Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje.
Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium
Vitamin: A, B1, B2, B3, B6, E
A lencse kiadós, kifejezetten a hideg téli napokra való étel. Még a legegyszerűbb változata is finom tud lenni, s fehérjetartalma miatt kiváló húspótló is.
A hántolatlan rizsszemet nevezik barnarizsnek. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga.
A bulgur - más néven török búza - tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret.
A hagyományos búzától eltérő pelyvás gabona. A búzához képest magasabb a fehérje-, aminosav-, vitamin és ásványi-anyag tartalma.
A csicseriborsó, vagy más néven bagolyborsó, egynyári növény, a görögök és a rómaiak már az ókorban ismerték és kedvelték.
Egyszerűen és gyosan elkészíthető bio, gluténmentes és vegán instant barnarizs-kása natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.
BIO gluténmentes köleskása, natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.
Értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.
A köles valószínűleg az emberek által termelt legősibb gabona. Sok értékes fehérjét tartalmaz, mint például a metionint, amely jelentős mértékben erősítheti az immunrendszert.
A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta.
A mungó bab Dél-Ázsiából származik, Indiában nagy szeretettel használt bab fajta.
A csíra a kifejlett növény esszenciáját tartalmazza, rendkivül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatása kiemelkedő.
A bio amaránt kitűnő vas, kálcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. Gluténmentes, ezért tökéletesen illeszkedik a lisztérzékenyek mindennapi étrendjébe.
BIO puffasztott amarant. Gazdagíthatjuk vele reggeli müzlinket, keverhetjük sütőipari termékekbe, levesekbe, salátákba, stb.
Felhasználása: köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk.
Bio puffasztott fehér quinoa. Felhasználható müzlikbe, salátákba, töltelékekbe.
A retekmag egy természetes antibiotikum. Több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegítheti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztító folyamatot indít el.
A rozs a búza mellett a második kenyérgabona növényünk. Ott vetik, ahol a búza számára nem alkalmas az éghajlat.
A sörélesztőnek magas a fehérje koncentrációja, vitaminokban - főleg a B-vitamin fajtái -, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. Jótékony hatással van a fizikai erőnlétre, nagyban hozzájárulhat a haj, a körmök és a bőr egészségéhez.
Népszerű lencsefajta különlegesen rövid főzési idővel. Kiváló alapanyag pástétomnak is.
A zab mediterrán elterjedésű mérsékelt égövi növény, magas protein- és zsírtartalma miatt emberi fogyasztásra és takarmánynak kiválóan alkalmas.