Van, aki azért diétázik, mert cukorbeteg, van, aki szeretne néhány kilót leadni, mások különböző betegségek miatt kényszerülnek megválogatni az élelmiszereket. Ezért sem lehet általános, mindenkire érvényes receptet adni arra, milyen ételeket, italokat vásároljunk egy-egy diétához. Mit jelent a diabetikus jelző?

 

A diabetikus élelmiszer egyben diétás is?

 

Maga a diabetikus szó azt jelenti: cukorbetegeknek készült, cukorbetegek számára is fogyasztható. Mitől lesz diabetikus a diabetikus? Attól, hogy a termék glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hasonló termékeké. Ezt többnyire a cukor elhagyásával, a liszt kicserélésével, vagy korpa hozzáadásával érik el. Hogy diétás lesz-e a termék?

Nem feltétlenül. Első hallásra ugyan logikusnak tűnhetne, hogy amit cukorbetegek is fogyaszthatnak, az biztos ideális a fogyókúrázók számára is, és tökéletesen beleilleszthető a diétába. Ám a diabetikus termékek kalóriatartalma sok esetben még magasabb is lehet, mint a nem diabetikusaké… Ízében és állagában általában nem különböznek a többitől, de a szervezetre gyakorolt hatásuk egészen más.

Azonban a fogyókúrákba ezek a diabetikus termékek mégis hatékonyan beépíthetők. Noha kalóriatartalmuk nem mindig alacsonyabb, glikémiás indexüknek köszönhetően a vércukorszintet stabilan, az ideális tartományban tartják. Így nem alakul ki a vércukorszint csökkenésével, hirtelen változásával járó éhségérzet, és nem érzünk késztetést több, esetleg hizlalóbb, egészségtelenebb étel befalására.

A diabetikus élelmiszer egyben diétás is?

Érdemes mindig elolvasni a termék címkéjét, amelyből megtudhatjuk, pontosan mennyi szénhidrátot, zsírt, energiát tartalmaz, illetve a lehetséges allergiát kiváltó összetevőket is tanulmányozni.

A diétás élelmiszereken jelzik, hogy miből tartalmaznak kevesebbet, mint a hasonló nem diétás élelmiszerek. Van olyan termék például, amely kevesebb koleszterint tartalmaz ugyanannyi kalória mellett, vagy kevesebb kalóriát a hasonló, nem diétás termékekhez képest.

Összességében elmondható, hogy az élelmiszereken feltüntetett diabetikus jelző nem jelenti feltétlenül a köznapi értelemben vett diétás ételt, italt. Azonban ha súlycsökkentés a célunk, ezek a termékek kiválóan beilleszthetők speciális étrendünkbe. Kivédhetjük a vércukorszintünk túlzott megemelkedését, illetve leesését, továbbá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz megfelelő arányú és minőségű zsiradékokkal láthatjuk el szervezetünket.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: