Minden étel, ital és a szájon át bevett gyógyszer a májon keresztül jut el a véráramba. A máj fontos szerepet játszik az ember egészségének és működésének fenntartásában. E szervünk termeli az epét, amely a zsírok lebontásához szükséges. Méregteleníti azokat a toxikus anyagokat, amelyek kívülről kerülnek be a szervezetbe, vagy különböző anyagok lebontása során keletkeznek. Gondoskodik a nikotin, az alkohol és más különböző szennyeződések mérgező hatásának megakadályozásáról, illetve a májban raktározódnak az A-, D-, E- és K-vitaminok is.
A méregtelenítési folyamat központja a máj, ezért általános egészségi állapotunk nagyban függ annak állapotától.

Máriatövis
A máriatövis egyike a legrégebben ismert gyógynövény, amely májvédő anyagokat tartalmaz. A növényben található aktív hatóanyag, a silymarin képes megvédeni a májat mind a szintetikus anyagoktól, mind pedig a természetes eredetű mérgektől. A máriatövis legértékesebb része a bogáncsos virágban található rengeteg apró mag. Ezek a barnás feketés, 57 mm-es magok közel 70-80%-ban tartalmazzák a silymarin nevű hatóanyagot, mely széles körben alkalmazott összetevője a különböző májvédő készítményeknek.

A máriatövis a következőképpen védi a májat:

- stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe,
- hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket,
- elősegíti a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

Swanson máriatövisEz a gyógynövény olyan betegeknél hatásos kiegészítő kezelésként, akik idült májgyulladásban szenvednek. Hasznos a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakult májzsugorodás esetén is. A máriatövisben található silymarin egyszerre védi a májat a károsodásoktól, és stimulálja az új májsejtek termelődését, melyek aztán átvehetik sérült társaik helyét. A máriatövist azok is szokták étrend-kiegészítőként fogyasztani, akik nagymennyiségű gyógyszert szedtek vagy szennyezett környezetben élnek vagy dolgoznak, illetve sok kémiai anyag veszi őket körül (növényvédő szerek, festékek).

Alkalmazása akkor a leghatásosabb, ha két étkezés között veszi be, hatása már 1-2 hét elteltével érezhető, de súlyosabb esetekben ennél hosszabb időt szükséges.

Mi segíthet még a máj méregtelenítésében?

- A méregtelenítő funkció segítésére fontos a megfelelő folyadékbevitel is.
- Időszakonként fontos tehermentesítő és salaktalanító napokat is tartani, hogy minél inkább kitisztuljanak a szervezetből azok az anyagok, melyek a májműködést terhelik.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: