A csontritkulás idővel mindenkit érint, hiszen körülbelül 25-30 éves korra a csontszövetek fejlődése, növekedése megáll, és folyamatosan csökkenni, gyengülni kezd. Persze ez nem jelenti azt, hogy a 30-as éveinktől komoly problémával kell szembesülnünk, ez a csontvesztés természetes élettani folyamat. Azonban ha a csontszövet munkáját végző sejtek nem működnek megfelelően, számottevően csökken a csontok sűrűsége, ásványianyag-összetétele, akkor súlyos mértékű csontritkulás alakulhat ki.

 

Csontrikulás

 Milyen okok vezetnek csontritkuláshoz?

A legtöbb esetben az általános öregedési folyamatok és a hormonális rendszer felborulása vezethet jelentős csontsűrűség-vesztéshez. Bár nők esetében a csontritkulás sokkal gyakrabban fordul elő, főként a változókori ösztrogénhiány miatt, de az ivarmirigyek eltávolítása mindkét nemnél rövid időn belül nagyfokú csontritkulást okoz. Fiatalokat is érinthet ez a betegség, például alultápláltság, túlzott fizikai megterhelés vagy különféle betegségek kísérőjeként. A sovány, törékeny testalkatúak különösen veszélyeztetettek lehetnek.

A helytelen táplálkozás és életvitel szintén oka lehet a csontritkulás kialakulásának. A dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás gátolják a kalcium felszívódását, a testmozgás hiánya pedig gyengíti a csontokat. Csontritkulás a diabétesz, ízületi gyulladás, pajmirigy-rendellenesség, gyomor- és bélbetegség következtében is felléphet, ezeknél a megbetegedéseknél gyakori a felszívódási probléma, illetve a fokozott kalciumkiválasztás.

 

A csontritkulás tünetei

A csontritkulás kezdeti fázisában nem okoz tüneteket, de később már sorozatos csonttörésekkel járhat, melyek a mindennapi élet biztonságát is veszélyeztetik.  Ezek, a többnyire akár kisebb sérülésből adódó csonttörések súlyos állapotra hívják fel a figyelmet, sokszor ebben a fázisban már eldeformálódik a csontváz, a mozgást erős fájdalom is kíséri.

A csontritkulás elkerülésében a legfontosabb a megelőzés. Már fiatal korban biztosítani kell a szervezet számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, hogy a későbbi természetes csontsűrűség-vesztés ne billenjen át kóros folyamatba. Kezdeti csontritkulás, csontgyengülés esetében is sokat lehet tenni a szövődmények elkerülésére, az általános állapot romlása ellen, illetve az életminőség javítására.

 

Ásványianyag- és vitaminpótlás a csontritkulás megelőzésére, kezelésére

A Kalcium megfelelő bevitele már gyermekkorban is elengedhetetlen a csontváz és a fogak egészséges fejlődése szempontjából. Fiatal korban alakul ki az az ideális csonttömeg, amelyből később, 30 éves kor után a természetes öregedés folyamán veszítünk. Átlagosan naponta minimum 5-600 mg kalciumot kell pótolnunk, de ez akár 1500 mg-ig is növelhető, például terhesség, szoptatás, örökletes csontritkulás-hajlam vagy meglévő csontritkulás esetén. A kalciumdús életek mellett a kalcium kényelmesen kiegészítők formájában is pótolható.

A kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését segíti elő a D-vitamin, amely közvetlenül hat a csontszövetek fejlődésére, az izomműködésre és a teljes immunrendszer működésére. Elégtelen D-vitamin-bevitel mellett a kalciumpótlás sem válik hatékonnyá. A csontritkulás megelőzéséhez napi 200-400 nemzetközi egység (NE) fogyasztása ajánlott. Természetes D-vitamin a bőrben keletkezik napfény hatására, de az UV-sugárzás szintje októbertől márciusig olyan alacsony, hogy aki kevés időt tölt a szabadban, folyamatos D-vitamin-hiányban szenvedhet.

A kalcium és a D-vitamin mellett a magnézium is fontos szerepet játszik a csontok összetételében, erősségében. A gyakori izomgörcsök, a fáradtság, gyengeség, az állandósult fejfájás mind tünetei lehetnek a magnéziumhiánynak, mely hosszú távon jelentősen megnöveli a csontritkulás mellett a magas vérnyomás és az infarktus kialakulásának esélyét is. Megfelelő magnéziumpótlással biztosítható a csontok, a fogak erőssége, az izmok és az idegrendszer egészsége, továbbá a vérerek rugalmassága. Különösen ajánlott várandósság és szoptatás idején, illetve szigorú diétánál, erős fizikai megterhelésnél, sportolásnál vagy stresszes időszakokban.

A K-vitamin nélkülözhetetlen a csontanyagcseréhez! Aktiválja azokat a fehérjéket, amelyek részt vesznek a csontszerkezet felépítésében, előkészíti a kalcium és a kálium felszívódását, szervezetbe épülését. Jelentősen hozzájárul a csontok megerősítéséhez. Emellett a keringési és érrendszernek is védelmet nyújt, segíti a máj és az emésztőrendszer megfelelő működését.

A folsav különösen terhesség idején nélkülözhetetlen, mert már az anyaméhben, a terhesség korai szakaszában segíti a gerinc, a csontváz egészséges felépülését. A vörösvértestek és a fehérvérsejtek képzését is támogatja, óvja a gyomor- és bélrendszert. Vegetáriánusok számára kiemelten fontos rendszeres pótlása, akár mesterséges folsavkészítmények formájában is – ezek felszívódása bionyítottan hatékony.

Osteoporosis

A csontok kollagénállománya rendkívüli mértékben károsodhat, ha a nem jut elegendő C-vitamin hoz. Mind a megfelelő porcképződéshez, mind a csontfejlődéshez kulcsfontosságú vitamin! Antioxidáns tulajdonságával képes csökkenti a szervezet belső gyulladásait, melyek védekezésként kalciumot vonnak el a csontokból. A C-vitamin aktívan serkenti a csontképződést, védi a csontvázat, és hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: