy gyógyító hatást tulajdonítani, illetve ilyen tulajdonságra utalni.

Felhasználási javaslatok

Valeriana, Álmatlanság - valeriana, komló

Amire még szüksége lehet

Akciós termék Kneipp Valeriana nyugodt éjszaka tabletta

A macskagyökér hatóanyaga hozzájárul a szervezet regenerálódásához szükséges nyugodt, pihentető alváshoz.

Kosárba teszem

Akciós termék Interherb XXL Valeriana - Citromfű + Magnézium tabletta

A Valeriana, a citromfű és a magnézium együttesen hozzájárulnak a jó közérzethez, az optimális relaxációhoz, a nyugodt, pihentető alváshoz, az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Kosárba teszem

Akciós termék OCSO Valeriana tabletta

A kapszula hatóanyagai hozzájárulhatnak az optimális idegállapothoz, ezzel az egészséges nyugodt alváshoz.

Kosárba teszem

Akciós termék Vitaking Citromfű levél 500mg kapszula

Hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot, lelki egyensúly fenntartásához, a megfelelő relaxációhoz, egészséges alváshoz. Gyakran alkalmazzák idegi eredetű alvászavarok kezelésére.

Kosárba teszem

Akciós termék Interherb Napi 1 Citromfű extraktum kapszula

A citromfű kivonata hozzájárulhat a jó közérzethez, a lelki egyensúlyhoz, az optimális relaxációhoz és a nyugodt, pihentető alváshoz.

Kosárba teszem

Akciós termék Zafir Citromfű DR olajkapszula

A citromfű ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is.

Kosárba teszem

Akciós termék GymBeam Orvosi Valeriána kapszula

A GymBeam Orvosi Valeriána kapszula hatóanyaga egy gyógynövény, mely az idegrendszerre van nyugtató hatással. Természetes úton segít javítani az alvás minőségét és gyorsítja az elalvás folyamatát.

Kosárba teszem

Akciós termék Valeriana Relax kapszula

A Valeriana Relax kapszula olyan gyógynövények kivonatát tartalmazza, amelyek hatóanyagai hozzájárulhatnak a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához, valamint a pihentető alváshoz.

Kosárba teszem

Kapcsolódó tudástár bejegyzések:

Valeriana - Macskagyökér

A Valeriana - Macskagyökér kivonat hatékony természetes nyugtatószer, alvási zavaroknál segít, enyhe altató hatása miatt, a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. A valeriána gyökér nyugtató, feszültségoldó hatású. Használják fejfájás, álmatlanság, izomgörcs, szívidegesség, ingerlékenység, bélirritáció esetén is. Enyhe görcsoldó hatású, külsőleg alkalmazva sebekre, fekélyekre és ekcémára is gyógyír. A Valeriana - Macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is. A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is. Sok természetes gyógynövényhez hasonlóan a macskagyökér is több, mint 2 ezer éve használatos az emberek körében. Már az ókori görögök is alkalmazták szorongáscsökkentésre, alvás elősegítésére, fájdalomcsillapításra, sőt emésztésserkentőként is. A középkorban különösen népszerű volt, szinte minden gyógyító főzetbe alkalmazták. A valeriána gyökér nyugtató, feszültségoldó hatású. Használják fejfájás, álmatlanság, izomgörcs, szívidegesség, ingerlékenység, bélirritáció esetén is. Enyhe görcsoldó hatású, külsőleg alkalmazva sebekre, fekélyekre és ekcémára is gyógyír.

Valeriana - Macskagyökér


Tovább olvasom »

Citromfű

A citromfű levelében különlegesen erős baktérium- és vírusölő illóolajok, gyógyhatású növényi immunanyagok, antioxidáns flavonoidok, érösszehúzó, rugalmasító triterpének, szaponinok, gyulladáscsökkentő cseranyagok és antitumor hatású, anyagcsere-szabályzó kávésav található. Rozmaringsav-tartalma kiegyensúlyozólag hat az idegrendszerre, lenyugtat, csökkenti a stressz fizikai és pszichés tüneteit, oldja a szorongást, a feszültséget. Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére. Teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, görcsoldó emelett serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény és szerepe van a depresszió oldásában is. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást, a fejfájást és általános görcsoldó szer. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segítséget nyújtó.

Citromfű - Rossz alvóknak, pánikbetegeknek, herpeszeseknek


Tovább olvasom »

Gyártó honlapja: Cremum Pharma Kft.

Koncentrálási nehézségei vannak? Próbálja ki a Natures Aid Szibériai Ginzeng tablettát!

Koncentrálási nehézségei vannak? Próbálja ki a Natures Aid Szibériai Ginzeng tablettát!

A Natures Aid Szibériai Ginzeng tabletta jelentősen hozzájárulhat többek között az idegrendszer működésének támogatásához, a lelki és a fizikai kimerültség, fáradtság csökkentéséhez, valamint a stressz oldásához.

Tovább olvasom »

Kollagénpótláshoz válassza a vegánok számára is fogyasztható Swanson Kollagén Építő kapszulát!

Kollagénpótláshoz válassza a vegánok számára is fogyasztható Swanson Kollagén Építő kapszulát!

A Swanson Kollagén Építő kapszula belülről támogatja a bőr egészségét, óvja a szervezet kollagénszintjét (gátolja a kollagén belső lebomlását), illetve olyan pro-kollagén hatóanyagokat szállít, amelyek kulcsfontosságú szerepet játszanak a természetes kollagén képződésben.

Tovább olvasom »

Gyulladásgátlás természetesen a vegán Myrobalan MeTor - gyulladáscsökkentő kapszulával!

Gyulladásgátlás természetesen a vegán Myrobalan MeTor - gyulladáscsökkentő kapszulával!

A Myrobalan MeTor - gyulladáscsökkentő kapszulában 18 egymást támogató gyógynövény található, amelyek mindegyike kitűnő gyulladásgátló hatással rendelkezik, ezáltal képesek enyhíteni a test különböző részein kialakuló gyulladásos panaszokat. 

Tovább olvasom »

Dydex méhpempők
Iratkozzon fel hírlevelünkre!