A bakteriális és vírusos fertőzések elleni küzdelmet számos természetes anyag képes támogatni. Ezek alkalmazásával hatékonyabban előzhetőek meg a fertőzéses betegségek, már kialakult betegség esetén pedig hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez és a gyógyulási folyamat gyorsításához. Hatékonyságuk mellett kiemelkedő előnyük, hogy semmilyen káros mellékhatást nem okoznak, sőt széles körűen képesek hozzájárulni a teljes szervezet egészségéhez is. Melyek tehát a legjobb természetes antibakteriális és antivirális szerek?

A leghatékonyabb baktérium- és vírusellenes anyagok

1. Bodorrózsa

A bodorrózsa, vagyis a cistus kivonata egy elképesztően hatékony vírusellenes szer, ami gátolni képes a vírusok növekedésének folyamatát, illetve szabályozza a vírusfertőzés által kiváltott kóros immunológia reakciókat is. Ez utóbbi létfontosságú, mivel súlyos vírusfertőzések kialakulásakor gyakran felborul a szervezet immunológia válaszképességének normális koordinálása, ami sokszor komolyabb problémát okoz, mint maga a vírusfertőzés. A bodorrózsa viszont meg tudja előzni ezt a kóros immunológiai folyamatot, így két lényeges ponton is hozzájárul a betegség súlyosságának csökkentéséhez.

A bodorrózsa vírusellenes hatását már több tanulmányban is egyértelműen igazolták. A bodorrózsa széles antibakteriális, antivirális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, és gombaellenes polifenol hatóanyagokkal van felvértezve. Egyedülálló vírusellenes képességét a benne található egymással kölcsönös kötést kialakító proantocianidin, flavonoid és polifenol tartalmának köszönheti, melyek segítségével képes meggátolni a vírusok sejtekbe történő behatolását és elszaporodását.

A bodorrózsa polifenol hatóanyagai hatékonynak bizonyultak az influenza vírus ellen is, sőt még a rezisztens vírusokra is hatással vannak, hozzájárulhatnak a megfázás, a húgyúti és a felsőlégúti fertőzések tüneteinek enyhítéséhez. Nyákoldó hatása által nagy segítséget nyújthat köhögés és hörghurut esetén is.

A bodorrózsa elsősorban a felső légúti megbetegedésekben alkalmazva lehet igazán hatékony, de sikeresen használható bakteriális, vírusos és gombás eredetű betegségeknél is. A bodorrózsa támogatja a szervezetet az elhúzódó, szövődményeket kiváltó fertőzések esetén, valamint gyulladás fennállásakor védelmet képes biztosítani a sejteknek és a szöveteknek a károsodásokkal szemben.

2. Olajfalevél

Az olajfalevélben található extra erős hatóanyagok képesek kivédeni a fertőzéseket akár már a kialakulásuk pillanatában. Az olajfalevél összetevői el tudják pusztítani a káros vírusokat, baktériumokat, gombákat, illetve megakadályozzák a kórokozók elszaporodását. Az olajfalevél fokozza a fagocitózist, vagyis azt a folyamatot, amikor az immunsejtek bekebelezik, és elpusztítják a kórokozókat, valamint képes meggátolni a baktériumok és vírusok szaporodási képességét, ezáltal pedig a fertőzés további terjedését is.

Az olajfalevél rendszeres fogyasztásával jelentősen növelhető a szervezet ellenálló képessége, aminek köszönhetően hatékonyabban előzhetőek meg a megfázásos, influenzás betegségek, illetve könnyebbé és gyorsabbá válhat a fertőző betegségekből való gyógyulási folyamat is. Az olajfalevél fogyasztása hozzájárulhat a vírusos megbetegedések - köztük az influenza mindhárom típusa (A, B, C), a nátha, az övsömör, a herpesz, a hepatitis B vagy a papillóma vírusok – megelőzéséhez.

Az olajfalevél egy nagyszerű természetes segítség a baktériumok és vírusok elleni küzdelemhez, és rendkívül hatékony tud lenni a felső légúti problémák és a lázzal járó betegségek kezelésében is. Számtalan laboratóriumi vizsgálatban bizonyosodott már be, hogy a természetben kizárólag az olajfalevélben megtalálható oleuropein és hidroxitirozol felel elsősorban az antibakteriális és antivirális hatásaiért.

3. Echinacea

Az echinacea, vagyis a bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő gyógynövény, képes javítani a természetes immunválaszt, fokozza az immunsejtek aktivitását, aminek köszönhetően növelni tudja a szervezet védekezőképességét a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és egyéb kórokozókkal szemben. Az echinacea növeli a fagocitózist, azaz a sejtfalást, tehát javítani tudja a sejtek kórokozókat megemésztő képességét. Továbbá fokozni képes a properdin nevű anyag szintjét is a szervezetben, ami természetes módon tudja fokozni a sejtek ellenálló képességét.

Az echinacea antibiotikus hatásáért főként a benne lévő echinakozid nevű vegyület a felelős, melynek köszönhetően képes szembeszállni a Streptococcus és a Staphylococcus aureus baktériumokkal is. Számtalan kutatási eredmény igazolja, hogy az echinacea azokat az immunsejteket stimulálja, amelyek legfőbb feladata a szervezetbe bekerülő kórokozók semlegesítése és elpusztítása. A kasvirág támogatja az interferon nevű hormon termelését, mely mozgósítja az immunsejteket fertőzések észlelésekor, valamint növeli a T-limfociták aktivitását, amelyek kulcsfontosságúak a sejtek immunválaszának kialakulásához.

Az echinacea képes megemelni a test belső hőmérsékletét, valamint fokozza az antivirális hatású lépsejtek és fehérvérsejtek mennyiségét a szervezetben. Emellett hozzájárul azoknak a makrofágoknak az aktivizálásához, melyek legfontosabb feladata a sejteket megtámadó kórokozók elpusztítása. Továbbá hatékonyan tudja akadályozni a hialuronidáz enzim tevékenységét, ezáltal jelentősen hozzájárul a kórokozók sejtekbe és szövetekbe való behatolásának megnehezítéséhez.

4. Huminsav

A huminsav az egyik leghatékonyabb természetes baktérium- és vírusellenes szer, amit már évezredek óta felhasznál az emberiség, manapság pedig már tudományosan is alátámasztottak fantasztikus képességei. A huminsav számtalan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ráadásul bioaktív, tehát kiemelkedően jól felszívódó és hasznosítható formában, ezáltal rendkívül hatékonyan képes támogatni az immunrendszer megerősítését.

A huminsav fokozza bizonyos enzimek tevékenységét a szervezetben, valamint erős antioxidáns hatással is bír, aminek köszönhetően hatékonyan lép fel az oxidatív károsodások ellen, melyek jelentősen képesek meggyengíteni az immunrendszert is. A huminsav elképesztően hatékonyan tud szembeszállni a vírusokkal, mivel képes megkötődni a vírusok fehérjeburkán, ezzel akadályozva a szöveteken történő adszropciót, így miután a vírus-huminsav komplex bejut a véráramba, az immunrendszer inaktiválja a vírusokat.

Emellett pedig nagymértékben hozzájárul a sejtek energiatermelésének fokozásához, így erősíti az immunsejteket, melyek ezáltal jóval eredményesebben képesek fellépni a vírusok ellen. A huminsav ráadásul igen hatékonyan méregteleníti a szervezetet, aminek köszönhetően az sokkal több energiát fordíthat a vírusok elleni küzdelemre.

5. Grapefruitmag

A grapefruitmag hihetetlenül széles kórokozó-ellenes spektrummal rendelkezik, ugyanis körülbelül 800 vírus- és baktériumtörzs, egysejtű paraziták és 100 gombafaj ellen bizonyul hatékonynak, sőt még rothadásgátló hatással is meg van áldva. Legfontosabb összetevői között megtalálható a bioaktív C-vitamin, a glukozoid és a bioflavonoidok, de tartalmaz olyan felbecsülhetetlen hatóanyagokat is, amelyek képesek elpusztítani a kórokozók citoplazmájának membránját, amik emiatt tápanyag hiányában elpusztulnak.

A grapefruitmag kiemelkedő előnye, hogy úgy tud számtalan féle káros mikroorganizmust megsemmisíteni a szervezetben, hogy közben nem tesz kárt az egészséges sejtekben és a hasznos bélbaktériumban sem, vagyis megőrzi a bélflóra bakteriális egyensúlyát, ami rendkívül lényeges az immunrendszer egészséges működésének szempontjából.

A grapefruitmag roppant hatékony rothadásgátló hatással rendelkezik, melyet egyaránt képes kifejteni baktériumok, vírusok, gombák és paraziták esetén is. Jelentős enyhülést nyújthat orr- és arcüreggyulladás, mandulagyulladás, fülgyulladás és torokfájás esetén is, valamint rendkívül kedvező hatású lehet náthás, influenzás időszakban, mivel jelentősen hozzájárulhat a tüdő és a légzőszervek egészségéhez.

6. Propolisz

A propoliszt a méhek azért készítik, hogy általa sterilizálják és védjék a kaptárt a betolakodóktól. Kutatások szerint a propolisz jóval sterilebb környezetet hoz létre a kaptárban, mint amilyen a kórházakban van. A propolisz hatóanyagaival szemben ráadásul nem tud kialakulni rezisztencia, ugyanis a kórokozók nem képesek alkalmazkodni hozzá. Manapság egyébként sok szakember szerint a propolisz sokkal hatékonyabb, mint a szintetikus antibiotikumok. Így nem meglepő az sem, hogy a propolisz már számtalan országban gyógyszer közeli besorolással rendelkezik.

A propoliszban több mint 300 féle anyag mutatható ki, ezért hatásai is roppant komplexek.  A propolisz antibakteriális, antiszeptikus, antivirális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatással is bír, aminek köszönhetően támogatja a szervezet védekezőképességének fokozását a fertőzésekkel és betegségekkel szemben. A propolisz elképesztően erős antibiotikus hatását elsősorban a benne található antioxidáns ferulsavnak és az illóolajoknak köszönheti, de komoly vírusellenes képességgel is rendelkezik. A ferulsav természetesen képes ellensúlyozni a Gram-negatív és a Gram-pozitív baktériumokat, így növeli a propolisz fertőtlenítő hatását.

A propolisz belsőleg és külsőleg is felhasználható, belsőleg alkalmazva jelentősen megerősítheti az immunrendszert, ezáltal nagyobb valószínűséggel védhetőek ki a fertőző és más betegségek. A propolisz hatóanyagai kórokozó-ellenes hatással is rendelkeznek, illetve hozzájárulnak szervezet öngyógyító folyamataihoz is. A propolisz képes enyhíteni a baktériumok és vírusok által kiváltott légzőszervi panaszokat, valamint gátolja a kórokozók további szaporodását, így különösen kedvező hatású lehet nátha, influenza vagy hörghurut esetén is.

A propolisz kitűnő gyulladásgátló képességgel rendelkezik, ami által hatékonyan képes csökkenteni a gyulladást légúti fertőzések, arcüreggyulladás vagy torokgyulladás esetén. Antivirális hatásának köszönhetően pedig sikeresen léphet fel a herpesz ellen is.

7. Kakukkfű

A kakukkfű illóolajának legfontosabb összetevői a timol és a karvakol, melyek erőteljes fertőtlenítő, baktérium-, vírus- és gombaölő, illetve gyulladáscsökkentő vegyületek. A kakukkfű hatékony immunerősítő gyógynövény, támogathatja a betegségek megelőzését, valamint képes kezelni a hörgőgyulladást és a köhögést, míg orrdugulás esetén inhaláló szerként használható fel.

A kakukkfű köptető és nyákoldó hatásának köszönhetően képes felgyorsítani a hurutos váladék felszakadását, nyugtatja a légutakat. Emellett csökkenti a torokgyulladást, illetve hatékonyan csillapítja a köhögési ingert. Vírusos fertőzések esetén szintén hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez, illetve a gyógyulás felgyorsításához.

8. Teafaolaj

A teafaolaj az egyik legnagyszerűbb természetes fertőtlenítő anyag, amit különösen érdemes bevetni járványos időszakban. Kiemelkedő antiszeptikus, antimikrobás és gyulladáscsökkentő hatással bír, aminek köszönhetően képes elpusztítani számtalan baktériumot, vírust és gombát is. A teafaolaj kiemelkedő fertőtlenítő hatását felhasználhatjuk kézfertőtlenítéshez, felületek, tárgyak fertőtlenítéséhez, valamint illóolajként kitűnően alkalmazható a levegő tisztításához, fertőtlenítéséhez is.

A teafaolaj légúti betegségek esetén képes oldani a nyálkát, kihajtja a váladékot. Emellett hozzájárulhat a torokfájás, a köhögés, a hörghurut és az asztma kezeléséhez, illetve enyhítheti a fül-, mandula- és gégegyulladás tüneteit is. A teafaolaj párologtatásával, inhalálásával járványos időszakban gyorsabban gyógyulhatunk fel a betegségekből, valamint megakadályozható a fertőzés továbbterjedése is.

+1 Fekete köménymag

A fekete köménymag baktérium- és vírusölő, illetve gyulladáscsökkentő hatása már mintegy 2500 éve ismert. A fekete köménymag jelentős mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat (Omega-3 és Omega-6 zsírsavak), egyszeresen telített zsírsavakból pedig az olajsav található meg benne. Emellett bőséges forrása az ásványi anyagoknak és aminosavaknak is, melyek jelentősen erősítik a védekezőképességet.

Ráadásul a fekete kömény szabályozza az immunrendszer működését, tehát nem csupán a védelmi rendszer erősítése céljából, hanem az immunrendszer túlműködése esetén, autoimmun betegségekben is hatékonyan alkalmazható. A fekete köménymag képes enyhíteni az asztmás rohamokat és allergiás reakciókat is. Hozzájárul a felső légúti megbetegedések tüneteinek enyhítéséhez és a köhögés csillapításához.

1959 óta több mint 200 különböző, egyetemeken és laboratóriumokban végzett tanulmánnyal vizsgálták a fekete köményt. Ezekből kiderült, hogy aktivizálja az immunsejteket, illetve fokozza az interferon termelését, ami azért különösen lényeges, mivel ezek védik meg a sejteket a vírusok káros hatásától. Ráadásul a fekete köménymag nem hat negatívan autoimmun betegségek esetén, ezért azok számára is javasolt a használata, akik ilyen betegségben szenvednek.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: