A stevia kivonata akár 300-szor édesebb is lehet a finomított cukornál, nem beszélve számos gyógyhatásáról, melyek miatt érdemes fogyasztani. Mivel sem kalóriát, sem szénhidrátot nem tartalmaz, cukorbetegségben szenvedők, fogyni vágyók és candidások és nyugodt szívvel fogyaszthatják, ráadásul a hagyományos édesítőszerekkel szemben még mellékhatásoktól sem kell tartaniuk.

 

Stevia

Ez a növény Paraguayban őshonos, ahol a helyi guarani indiánok használják többszáz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen, vágási sebek esetén is, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül. A Stevia Rebaudiana Bertoni leveleiből készített kivonatok becslések szerint többszázszor édesebbek a cukornál. Az édes ízt fõleg a növény leveleinek akár 13 %-át is kitevõ stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside, fehér por alakban is kivonható, amit először 1931-ben francia tudosóknak sikerült elérni. Továbbá a növény steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.4-0.7%) tartalma is további édesítő kémiai járulékanyagok.

 

A Földön több mint 150 Stevia faj ismert, de csak ez az egy tartalmaz édes "steviol glükozidokat". Brazília és Paraguay hegyvidéki lakosai - a guarani indiánok - már több száz éve felismerték édességét, és használják teaédesítésre, étvágycsillapításra. De alkalmas bőrbetegségek, vágási sérülések kezelésére is, mert állítólag gyorsabban gyógyul a seb, és a hegesedést is csökkenti. Európába az 1800-as években került, de nem vált népszerűvé, mivel a kertészeknek nem sikerült termesztésbe vonniuk.

 

Elterjedése a második világháború cukorhiányának köszönhető. Néhány országban termesztik, és ha a helyi szabályozás nem tiltja, édesítenek vele gabonapelyhet, teát, italokat. Az USA - valószínű az édesipari érdekcsoportok nyomására - 1991-ben betiltotta a sztívia bevitelét és árusítását, mondván, hogy nem bizonyított ártalmatlansága. Három évvel később engedett a szigorból, jóváhagyta a forgalmazását, mint étel-kiegészítőt.

 

 

A STEVIA FELHASZNÁLÁSA

A kivonatok felhasználása során észre fogja venni, hogy a Stevia más tulajdonságokkal rendelkezik, mint pl. a nádcukor. A Stevia nem válik karamellé, és nem hozza fel a süteményeket. Utóbbi kezelésére az alábbiakban hasznos tippeket és tanácsokat találhat. A Stevia kivonatokat szinte mindenhez lehet használni – italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz, főzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz. Weboldalunkon számos receptet talál, melyek a segítségére lehetnek, hogy könnyen elsajátítsa a különböző kivonatok felhasználását. Egy fél csipet Stevia por kb. egy evőkanál cukornak felel meg; egy Stevia tabletta egy kockacukor mennyiségét helyettesíti; egy csepp Stevia szirup kb. 1.5 kanál cukornak felel meg. A megfelelő arányokat érdemes kitapasztalni és tartani, hogy a megszokott ízeket kapjuk. (Ne feledje, ha „túladagolja” a terméket, akkor kesernyéssé válhat az étel, ital.) A Stevia szárított tealevél fogyasztható teaként is. Töltsön meg egy teatojást szárított tealevéllel, majd tegye a teatojást egy pohár (vagy akár egy kancsó) forró vízbe. Hagyja benne 10-12 percig, majd távolítsa el a teatojást a vízből. A tea hidegen és melegen is egyaránt fogyasztható. Sütéshez, főzéshez érdemes az áttetsző Stevia szirupot vagy egy kis vízben feloldott Stevia port használni. A tablettát teába, kávéba ajánljuk. Amennyiben nem használta még a Steviát, sütéshez-főzéshez a Stevia CrysaNova por illetve a Stevia Fluid Nova beszerzését ajánljuk.
Sütemények készítésekor a Stevia nem lép reakcióba, mint a cukor. Amikor Steviát használ, adjon sütemény receptjéhez egy késhegynyi szódabikarbónát (a sütőpor mellé), így a sütemény ugyanúgy fel fog jönni, mintha cukrot használt volna. Magas hő hatására a Stevia kivonatok molekulái nem bomlanak le, mint pl. a mesterséges édesítőszerek, hanem megtartják kellemes, édes ízüket. Torta sütéshez: Mindig melegítse elő a sütőt az ajánlott hőmérsékletre. Miután megsült a tortalap, vegye ki a tepsit sütőből és helyezze egy fém rácsra. Ezzel megelőzi azt, hogy a tortalap összeessen. Más ízek és kivonatok: Egyes ízek illetve kivonatok, mint a juharszirup, a citrom és a vanília, nagyon jól elfedik a Stevia természetes édes ízét, és különlegessé teszik az ételt.

Kapcsolódó termékek: