A barna rizsben összetett, lassan felszívódó szénhidrátok találhatóak, keményítőt és rostokat is tartalmaz.
A bulgur egy finom gabonaféle, mely tulajdonképpen egy rostban gazdag búza töret.
A hosszú szemű rizs a főzés során nem tapad össze, pergős marad, így kiváló köret, vagy rizottó készíthető belőle.
A barna rizsben összetett, lassan felszívódó szénhidrátok találhatóak, keményítőt és rostokat is tartalmaz.
A rizsdara készítése során a fehér rizsszemeket apró szemcsékké őröljük. Az így kapott dara alkalmas a búzadara helyettesítésére gluténmentes ételekben.
A hántolatlan rizsszemet nevezik barnarizsnek. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga.
Egyszerűen és gyosan elkészíthető bio, gluténmentes és vegán instant barnarizs-kása natúr, zöldséges vagy gyümölcsös kásákhoz, levesek és szószok sűrítésére.
Felhasználása: köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk.
A gluténmentes étrend sokoldalú szereplője lehet a barna rizs. Magasabb a rosttartalma, mint a fehér rizsnek.
Táplálkozástani szempontból a barna rizs nagyon értékes, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Mindemellett egy olyan vegyület is található benne, amely a koleszterinszint csökkenését eredményezi, ezért szívvédő élelemnek is tekinthető.
A keverék összetétele: barna rizs, indián rizs, előfőzött (parboiled) rizs.
Az ínyencek étele, a rizzsel szemben jóval több fehérjét, B1, B2 vitaminokat, PP faktort (nikotinsavamidot) és vasat tartalmaz.