Akinek a vérében csak kis koncentrációban található D-vitamin, könnyebben megbetegszik- állapították meg amerikai kutatók 19.000 ember adatait elemezve.

A megfázás kockázata 40 %-kal magasabb volt azoknál, akiknek a vérében nagyon alacsony volt a D-vitamin koncentráció, szemben a nagyon magas D-vitamin szinttel rendelkező emberekkel.

Különösen szembeötlő az összefüggés azoknál, akik olyan krónikus betegségben szenvednek, mint az asztma vagy a COPD nevű tüdőmegbetegedés. Az eredményekből tulajdonképpen még nem következik, hogy D-vitamin készítmények szedésével megelőzhető a megfázás.- írja a Colorado Egyetemen dolgozó Adit Ginde és kutatócsoportja egy denveri szaklapban.

A tudósok tanulmányukban egy nagyszabású, 19000 felnőtt és fiatal bevonásával Amerikában végzett egészségügyi felmérés és vérvizsgálat adataira támaszkodtak. A D-vitamin átlagértéke 1 liter vérben 29 nanogramm az adatok kiértékelése alapján, a D-vitaminszint kevesebb mint 1 és több mint 30 nanogramm között változott vérliterenként. A tudósok ezenkívül arra is figyeltek, hogy a felmérésben résztvevőknek nem volt-e a közelmúltban felső légúti betegségük. Ezekből az adatokból kiszámolták a demográfiai és klinikai tényezőket és egymással összefüggésbe hozták az adatokat.

D-vitamin források

A vizsgálat eredménye

Az eredmények jelentős összefüggést mutattak a vérben lévő D-vitamin és a megfázás kockázata közt. Azok az asztmások, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük, ötször nagyobb eséllyel fáztak meg, mint azon sorstársaik, akik vérében magas volt a D-vitamin szint.

A kutatók feltételezték, hogy a D-vitamin értékek és az immunrendszer megfelelő működése összhangban áll, olyannyira, hogy a D-vitamin alapvetően szükséges lehet működéséhez. A kutatók azonban még nem szolgálhatnak pontos magyarázattal, sem a mechanizmus leírásával. Az adatok ezért semmi esetre sem bizonyítják, hogy a D-vitamin készítményekkel a megfázásos megbetegedések megakadályozhatóak.

Forrás: www.webbeteg.hu

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: