A szervezetben lezajló folyamatok eredménye mindig valamilyen károsodás, melyért az oxidáció során keletkező szabad gyökök felelősek.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek szabályozzák az oxidációt, hogy ott és akkor játszódjon le, ahol és amikor az a szervezet számára előnyös, ezáltal megelőzik a szabad gyökök kialakulását. Amikor az oxidálószerek és az antioxidánsok kapacitása nincs a szervezeten belül egyensúlyban, a sejtek és szövetek antioxidáns mennyisége csökken, az emberi szervezet öregedésnek indul.

A szőlő héjában és magjában a kutatók olyan vegyületeket (OPC) találtak, amelyek erőteljes antioxidánsként működnek. Különösen a szőlő magjában találtak koncentráltan az egészségre jó hatást gyakorló vegyületeket. A szőlőmag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC ez idáig a leghatásosabb szabadgyök-megkötő, ami megszünteti a szabad gyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását.

Igen sok flavonoid, vagyis olyan növényi antioxidáns van benne, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Hasonlóképpen megelőzi a szívbetegséget és a többi olyan bajt, ami a véráramlás javításával gyógyítható.

 

 Szőlőmag

Proantocianidinokat, korábbi nevükön piknogenolokat is tartalmaz. Ez utóbbiakról feltételezik a kutatók, hogy fontos szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák megelőzésében. Az erek állapotát is javítja, ennél fogva csökkenti a szívbetegségek és a szélütés kockázatát. A hajszálereket is erősíti, fokozza a vérátáramlást. Ezért hatásos visszértágulat és az érszűkületből eredő lábfájás esetén, valamint más érrendszeri megbetegedésekben.

Vízben és zsírban oldódó alkotórészeket egyaránt tartalmaz. A sejthártyán áthatolva az egész szervezetben képes kifejteni antioxidáns hatását. Azon ritka anyagok egyike, amelyek képesek áthatolni a vér-agy gáton, így védik az agysejteket a károsító hatásoktól, az idegrendszert a károsodástól.

Mérsékelheti a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás okozta tüneteket, vagyis a zsibbadást és bizsergést a végtagokban. Jól alkalmazható a szem védelmére, szembetegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. Egyaránt ajánlott a sárgafolt betegsége (macula degeneráció) és szürke hályog ellen – e két betegség az időskori látáscsökkenés és vakság leggyakoribb oka. Hasznos lehet a fogyasztása azoknak is, akik sokat dolgoznak számítógéppel, különösen akkor, ha nem sugárzásmentes lapmonitort, hanem a hagyományos katódsugaras képernyőt használják.

Alkalmazható még kötőszöveti betegségek esetén. Védi és erősíti a bőr kollagénjét. Az allergiás tüneteket is enyhíthetjük vele, mert gátolja a hisztamin termelődését. Mivel a prosztaglandinok képződését is akadályozza, hasznos lehet a menstruációs zavarral és fájdalommal járó betegség, az endometriosis megelőzésére.

A szőlőmag kivonata a szépség megőrzésében nem csak a gyomron keresztül segíthet. Speciális bőrszépítő kezelések, masszázsok főszereplőjeként a bőrön keresztül felszívódva ajándékozhat meg mindenkit csodaszép, üde, feszes, és nem utolsó sorban jó illatú bőrrel.

Kapcsolódó cikkek: