A camu camu az Amazonas vidékéről származó cserjék gyümölcse. Piros színű, kicsi, kerek formájú, savanykás ízű, leginkább a cseresznyéhez hasonlítható külsejében. Azért vált nagyon keresett gyümölccsé, mert természetes C-vitamin-tartalma kimagasló, a narancshoz képest például közel 60-szor többet tartalmaz belőle.

Bioflavonoidokban és aminosavakban is gazdag, jelentős mennyiségű bőrvédő béta-karotint, csonterősítő kalciumot, továbbá vasat, niacint, riboflavint és thiamint tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak a bőr, a haj és a körmök egészségének megőrzéséhez.

A camu camu a legtöbb C-vitamint tartalmazó növény

A C-vitamin az emberi szervezet számára a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin. Megfelelő mennyiségű pótlása segíti az immunrendszer normál működését. Részt vesz a kollagénképződésben, ezzel jelentősen segíti az érrendszer egészségének megőrzését, a csontok, inak, ínszalagok és a porcok erősségét, befolyásolja a fogak és a fogíny állapotát, biztosítja a bőr természetes védekező képességének fenntartását. Az idegrendszer megfelelő működésének támogatásával hozzájárul a fáradtságérzet és a kifáradás csökkentéséhez is, továbbá fokozza a vas felszívódását.

A C-vitamin hiányának tünetei

C-vitamin hiányában az immunrendszer legyengül, megnő a fertőzések veszélye, romlik az érfalak állapota, súlyos esetben skorbut léphet fel.  

A C-vitamin hiányára az alábbi tünetek figyelmeztethetnek:

  • gyakori megfázás, fertőzés
  • állandó gyengeség, fáradtságérzet
  • ínygyulladás, íny-, illetve orrvérzés
  • lassú sebgyógyulás
  • visszerek megjelenése, meglévő visszerek romlása
  • vérzéses állapotok

 

A C-vitamin felszívódását, hasznosulását jelentősen csökkentheti a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos orvosságok, fogamzásgátlók szedése, műtét utáni lábadozás, az erős fizikai megterhelés, illetve stressz, a terhesség, a klimax, az 55 évet meghaladó életkor, ezért ezek az állapotok mind emelhetik a napi szükséges vitaminmennyiséget.

A camu camu gyümölcs kimagasló C-vitamin-tartalma mellett jelentős antioxidánsként segíti a szervezet saját védekező rendszerének működését a káros szabad gyökök megkötésében, ezzel a betegségek megelőzésében, az öregedési folyamatok lassításában is kiemelt szerepe lehet. Támogatja a szív- és érrendszer egészségét, a bőr védelmét, a szövetek rugalmasságának megőrzését, a látás javítását és a vírusfertőzések, köztük a herpesz gyorsabb leküzdését.

A camu camu a legtöbb C-vitamint tartalmazó növény

A camu-camu kedélyállapot-javító szerepe is jelentős. Jó hatással van a szerotoninra, az idegrendszerben termelődő és hatását ott kifejtő ingerületátvivő anyagra. Ezzel a tulajdonságával a gyümölcs rendszeres fogyasztása nagymértékben hozzájárulhat a feszültség, a szorongás, az idegi stressz oldásához, a koncentráló képesség növeléséhez, és a depresszió, a pszichés betegségek megelőzéséhez.

A gyümölcs legnagyobb értékét az adja, hogy a szintetikus C-vitaminokkal szemben sokkal jobb hatásfokkal hasznosul a szervezetben, már kisebb mennyiségben is felülmúlja a nagy dózisban szedett szintetikus vitaminok hatását!

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: