Az ősz beköszöntével a gyerekek ismét beültek az iskolapadba, a felnőttek pedig a nyári szabadságolások után visszatértek a hétköznapok forgatagába. Ilyenkor kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdemes támogatnia szervezetét abban, hogy jobban bírja a mindennapok megpróbáltatásait mind fizikailag, mind pedig szellemileg és lelkileg.

Szerencsére a természet kincsestára ilyenkor is a segítségünkre siet, hiszen számtalan olyan értékes anyag létezik, amelyek jelentősen képesek javítani a fizikai és szellemi teljesítményt, illetve segíthetnek a stressz könnyebb elviselésében és kezelésében, ezáltal hozzájárulnak a hangulat javításához is.

Védd agyadat megfelelő életmóddal!

Fontos tisztában lennünk vele, hogy jelentősen képesek vagyunk agysejtjeinket rombolni az egészségtelen táplálkozással és életmóddal. Ezért okvetlenül célszerű kerülni, csökkenteni például a fehér cukor fogyasztását, mivel ugyan rövid ideig energiával lát el, de savként működik a szervezetben, így szétmarja a sejteket, és bizony a legnagyobb mértékű pusztítást az agysejtekben végzi.

A koffein bevitelét szintén érdemes redukálni, ugyanis károsítja az agy kémiai folyamatait, mivel fokozza az acetilkolin szintjét, valamint gátolja az adenozin átvitelét. S mivel a koffein képes átmenetileg mesterségesen serkenteni az agyat, ezáltal totálisan fel tudja borítani az idegközvetítés érzékeny egyensúlyát az agyban. Manapság a koffeint egyébként már kapcsolatba hozzák például a szorongással, a szorongásos neurózissal, a skizofréniával és a pszichózissal is, tehát nem biztos, hogy a koffein a legjobb módja annak, hogy fokozzuk agyunk éberségét…

A rendszeres testmozgás szintén lényeges agyunk számára is, mivel nagymértékben megnöveli az oxigénszintet szervezetünkben, mely agyunkban is elemi fontosságú. Ráadásul egyes egereken és embereken végzett vizsgálatok azt is igazolták, hogy a kardiovaszkuláris edzés új agysejteket tud létrehozni, és fejlesztheti az általános agyi teljesítményt.

5 természetes agyserkentő, hangulatjavító szer

Agyunknak és idegrendszerünknek nélkülözhetetlenek bizonyos tápanyagok ahhoz, hogy normálisan működjenek. Az agyban lévő rengeteg idegsejt közötti kommunikációhoz is szükség van olyan vegyületekre, amelyek megkönnyítik az információk átvitelét.

Omega-3 zsírsavak

Mivel agyunk körülbelül 40%-a zsírokból tevődik össze, így az egyik legfontosabb tápanyagot agyunk számára az Omega-3 zsírsavak jelentik, melyek főként a tengeri halakban, a lenmagban, a dióban találhatóak meg, de kitűnő növényi forrásuk még a chia mag is.

Étrend-kiegészítő formájában leginkább a halolajak által lehet hatékonyan pótolni, ám a krill olaj sok szempontból még jobb forrása az Omega-3-nak, mivel olyan formában van jelen benne, ahogyan testünkben is előfordul, így nem kell átalakítani, ezért a krill olajból származó Omega-3 kitűnően képes felszívódni és hasznosulni szervezetünkben.

Ráadásul még egy érv a krill olaj mellett, hogy jelentős mennyiségben található meg benne az egyik legerősebb antioxidánsnak tartott asztaxantin nevű vegyület is, ami át tud hatolni a vér-agy gáton, és így elraktározódni az agyszövetekben, tehát hosszú távú védelmet biztosít az agysejteknek.

Gránátalma

A gránátalma a szív- és érrendszer mellett kiemelten támogatja agyunkat is, mivel napjainkban már számtalan kutatásban mutatták ki róla, hogy lassítani tudja a demenciát, csökkenti a feledékenységet, valamint erélyes gyulladásgátló hatásával képes fellépni az idegsejtekben keletkező gyulladások ellen is.

Ginkgo biloba

A ginkgo biloba roppant hatékonyan képes tágítani a hajszálereket, növeli azok rugalmasságát és átjárhatóságát, ezáltal kivételes módon fokozza az agy vérellátását, aminek köszönhetően több vérhez, oxigénhez és tápanyaghoz jutnak az agysejtek, így javul az agy teljesítménye is.

A ginkgo a véráramlás fokozásával növeli a sejtek glükózfelvételét is, illetve növeli az idegi impulzusok továbbításának hatékonyságát, ezáltal javulhat a memória és a koncentráció. A ginkgo biloba komoly antioxidáns hatásával is védelmezi agyunkat, amit leginkább a benne található flavonoidoknak és terpenoidoknak köszönhet.

A ginkgo biloba nagymértékben képes javítani az elégtelen agyműködést, ezáltal segíthet az olyan problémák esetén, mint az alacsony koncentrációs képesség, a zavartság, a fáradtság, a hangulatingadozások, a szédülés, a fejfájás, illetve a csökkent szellemi teljesítőképesség.

Méhpempő

A méhek garatmirigy váladéka, azaz a méhpempő az egyik legkitűnőbb agyserkentő anyag a természetben, mivel egyrészt rengeteg B-vitamin található benne, másrészt pedig tartalmazza az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyagot, ami főként az olyan agyi folyamatokban vesz részt, mint a koncentráció, a motiváció vagy az ébrenlét szabályzása. Az acetilkolin jelentősen meg tudja növelni a szellemi teljesítményünket, a memóriát.

A méhpempő képes feltölteni energiával az agysejteket, így javítja az agyi funkciókat, de gátolja az agysejtek túlzott mértékű pusztulását is. A méhpempő nem csupán az agyi funkciókat támogatja jelentős mértékben, mivel hozzájárul a logisztikai készségekhez, a beszédközpont működéséhez, a mozgáskoordinációhoz, illetve kedvező hatású a hallási-és látási érzékelésre is.

A méhpempő fogyasztása kifejezetten ajánlott szorongás, stressz, idegi kimerültség, ingerlékenység, általános rossz közérzet, álmatlanság és szellemi fáradtság esetén, illetve különösen hasznos lehet idős korban is, ugyanis csökkenteni képes a mozgáskoordináció gyengülésével, illetve a szellemi és kognitív funkciók leépülésével együtt járó súlyosabb betegségek kialakulásának a kockázatát.

Ashwagandha

Az ashwagandha, vagy más néven az indiai ginzeng egy fantasztikus adaptogén gyógynövény, mely képes kiegyensúlyozni, harmonizálni szervezetünk működését, így egyaránt támogatja a fizikai és szellemi jólétet is. Az ashwagandha bárkinek segíthet abban, hogy jobban tudja viselni a mindennapok fizikai és lelki megpróbáltatásait.

Az ashwagandhában lévő fitonutriensek nagymértékben tudják támogatni a szervezetet a fizikai és a mentális stresszhez való alkalmazkodásban. Az ashwagandhában található glikozidvegyületek fellépnek a stressz által indukált fizikai és lelki tünetek ellen, illetve javítják a teljesítményt is.

Az Ashwagandha serkenti az agyműködést, éberebben tartja agyunkat, fokozza az adrenalin kibocsátását, javíthatja a memóriát, a koncentrációs képességet, s ezáltal a szellemi teljesítményt is, illetve támogatja a mentális egyensúlyt és az érzelmi stabilitást. Adaptogén gyógynövényként úgy harmonizálja a szervezet működését, hogy ahol kell, ott fokozza a működést, ahol viszont túlműködés van, ott visszavesz, nyugtat, kiegyenlít.

Az ashwagandha jelentős segítséget nyújthat a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozásához, a memória növeléséhez, a pihentetőbb, mélyebb alváshoz, a stressz hatékonyabb kezeléséhez, a hormonrendszer kiegyensúlyozásához, az öregedési folyamatok lassításához, de támogatja az immunrendszer erősítését is.

Az ashwagandha fogyasztása kifejezetten ajánlott nehéz fizikai vagy szellemi munkát végzőknek, sportolóknak, stresszes időszakokban, szorongás vagy alvásproblémák esetén is.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: