A medvehagyma annyira kedvelt fűszernövénnyé vált, hogy Nyugat-Európában védetté nyilvánították. A gasztronómiai élvezeten túl gyógyhatása miatt is rendkívül keresett. Valódi egészségbomba: méregtelenít, elpusztítja a káros baktériumokat, gombákat, helyreállítja az emésztést, kitisztítja és megerősíti a szervezetet, feltölti extra energiával.

A medvehagyma illatában és ízében is emlékeztet a fokhagymára. Friss leveleit apróra vágva készülhet belőle főzelék, leves, saláta, pesto, de húsokhoz, köretekhez, szendvicshez is kiváló. Feldolgozása során elveszti a fokhagymára jellemző erős, átütő illatát, ezért bármikor kényelmesen fogyasztható. Manapság a bioélelmiszerek egyik legkedveltebb fűszernövénye is.

A tavasz sláger gyógynövénye: a medvehagyma

A medvehagyma hatóanyagai

Gyógyászati célokra a medvehagyma leveleit és hagymáját is felhasználják. Értékes természetes C-, A- és B-vitamin-forrás, nagy mennyiségben tartalmaz létfontosságú ásványi anyagokat. Fő hatóanyaga az antibiotikus hatású allicin. A medvehagyma magas vitamintartalmával erős antioxidáns, védi a szervezetet a betegségeket okozó káros szabadgyököktől. Növényi immunanyagai, a flavonoidok pedig védelmet nyújtanak többek között a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú kialakulása ellen.

A medvehagyma jótékony hatásai

  • Természetes antibiotikum. Meggátolja a káros baktériumok, vírusok elszaporodását, kiirtja a gombákat, bélparazitákat. Úgy fejti ki gyógyító és betegségmegelőző hatását, hogy az antibiotikumokkal ellentétben nem károsítja a bélflórát, megőrzi a jótékony baktériumok arányát.
  • Tisztítja a gyomrot és a beleket. Segíti a Helicobakter elleni kezelést, ezzel a gyomorfekély és a gyomorrák megelőzését. Kúraszerű fogyasztása segít a Candida-okozta fertőzések, tünetek megszüntetésében.
  • Antioxidánsai, valamint magas vitamin- és ásványianyag-tartalma erősítik az immunrendszert, mely jobban ellenállhat a betegségeknek, fertőzéseknek.
  • Magas klorofilltartalmával védi az ereket, oldja az érfalakon lerakódott plakkokat, megakadályozhatja a vérrögképződést. Hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke kockázatának csökkentéséhez.
  • Vérhígító, véralvadást gátló hatásával megelőzheti a trombózis kialakulását, javítja a végtagok keringését.
  • Javítja az emésztést, az anyagcserét. Csökkenti a puffadást, a hasi görcsöket, természetes úton gyógyítja a hasmenést.
  • Normalizálja a koleszterinszintet, csökkenti a káros koleszterin szintjén, növeli a hasznos koleszterinét.
  • Csökkentik a magas vérnyomást, normalizálja a szapora szívműködést, oldja a szív koszorúereinek görcsét.
  • Légúti megbetegedések megelőzésére és kezelésére is ajánlott a fogyasztása: csökkenti a lázat, oldja a hurutot, a letapadt nyákot. Meghűléses betegségeknél kiválóan érvényesül vírus- és baktériumölő hatása, gyorsan kitisztítja a legyengült szervezetet a kórokozóktól. Az asztma tüneteit is enyhíti.
  • Segíti a máj méregtelenítő munkáját, hozzájárul az egészséges májsejtek termelődéséhez.
  • Vízhajtó hatásával kitisztítja a szervezetet a felesleges salakanyagoktól, támogatja a vesék és a húgyutak egészséges működését.
  • Tisztítja és fertőtleníti a bőrt: rovarcsípések, kisebb sebek, bőrallergiák, aknék, pattanások, gombás fertőzések kezelésére használható. Herpesz és ekcéma ellen is ajánlott.
  • Rendszeresen alkalmazva megállíthatja a hajhullást.

A tavasz sláger gyógynövénye: a medvehagyma

A medvehagyma biztonsággal fogyasztható hosszú távon is. Azonban véralvadásgátló gyógyszer fogyasztásakor befolyással lehet a gyógyszer hatására, ez esetben a kezelőorvossal szükséges egyeztetni.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: