Már decembert mutat a naptár, tehát nyakunkon a tél, s vele együtt bizony itt van újra a fertőző betegségek, a járványok időszaka is, ami idén különösen jelentősen érint mindannyiunkat. De ahogy egyébként minden évben, úgy idén is érdemes immunrendszerünket a leghatékonyabban felkészíteni a kórokozók támadásaival szemben, hogy a szervezet védőpajzsa a legeredményesebben legyen képes kivédeni a különféle fertőző betegségeket.

A természetben számtalan nagyszerű immunerősítő gyógynövény található, amelyek közül most hármat említünk meg, amik különösen nagy hasznunkra válhatnak a következő időszakban (is), mivel segíthetnek nekünk, hogy kevesebb betegeskedéssel vészeljük át a zimankósabb hónapokat.

1. Csipkebogyó, a C-vitamin bomba

A csipkebogyó hazánkban az egyik legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik a vad és kerti gyümölcsök között, ám a C-vitamin mellett található még benne többek között B-, K- és P-vitamin is. Emellett tartalmaz számtalan féle ásványi anyagot, pektineket, karotinoidokat és fenolokat is.

A csipkebogyóban található hatalmas mennyiségű C-vitamin kitűnően képes felszívódni és hasznosulni szervezetünkben bioaktív formájának és a csipkebogyóban lévő egyéb komponenseknek köszönhetően. Tehát jóval kisebb mennyiségű csipkebogyóban található C-vitamin is felér valamely szintetikus C-vitamin készítmény nagyobb dózisával.

Ha csipkebogyó tea formájában szeretnéd fogyasztani, akkor arra okvetlenül érdemes figyelned, hogy ne legyen túl meleg a tea, ugyanis a C-vitamin hőre érzékeny, így a túl forró,  50 °C körüli italban nagy része képes megsemmisülni. Ezért inkább csak langyos teát készíts a csipkebogyóból, mivel így megőrzi kiemelkedő C-vitamin tartalmát is.

2. Homoktövis, a vitaminraktár

A homoktövis kis narancssárga bogyója mintegy 190 biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz, melyek ráadásul egymás hatásait támogatják és erősítik is. A homoktövis szintén fantasztikus C-vitamin forrás, hiszen körülbelül 10-szer többet tartalmaz, mint a citrom.

A homoktövisben többek között megtalálható a B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K- és E-vitamin, számtalan ásványi anyag, nyomelem és mikroelem, karotinoidok és a flavonoidok is.  A homoktövis a benne fellelhető megannyi tápanyag segítségével roppant hatékonyan támogatja az immunrendszert, így az jóval sikeresebben képes elvégezni védelmező feladatait.

A homoktövis kitűnő antioxidáns képességgel is meg van áldva, tehát védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökök romboló tevékenységével szemben, lassítja az öregedési folyamatokat, amit kívül-belül egyaránt érzékelhetünk rendszeres fogyasztásának hatására.

3. Kakukkfű, az ősi gyógymód

A kakukkfű már réges-régen a leghatékonyabb immunerősítő gyógynövények közé tartozik, persze nem is véletlenül. A kakukkfű illóolaja közismerten az egyik leghatékonyabb szer légúti fertőzések esetén, de készíthetsz a kakukkfű felhasználásával teát is, sőt, alkoholos tinktúraként is jó szolgálatot tehet.

A kakukkfű népszerű és hatékony összetevője a mellkasi bedörzsölőknek és fürdőknek is, amelyek segítségével csillapíthatóak a nátha és a megfázás kellemetlen panaszai. Egyébként fűszernövényként jellegzetes íze miatt számos ételt ízesíthetünk a felhasználásával, így remek immunerősítő eledeleket is készíthetünk a kakukkfűvel.

A ProVitamin webáruház kínálatában számtalan különböző fajtájú és kiszerelésű csipkebogyót, homoktövist és kakukkfüvet tartalmazó készítményt találsz, amelyeket jó szívvel ajánlunk Neked ebben a téli, hideg és járványos időszakban. Szerezd be őket mielőbb, hiszen a télnek nem kell a betegségekről szólnia!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: