A gránátalma az egyik legrégebb óta fogyasztott gyümölcse az emberiségnek, hiszen már az ókori mitológiákban, a világvallások könyveiben is számtalanszor megjelenik, mint a termékenység, a születés és az egészség szimbóluma.

A gránátalma már i.e. 4000-ben is része volt a keleti kultúrák étrendjének, és felhasználták a hagyományos gyógyászatban. Már akkor is rengeteg csodálatos képességet tulajdonítottak neki, manapság pedig már tudományos kutatások sora bizonyítja számtalan kedvező egészségügyi hatását.

A gránátalma napjainkban a szuperélelmiszerek közé sorolandó, kiemelkedő mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és élelmi rostokat, s ami még különlegesebbé teszi, az a rendkívül erős antioxidáns ereje. Mindezeknek köszönhetően a gránátalma lenyűgözően komplex módon képes támogatni szervezetünket az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Milyen tápanyagokat rejt magában a gránátalma?

A gránátalmában jelen van a B-komplex vitamincsalád jó néhány tagja, emellett tartalmaz A- és E-vitamint, illetve rengeteg C-vitamint is. Mindössze 100 gramm gránátalma elfogyasztásával tudjuk fedezni a napi C-vitamin szükségletünk 17%-át.

Ásványi anyagokban sem szenved hiányt, hiszen megtalálható benne a vas, szelén, a cink, a magnézium, a foszfor vagy a kalcium is. Emellett a gránátalma nagyszerű rostforrás, vannak benne oldható és oldhatatlan rostok is, és 100 gramm gránátalma elfogyasztásával a napi szükséges rostbevitel 12%-át biztosíthatjuk.

A gránátalma fő ereje értékes és bivalyerős antioxidáns vegyületeiben rejlik, melyek között megtalálhatóak a flavonoidok, a polifenolok, az ellagsav, illetve a punicalagin nevű anyag is. Ezek a felbecsülhetetlen antioxidánsok védelmezik valamennyi sejtünk épségét és egészségét, valamint jelentős védelmet képesek biztosítani a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen is. A gránátalma erejét jól példázza, hogy körülbelül ötször erősebb antioxidáns erővel rendelkezik, mint a zöld tea vagy a vörösbor, melyek szintén roppant erős antioxidáns hatással bírnak.

A gránátalma különleges hatóanyaga az ellagsav, ami a fenolok csoportjába tartozik, és komoly antimutagén és antikarcogén hatásokkal rendelkezik. Kutatások szerint az ellagsav képes lehet fellépni a sejtek szaporodása ellen. Az ellagsav a glükózhoz kapcsolódik, ami azért rendkívül fontos tulajdonsága, mert a sejtek körülbelül 15-ször több glükózt fogyasztanak, mint az egészségesek, ezáltal sokkal több ellagsavval is érintkeznek.

A gránátalmában megtalálható az ösztron nevű hormonszerű vegyület is, ami hasonlít az emberi szervezetben lévő ösztrogénhez, ezért fogyasztásával enyhíthetőek többek között a változókori tünetek, a csontritkulás, de még a depresszió is.

Melyek a gránátalma legfontosabb kedvező hatásai?

A gránátalma jelentősen hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. Emellett fokozza a fehérvérsejtek termelését, melyek legfontosabb feladata az, hogy semlegesítik a fertőzéseket és a mérgező anyagokat a testünkben. A gránátalma segítségével tehát hatékonyan tudjuk növelni szervezetünk védekezőképességét, így csökkenhet a különféle fertőző és egyéb betegségek kialakulásának a kockázata.

A gránátalma magas C-vitamin tartalma miatt rendkívül komoly gyulladáscsökkentő képességgel rendelkezik, enyhíti a torokfájást és a köhögést, csökkenti a légutak irritációját. Továbbá javítja az emésztést, mivel fokozza az antibakteriális hatású enzimek képződését. A gránátalma segíteni tud hasmenés, székrekedés, aranyér és bélférgesség fennállásakor is.

A gránátalma képes leszámolni a még lappangó fertőzésekkel, ezáltal az olyan gyulladásokat is képes idejében elfojtani, amelyek például szívrohamot vagy agyvérzést is okozhatnak. Továbbá kivételesen hatékonyan lehet képes megelőzni a vesebetegség miatti dialízis kezelés alatt kialakuló fertőzéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat.

Tudományos vizsgálatok sora igazolja, hogy a gránátalma hatékonyan képes fellépni számtalan vírus, baktérium, gomba és parazita ellen, méghozzá olyannyira, hogy fel tudja számolni a Candida-fertőzést a bélrendszerben, mivel képes meggátolni a gombák szaporodását és tovább terjedését.

A gránátalma kivételesen kedvező hatású a szív- és érrendszer egészségére, melyet főként annak köszönhet, hogy rugalmasan tartja az artériák falát, ezáltal biztosítja a megfelelő véráramlást. Emellett pedig kiemelkedő hatékonysággal képes megakadályozni a koleszterin lerakódását az erek falára, ugyanis növelni tudja a HDL-koleszterin szintjét (jó koleszterin), miközben csökkenteni képes az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) szintjét a szervezetben.

Mindezek miatt a gránátalma nagyszerűen képes gátolni az érelmeszesedés folyamatát, amivel ugyancsak jelentős mértékben támogatja a szív és az erek egészségét. Ráadásul csökkenteni tudja a vér sűrűségét is, ezáltal pedig fellép a vérrögképződés ellen, amivel mérsékli az embólia és a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát is. Emellett csökkenteni képes a magas vérnyomást, de jelentős vastartalma miatt fellép a vérszegénység ellen is.

A gránátalma egy fantasztikusan hatékony antioxidáns gyümölcs, hiszen jelen van benne például a C- és az E-vitamin is, illetve megtalálható benne az antocianidin és a flavonoidok is, melyek bivalyerős antioxidáns hatású vegyületek. A gránátalmában lévő szelén szintén komoly antioxidáns hatású, és egyre fontosabbnak találják a megelőzésében.

A gránátalma tehát rendkívül eredményesen képes védeni valamennyi sejtünket a szabadgyökök károsításaitól, melyek egyébként rengeteg problémát válthatnak ki a szervezetünkben, az enyhébbtől egészen a komolyabb, degeneratív betegségekig. Emellett a szabadgyökök felelnek leginkább az öregedési folyamatokért is a testünkben, ezért a gránátalma jelentősen képes lassítani az öregedés ütemét, valamint képes megelőzni az idő előtti öregedést.

A tudósok manapság komolyan vizsgálják a gránátalma képességeit, és feltételezésük szerint apoptózist tud indukálni a szervezetünkben, azaz ki tudja váltani, hogy a fertőzött, beteg sejtek saját magukat pusztítsák el. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy a gránátalma képes lehet blokkolni az aromatáz nevű enzimet, ami azért rendkívül fontos, mivel az aromatáz át tudja alakítani például az ösztrogén hormont, amivel jelentősen hozzájárul a kialakulásához.

A gránátalma támogatja a csontok, a porcok és az ízületek egészségét, mivel gyulladásgátló hatásainak köszönhetően csökkenti az ízületek gyulladásának mértékét, illetve a benne lévő enzim inhibitorok védelmezik a csontok felszínének épségét.

A gránátalma nem csak az egészséget támogatja, hanem a szépséget is, hiszen gyulladáscsökkentő, bőrfeszesítő és regeneráló hatása által is szépíti bőrünket. A gránátalmában található punicinsav jelentős öregedésgátló hatással rendelkezik, mivel elősegíti az öregedő bőr sejtjeinek megújulását. A gránátalma tehát sikeresen képes regenerálni a bőr felső rétegét, valamint növeli a bőr rugalmasságát is, ezáltal nagyszerű ránctalanító hatással rendelkezik.

Emellett elősegíti a bőrsérülések, sebek és hegek gyógyulását fertőtlenítő és antibakteriális hatásai által. Továbbá erősíti a hajhagymákat, ezáltal fellép a hajhullás ellen, illetve hozzájárul a szép és csillogó fürtök eléréséhez.

Kapcsolódó termékek:

Kapcsolódó cikkek: