Napsütötte sárga virágaival mindenki jól ismeri. Az aranyvessző a népi gyógyászatban már régóta fontos szerepet tölt be a vesehomok, a húgyúti gyulladások természetes kezelésében, epe- és májproblémáknál, köszvénynél és reumás megbetegedések esetén is használják.

Az aranyvessző azok számára lehet különösen hasznos gyógynövény, akiknek vese- és hólyagproblémáik vannak, hajlamosak az ödémásodásra, a vesekőre, vesehomokra, a húgyúti fertőzésekre, bélgyulladástól, epebajtól vagy magas vérnyomástól szenvednek. Méregtelenítő és salaktalanító kúráknál is érdemes fogyasztani, mert a legfőbb méregtelenítő szervek, a máj és a vese működését segíti, hozzájárul a szervezet kitisztításához, salaktalanításához.

A vese természetes gyógyszere: aranyvessző

Az aranyvessző hatóanyagai

Fontos hatóanyagai a növényi színanyagok, vagyis a flavonoidok. Közülük is elsősorban a kvercetin és a rutin, amely erősíti az érfalakat, hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez. A flavonoidok legértékesebb tulajdonsága a természetes és kimagasló antioxidáns hatás. A növények termelik védekezésül a kórokozókkal, a káros külső hatásokkal, sugárzással szemben, de az emberi szervezet számára is hasznos anyagok, mert ugyanolyan védelmi szerepet töltenek be. Fogyasztásuk védelmet nyújthat például a szív- és érrendszer megbetegedései, a vírusos és baktériumos fertőzések, a máj károsodása és a rosszindulatú kialakulása ellen is. Az aranyvesszőben találhatók még csersavak, stimuláló fenolglikozidok, szaponinok, illóolajak, inulin, kumarin és nyálkaanyag is.

Az aranyvessző gyógyhatásai

Az aranyvessző legfontosabb felhasználási területe a különböző a húgyúti betegségek természetes kezelése. A húgyutak átöblítése, kitisztítása, a vesehomok és a kisebb vesekövek kihajtása, a hólyag- és vesemedence-gyulladás csökkentése.

Belsőleg még köszvény, reuma ellen használják, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonságával prosztata-megnagyobbodás kezelésére, megelőzésére is kiváló. A vastagbélgyulladás és fehérjevizelés természetes ellenszerének tartják, hatóanyagai Candida és hüvelygomba kiirtására is alkalmasak.

Serkenti az epe működését, segíti a máj tisztító, méregtelenítő munkáját, ezért epebántalmak, illetve májkárosodás, májbetegségek kiegészítő kezelésére is javasolható. A máj leterhelésének feloldásával hozzájárul a szervezet hatékonyabb méregtelenítéséhez, a felhalmozódott nehézfémek, vegyszerek, toxinok kivezetéséhez.

A magas vérnyomást természetes úton csökkenti, normalizálja, ebből adódóan az alacsony vérnyomásúaknak nem ajánlott rendszeres fogyasztása, legfeljebb a kezelőorvossal egyeztetve.

Külsőleg a száj és a garat gyulladása ellen lehet hatékony, gargarizáló szerként, vagy nehezen gyógyuló sebekre borogatásként. Ekcéma gyógyítására is használható.

A vese természetes gyógyszere: aranyvessző

Milyen probléma esetén érdemes fogyasztani az aranyvesszőt?

  • vesegyulladás, húgyúti gyulladások
  • vesekő, vesehomok
  • vizesedés, reumatikus, köszvényes panaszok
  • májkárosodás, májproblémák
  • ekcéma, bőrbetegségek
  • magas vérnyomás
  • megfázás, lázcsillapítás
  • hasmenés, bélpanaszok
  • Candida, hüvelygomba

Az aranyvesszőt gyógyászati célra leggyakrabban tea formájában készítik el és fogyasztják, külsőleg a szájüreg és a torok átöblögetésére, sebgyógyításra, fekélytisztításra használható. Biztonsággal alkalmazható gyógynövény, de várandósság alatt nem ajánlott hosszabb idejű fogyasztása. Szívpanaszoknál, vesebajnál, alacsonyabb vérnyomásnál vagy ödémásodásnál a kezelőorvossal szükséges egyeztetni az adagolás mennyiségéről és időtartamáról.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: