Az A-vitamin, más nevén retinol nélkülözhetetlen a szem megfelelő fényérzékenységének szabályozásához, a szürkületben való éleslátás biztosításához, a bőr épségének és rugalmasságának fenntartásához, a zavartalan növekedéshez, a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez.

A-vitamin: a szem és a bőr vitaminja

Zsírban oldódik, ezért ha a zsír emésztésével, illetve felszívódásával kapcsolatban zavar lép fel a szervezetben, továbbá ha egyoldalú a táplálkozás, ha betegségek gyengítik le az immunrendszert, vagy gyógyszerek miatt tud a szükséges mértékben hasznosulni, könnyen vitaminhiányos állapot alakul ki.

Az A-vitamin hiányának tünetei

Az A-vitamin-hiány tipikus és egyik legfontosabb tünete a farkasvakság, vagyis a szürkületi vakság, amikor szürkületben, gyenge világításban látászavar következi be, a szem nem tud alkalmazkodni a sötéthez. Foltok jelenhetnek meg a szem fehérjéjében, kiszárad a szaruhártya, berepedezik.

Mivel az A-vitamin a bőr szöveteinek, a szőrzet, a hajszálak és a köröm felépítésében is fontos szerepet játszik, csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti az új szövetek képződését, ezért hiánya esetén szárazzá, repedezetté, érdessé válhat a bőr, töredezni és hullani kezd a haj. A bőr könnyen fogékonnyá válik különböző gyulladásokra és fertőzésekre, nehezebben gyógyulnak a sérülések, a körmökön is elváltozások mutatkoznak.

Gyerekeket különösen érzékenyen érinthet az A-vitamin hiánya, lassabban növekednek, fejlődési zavarok lépnek fel a fogak és a csontok fejlődésében, de még az ízek és szagok érzékelése is rendellenessé válhat. Kismamáknak már terhesség alatt is figyelniük kell a kiegyensúlyozott A-vitamin-bevitelre, mert mind a hiánya, mind a túladagolása magzatkárosító lehet.

Az A-vitamin megfelelő felszívódását csökkenthetik különféle gyógyszerek, például magas koleszterinszintre felírt készítmények, savlekötők, illetve az alkohol túlzott fogyasztása, májbetegségek és fehérjehiány is.

Hogyan pótolható az A-vitamin?

A legjobb A-vitamin-források a belsőségek, a máj, a vese és a szív, ezen kívül a tojás sárgájában, a tengeri halakban, a tejben és tejtermékekben található meg nagyobb mennyiségben. Az A-vitamin nemcsak önmagában, hanem úgynevezett provitaminok formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin, ezért érdemes ebből is rendszeresen fogyasztani. Magas karotintartalmú zöldségek és gyümölcsök például a paraj, a paprika, a sárgarépa, a kelkáposzta, a cékla, a saláta, a sütőtök, a sárgabarack és a sárgadinnye.

Az A-vitamin és elővitaminja, a karotin erős antioxidánsok, hiányukban megnőhet egyes os betegedések kialakulásának esélye, például a mell- és tüdőrák, illetve a melanoma kockázata. Hosszú ideig fennálló hiányállapot pedig akár teljes vaksághoz is vezethet.

Az A-vitamin napi szükséglete felnőttek számára körülbelül 5000-7000 Nemzetközi Egység, várandós és szoptató anyáknak ennél kevéssel többre van szükségük, a gyereknek pedig kevesebb mennyiségre.

Egészséges, vegyes táplálkozással biztosítható a napi vitaminszükséglet, de ha az étrend nem tartalmazza a szükséges mennyiséget, a karotin és az A-vitamin többféle étrendkiegészítővel biztosítható, melyeken pontosan fel van tüntetve az adagolási javaslat.

Az A-vitamin szükséges mennyiségének pótlásával megerősödik az immunrendszer, könnyebben elkerüli és legyőzi a bakteriális, vírusos, gombás fertőzéseket. A bőr egészsége és szépsége sem biztosítható nélküle, mint ahogy az éleslátás megőrzése, a szemszárazság megelőzése, az időskori szembetegségek és a látásvesztés elkerülése.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: