A gránátalma, melyet paradicsomi vagy édeni almának is neveznek, ősidők óta az „élet és a termékenység szimbóluma”. Aromás levére sok kultúrában életelixírként, valamint „az érzékiség és halhatatlanság szimbólumaként” tekintenek.

 

Gránátalma

 

A Gránátalma jótékony hatása

A gránátalma a legjobb ellagsav forrás. Ez a fenolok közé tartozó vegyület képes megakadályozni a sejtek elszaporodását, főként prosztata-, bőr-, tüdő- és emlőrák esetén hatékony. A sejtek glükóz fogyasztása kb. 15-ször akkora, mint az egészséges sejteké, ezért több ellagsavhoz is jutnak.
A gránátalmában hormonszerű, ösztron is megtalálható, ezért változókori panaszok ellen, csontritkulás, depresszió esetén is javallott.

Igazolt, hogy a gránátalma paraziták, vírusok és baktériumok ellen is különösen hatékony. Ez az egyetlen gyümölcs, mely képes megszüntetni a bélrendszerben a candida fertőzést, mivel megakadályozza a gombák és a baktériumok terjedését, szaporodását is egyaránt. Hatékonyan legyőzi a lappangó fertőzéseket, képes még idejében blokkolni a szívinfarktust, agyvérzést okozó gyulladásokat, de bármiféle gyulladás ellen is egyaránt hatékony.

A gránátalmalé a legújabb vizsgálatok szerint a vesebetegség esetén dialízis kezelésben részesülőknek is nagy segítséget nyújt a fertőzések, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Minek köszönheti a gránátalma ital hatásait?

A tudósok szerint a gránátalma egy szupergyümölcs, hiszen számos kísérlet igazolta, hogy rendszeres fogyasztásával összetett egészségvédő hatást fejt ki a szervezetre.

A gárnátalma flavonoidokban, polifenolokban, gyümölcscukorban, C-vitaminban gazdag, valamint a legjobb természetes forrása az ellagsavnak. A vörösborhoz és a zöld teához viszonyítva a gránátalma levele háromszoros antioxidáns hatást fejt ki. 

A gránátalmát kozmetikai termékekhez is előszeretettel használják, mivel rendkívüli hatékonyságot biztosít a bőr táplálása érdekében. Kitűnő bőrfeszesítő, regenerálja a sejteket és lassítja a bőr öregedését, ráadásul illata különlegeses érzéki.

A gránátalma öregedést lassító hatását egy zsírsavnak, a punicinsavnak köszönheti. Klinikai vizsgálatok szerint ez a vegyület támogatja az öregedő bőr sejtregenerációt. A kísérletek kimutatták, hogy idősebbek esetén a punicinsav hatására a sejtek éppen olyan mértékben osztódtak, ahogyan a fiatalabbaknál. A gránátalma tehát a punicinsav hatására képes megújítani a felső hámréteget, növeli a bőr rugalmasságát és kitűnő ránctalanító.

 

Gránátalma

 

A gránátalma gyümölcs

Maga a gránátalma egy narancssárgás-pirosas gyümölcs, amely kb. 10 cm. átmérőjű, és, mint ahogyan arra a neve is utal, egy almára emlékeztet.

Az értett gyümölcsöket ősz végén, tél elején, pontosabban szeptember és december között szüretelik és ízletes gyümölcslét készítenek belőlük.

A gránátalmának csupán az apró, de jelentősen nagy számban jelen lévő magjai ehetők, amit különféle technikákkal is ki lehet fejteni anélkül, hogy a konyhánk gránátalma lében ússzon… többek között ne félbe vágjuk a gyümölcsöt, inkább egy apró szeletet vágjunk le belőle, aminek hála aztán a nagyobb megmaradt darabot, egy kanál nyelének segítségével kezdjünk el ütögetni, amitől a magok kipattognak a tokjukból.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: