A lutein kiemelten fontos vegyület, hiányában jelentősen megnő a szembetegségek, látásproblémák, sőt idősebb korban akár a látásvesztés kockázata. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért folyamatos pótlásra rendkívül fontos!

A lutein a karotinoidok vegyületcsoportjába tartozik, hasonlóan az A-vitamin elővitaminjához, a béta-karotinhoz. Nagy koncentrációban van jelen a szemben, a retina középső területén, az úgynevezett sárgafoltban (makulában). Itt találhatók legsűrűbben a látóideg-végződések, ide vetül a szem által látott kép is, ez a terület teszi lehetővé az éleslátást.

A lutein szerepe a látásban

A lutein szerepe a látásban

A lutein elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait, és semlegesíti a szem fényérzékeny részében lévő, zavart, betegségeket okozható káros szabadgyököket. Megfelelő mennyiségű fogyasztása csökkentheti a korral összefüggő látásromlást, a látás fokozatos gyengülését, megelőzheti az időskori szembetegségeket. Csökkentheti a sárgafolt-degeneráció veszélyét, ami a leggyakoribb oka a szembetegségek és a látásvesztés kialakulásának.

A lutein a vakító fény okozta kellemetlenségeket is mérsékli, javítja a kontrasztot, és lerövidíti a szem alkalmazkodási idejét, illetve megnöveli a látótávolságot.

A lutein természetes védelmet nyújt a szem és a bőr számára, azoknak a szerveknek, amelyek közvetlenül érintkeznek a környezettel. Segíti a szemek egészségének, a retina épségének megőrzését, hozzájárul a látás, különösen az éleslátás javításához. Mérsékli a káros UV-sugárzás hatását, nagy szerepe van a bőrrák elleni védekezésben.

Lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban még látásvesztéshez is vezethet. A már kialakult látásproblémáknál, szembetegségeknél is nagy segítséget jelenthet a luteinben gazdag étrend, például a makula-degenerációban szenvedőknél már három hónap alatt is kimutatható a javulás!

Elsősorban sötétzöld leveles zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben, de azok számára, akik keveset fogyasztanak ezekből, feltétlenül javasolt a rendszeres pótlása.

A lutein legfőbb hatása:

  • Védelmet nyújt a szem számára a káros sugárzással szemben.
  • Hozzájárul a szembetegségek kialakulásának és a látásvesztés kockázatának mérsékléséhez.
  • Csökkenti a bőrrák és a napégés kockázatát.
  • Antioxidánsként megköti a szervezetben lévő káros szabadgyököket, amelyek különféle sejtkárosodáshoz, betegségek kialakulásához vezetnek.

A lutein szerepe a látásban

Miben található meg?

A lutein legfőbb természetes forrásai a színes zöldségek, elsősorban a sötétzöld levelesek, például a spenót, a petrezselyem, a brokkoli, a káposztafélék, a póréhagyma, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle több vagy kevesebb mennyiséget. Számos gyümölcsben is megtalálható és a tojássárgájában is.

Kinek javasolt leginkább a lutein pótlása?

 

  • felnőtteknek a normális látás megőrzéséhez
  • idősebbeknek korral járó látásromlás esetén
  • a szem hosszú távú, fokozott igénybevételekor
  • jelentős mennyiségű, erős sugárzó vagy UV-fény érésekor (például monitor előtt vagy szabadban dolgozók)

 

Mennyi luteint kell fogyasztani?

Az általános javallat napi minimum 6-10 g lutein fogyasztása akár zöldleveles zöldségfélékből, vagy egyéb luteinforrásokból. Felmérések szerint az átlagos étrend nem tartalmazza a szükséges luteinmennyiséget. Ha valaki nem fogyaszt rendszeresen a fenti természetes forrásokból, hetente legalább kétszer, azok számára étrend-kiegészítő formájában javasolt a pótlása.

Kapcsolódó termékek: