Ha meghalljuk a baktérium szót, akkor általában valamilyen rosszra, betegségre gondolunk. Pedig nem csak káros baktériumok léteznek, hiszen bélflóránk több mint 750 trillió baktériumból áll, melyek között (jó esetben) többségben vannak a hasznos baktériumok, vagyis a probiotikumok. A hasznos és a kártékony baktériumok egészséges aránya 85-15% körül van.

A probiotikumok hiányát megérezzük

Bélrendszerünk több mint 8 méter hosszú, és az egyik legfontosabb része immunrendszerünknek, hiszen ennek körülbelül 80%-a itt található. A káros baktériumok túlzott elszaporodása számos enyhébb és komolyabb problémát, betegséget válthat ki szervezetünkben.

Ráadásul a legkevésbé sem csupán emésztési gondok alakulhatnak ki a probiotikumok mennyiségének csökkenése következtében, mivel szinte valamennyi életfolyamatban részt vesznek, így komoly szerepet játszhatnak többek között az idegrendszeri problémáknál, pszichikai betegségeknél is.

Az emésztőrendszer a neurológiai rendszerünk második legnagyobb része, a második agyunk. A bélrendszerben található baktériumflóra jelentős mértékben meghatározza az idegrendszeri egészségünket, és napjainkban már számtalan tudományos kutatás és vizsgálat bizonyítja, hogy jó néhány pszichikai eredetű betegség kialakulásában is kulcsfontosságú szerepet tölt be. A probiotikumok pótlása tehát kedvező hatású lehet többek között szorongás, depresszió, hiperaktivitás, figyelemzavar, diszlexia vagy autizmus esetén is.

A gyomor és a belek állapotromlásának korai jelei lehetnek a gyakori megfázások, a hasmenés, a székrekedés, az allergiás tünetek, az anyagcserek zavarok, a hormonális problémák vagy akár a depresszió. Ha nem orvosoljuk a problémát, akkor a helyzet súlyosbodhat, és így kialakulhat krónikus bélgyulladás, gyomor- és bélfekély, ízületi gyulladások, vérszegénység, Candida-fertőzés, romolhatnak a májfunkciók. Végül pedig akár gyomorrák és is kialakulhat.

A probiotikumok amilyen hasznosak számunkra, annyira érzékenyek és sérülékenyek is, így rendkívül könnyen előfordulhat, hogy olyan mértékben lecsökken a mennyiségük a bélrendszerben, hogy átveszik a hatalmat a káros baktériumok és más kórokozók. A probiotikumok számára negatív hatású a helytelen táplálkozás, a klóros ivóvíz, a stressz, a szennyezett környezet vagy a gyógyszerek is.

A szteroidok és az antibiotikumok rendkívül komolyan károsítják a beleket, a hasznos baktériumflórát, ami egy idő után már nem tudja elpusztítania a kórokozókat, így szaporodásnak indulnak az olyan gombák is, mint a Candida.

A bélflóra egyensúlya létfontosságú

A bélrendszerben élő sok milliárd hasznos baktérium támogatja a vitaminok, az ásványi anyagok és a nyomelemek lebontását, ezért hiányuk esetén megváltoznak az emésztési mechanizmusok, és csökken a tápanyagok felszívódási hatékonysága is.

Ennek következtében az ételek a belekben rothadásnak indulhatnak, a szénhidrátok erjedni kezdenek, melyek végtermékei a belek falára rakódnak le, végül pedig innen mérgező bomlástermékek kerülnek be a véráramba. Az egyre több toxikus anyagtól a szervezet a bőrön keresztül próbálkozik megszabadulni, aminek következtében ekcéma, pikkelysömör, akne, pattanás vagy korpásodás is kialakulhat.

Ha nem változik a helyzet, akkor egy idő után a széklet már csak pang a belekben, megkövesedik, hasmenés és székrekedés váltakozva jelentkezik, végül pedig fekélyek, gyulladások, hegesedések és kiboltosulások alakulnak ki, amelyek miatt a vastagbél beszűkülhet, megcsavarodhat és kórosan elváltozhat.

Sokan nem tudják, de a számunkra abszolút létfontosságú K-és B-vitaminok a beleinkben termelődnek, ezért a károsodott bélflóra könnyen okozhatja e vitaminok hiányát is, aminek számtalan negatív következménye lehet testi és lelki egészségünkre nézve.

A probiotikumok támogatják a legtöbb nyomelem felszívódását, javítják az immunrendszer működését, illetve antiallergén anyagokat és olyan ferment metabolitokat is termelnek, amik védőhatást fejtenek ki az egész bélrendszerre, s ezáltal képesek megelőzni a belek gyulladásos és elváltozásait.

A belek rossz állapota tulajdonképpen minden betegséggel kapcsolatba hozható, hiszen a bélrendszerünkön keresztül jut el a vérbe és a sejtekbe a vitaminok és más tápanyagok többsége. Ha a belek nincsenek jó állapotban, akkor mindez negatívan érinti teljes szervezetünk működését és egészségét. Ezért valóban megállja a helyét az az állítás, hogy a halál a belekben kezdődik.

Hogyan tudjuk megfelelő mennyiségben pótolni a probiotikumokat?

Lényeges, hogy minél több olyan táplálékot fogyasszunk rendszeresen, amelyekben nagyobb mennyiségű hasznos baktérium található. Ezek legtöbbje erjesztett vagy fermentált élelmiszer, ezért ajánlott gyakran fogyasztani például joghurtot, sajtokat, kaukázusi kefirt, savanyú káposztát és uborkát.

Nem szabad megfeledkeznünk a prebiotikumokról sem, hiszen ezek támogatják a probiotikumok megtelepedését és szaporodását a belekben. Nagyszerű természetes prebiotikum forrás például a hagyma, a fokhagyma, a csicsóka, a borsó, a bab, az articsóka, a tej, a zabpehely vagy búza is.

A probiotikumok elszaporodását a bélrendszerben elősegíthetjük probiotikus készítmények fogyasztásával is, amelyek nagy dózisban tartalmaznak különféle probiotikum törzseket. Fontos tisztában lenni vele, hogy kutatások szerint a bélflóra gyors és hatékony helyreállításához minimálisan napi 10 milliárd hasznos baktérium bevitele szükséges.

Melyek a probiotikum-kúra lehetséges előnyei?

  • Nagymértékben megerősödhet immunrendszerünk, ami által nagyobb eséllyel védhetjük ki a különféle fertőző és egyéb betegségeket, valamint felgyorsíthatjuk és megkönnyíthetjük a gyógyulás folyamatát is.
  • Emésztésünk hatékonysága jelentősen javulhat, aminek köszönhetően jó eséllyel búcsút inthetünk az olyan kellemetlen tüneteknek is, mint a székrekedés, a hasmenés, a puffadás, a felfúvódás, a túlzott gyomorkorgás, az émelygés, a fáradtság és a levertség.
  • Enyhülhetnek az olyan komolyabb bélbetegségek tünetei is, mint a gyomor- és bélhurut, az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy a Crohn-betegség.
  • Megszűnhet a kellemetlen lehelet, aminek gyakran az elégtelen emésztés a kiváltó oka.
  • Antibiotikum-kúra alatt és azt követően fenntartható a bélflóra bakteriális egyensúlya,  s ezáltal megelőzhetőek a káros baktériumok túlzott elszaporodása miatt kialakuló problémák.
  • Védelmet nyújthat a gombás fertőzésekkel szemben, hölgyeknél megelőzheti a hüvelyfertőzéseket is.
  • A koleszterinszint normalizálódhat, ami a teljes szív- és érrendszerre pozitív hatást gyakorol.
  • Javulhat a bőr állapota is, csökkenhetnek az akne és az ekcéma tünetei, a kiütések, a bőrirritációk.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: